Forside * Nyheder

Stor test af HDMI kabler


Det svenske magasin Testfakta.se har testet HDMI kabler  (illustration: recordere.dk)


 


Indledning


Er der forskel på HDMI kabler?  Kan man købe de billigere, eller bør man vælge et dyrt for en sikkerheds skyld?


Det svenske magasin Testfakta.se har testet HDMI kabler. Resultatet her er måske overraskende for nogen, og måske mindre overraskende for andre. Afhængig af hvilken overbevisning man har, indenfor kabler til digitale overførsler som HDMI er.


 


Lidt om selve testen


Testfakta.se sendte en portion sammenlignelige HDMI kabler til det engelske laboratorium Intertek, der er et af verdens største. Kablerne blev testet for dataoverførsel, holdbarhed og tilslutning, samt eventuel påvirkning af andet forbrugerelektronik.


De testede kabler er:



  • Hama HDMI-kabel
  • Belkin Pure AV HDMI audio video cable
  • Profigold Prov1002
  • Tech Link 680202
  • Tech Link 690202
  • Argon 5103H
  • Van den Hul VDH HDMI Ultimate
  • Wiretek HDMI to HDMI cable
  • Siba HDMI-kabel

Alle kablerne i denne test var 2m lange.


 


Præstationstest


I denne fase blev testet om kablerne kunne overføre 6,24 Gbit/s fejlfrit.


Det svarer til 1080P/60 med deep colour. Altså det højest opnåelige signal inden for hjemmebiografer i dag, og aligevel et signal som de færreste bruger i dag. Det normale er op til 1080P/24 eller 1080P/50, med normale farver (ikke deep colour).


Så kan et kabel overføre signaler med 6,24 GBit/s, så er det fremtidssikret.


 


Påvirkning fra andet forbrugerelektronik


En klemme sættes på kablerne, for at måle om de skiller sig ud eller er følsomme overfor påvirkning fra andre elektroniske apparater.


 


Holdbarhed / tilslutning


Kablerne udsættes for 10.000 gange 90-graders bøjning, mens de er i brug.


Samtidig testes tilslutning og stik, for smidighed og stivhed, samt selve kontakternes udformning.


 


Delkonklusioner



  • Alle de testede kabler kunne overføre 1080P/60 deep-colour fejlfrit. I den sammenhæng var der ingen forskel på det billigste og det dyreste kabel.
  • Hvad angår påvirkning fra andet elektronik, blev intet registreret. Hverken indstråling eller udstråling. Et af testens dyre kabler bliver ligefrem solgt på, at det er ekstra godt mod netop dette, men testens billigste kabel fungerede ligeså godt i praksis.
  • Holdbarhedstesten afslører flere forskelle. Det er ikke uden betydning hvordan kabel og stik er udformet, i forhold til fysisk holdbarhed, og dermed måske også kablets levetid.
  • For stik og tilslutning, var der især et kabel som skilte sig negativt ud. Det dyre fra Tech+Link havde stivere kabel og mere “klumpede” kontakter, som gjorde tilslutning besværligere.

 


 
Testens dyreste kabel. Van den Hul VDH HDMI Ultimate til kr. 1.599,-


 


Konklusion


Konklusionen på præstationstesten blev, at man lige så godt kan købe det billigste kabel, hvis det alene handler om en fejlfri overførsel af signalerne. Det billigste til 120 kroner (omregnet) var ligeså fejlfri, som det dyreste til 1.599 kroner, også selvom der blev testet med fremtidens mere krævende signaler som her.


Hvad angår holdbarhed, stik mv. så er der forskelle. De billigste kabler klarede 2.500 stk. 90-graders bøjninger, før der kom signaltab og udfald, hvor flere af testens kabler klarede de 10.000 stk. 90-graders bøjninger uden at få problemer. Men det kabel der klarede sig dårligst var et Belkin til ca. 700 kr, så pris og kvalitet følges ikke nødvendigvis ad. Testens dyreste kabel, et Van den Hul til 1.599 kr, sluttede under middel i holdbarhedstesten.


Så hovedkonklusionen på denne test, er at man trygt kan handle HDMI kabler i den billige ende. I hvert fald i de korte længder, som her 2 meter. Og 120-130 kroner er rigeligt, i forhold til at erhverve et kabel der overfører HDMI 1.3 deep colour signalerne fejlfrit. Og så kan man give lidt mere, hvis kablet også skal være holdbart og fleksibelt.


Sælgere af de meget dyre kabler, vil måske prøve at overbevise dig om, at lige deres kabel kan noget særligt. Men hvad er det lige, som er bedre end fejlfrit (?)


Find links til test-skema mv. nederst på siden.


 


 


 


Efterord


Jo, selvfølgelig kan der være forskel på HDMI kabler!  Bare for at slå det fast, selvom denne test påviser lighederne. Også forskelle på, hvor gode signaler de kan overføre.


Jeg har personligt set en demonstration af lange HDMI kabler (5m) udsat for 13 Gbit/s signaler, altså dobbelt op i forhold til 1080P/60 deep colour som var referencen i denne test. Og der blev fårene virkelig skilt fra bukkene, og kablerne faldt fra et efter et. Selvfølgelig lige på nær fabrikantens egne kabler, for den test gik ud på at vise hvor gode lige deres kabler var.


Men der var en grund til at de brugte en høj datatransmission og 5m lange kabler til den demonstration; For tests som denne fra testfakta.se, afslører at ved de kortere kabler og mere normale overførselshastigheder for signalerne, der fungerer de fleste kabler lige godt.


Omvendt, skal du bruge et 15 meter langt HDMI kabel, og gerne vil bruge det til 1080P/60 deep colour, så er det langt fra sikkert at det går godt blot at købe det billigste.


Men data fejl på HDMI kan ses/høres. Det giver udfald i billede og lyd. Så du er ikke i tvivl når du står med et problem.


 


Testvinder?


Testfakta.se udpeger ikke en egentlig testvinder. Men ud af de 9 kabler der blev testet, der ser HAMA kablet ud til at være et godt bud på en testvinder. Dette hvis man også er interesseret i holdbarhed og fleksibilitet.


HAMA kablet klarede de 10.000 stk. 90-graders bøjninger uden problemer. Det er fleksibelt, har gode stik, og selvfølgelig en fejlfri overførsel som de øvrige.


Det er set til kr. 349,- herhjemme i 2m udgaven.


 


Links til Testfakta.se



NB. Alle siderne der linkes til er på svensk

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.