Forside * Nyheder

Anmeldelse af 3D projektoren JVC X3

 


 


Indledning


Udviklingen inden for projektorer til brug i hjemmebiografen har de seneste år været størst på D-ILA teknologien, som udvikles og anvendes af JVC i sine projektorer. JVC har brugt D-ILA teknologien længe inden HD1 projektoren, som i sin tid blev meget rost for sit pris/ydelses forhold, og dermed den første D-ILA projektor fra JVC som prismæssigt lå i et niveau, hvor hjemmebiograf entusiaster kunne købe god billedekvalitet til en overkommelig pris.


JVC HD1 modtog dog samtidig kritik for sin ikke helt korrekte farvegengivelse.


Efter generationen med HD1 og senere HD100, kom JVC med generationen med modellerne 350, 550 og 950, og nu den seneste generation med modellerne X3, X7 og X9.  Siden vi sidst anmeldte JVC HD100 er der kommet ny teknologi i JVC X3, som vi her anmelder.


På papiret er den største forskel til tidligere modeller understøttelse af 3D, men meget af den nye teknologi ikke kan læses i specifikationerne. Inde i kabinettet, er der blandt andet nu et nyt farvefilter, en ny type lampe og et meget fleksibelt lens shift system, der gør det muligt at flytte billedet lodret og vandret uden tab af billedekvalitet.


Opløsningen på X3 er Full HD 1080P (1920×1080). Såfremt projektoren fodres med et ikke-1080P signal klares billedbehandlingen af en HQV Reon-VX chip. Kontrastniveauet er oplyst til 50.000:1 uden brug af dynamisk iris.


 


 



 


 


Udpakning af projektoren


Når projektoren er pakket ud af emballagen, står man med en projektor med en rigtig god og solid byggekvalitet. JVC X3 er ikke en lille projektor set i forhold til andre projektorer, men med byggekvaliteten i tankerne accepterer man størrelsen på projektoren. Sædvanligvis installeres en projektor i loftet, hvorfor design ikke nødvendigvis er en afgørende købsparametre (men dette kan dog afhænge stærkt af ens åndelige vejleder :).


En projektor som JVC X3 installeres typisk i et dedikeret rum til film, hvor der kan laves mange forskellige custom made løsninger omkring projektoren. I disse tilfælde betyder designet i hvert fald ikke meget.


JVC har implementeret et motoriseret dæksel for linsen, som automatisk kører til siden, når projektoren tændes, og kører på plads igen når projektoren slukkes. Så JVC har gjort, hvad der er muligt for at beskytte linsen bedst muligt.


Med X3 medfølger i øvrigt:



  • Standard strømkabel
  • Fjernbetjening med lys i taster
  • Justerbare fødder, som kan anvendes hvis projektoren skal stå på et bord

 


 


 
JVC DLA-X3 fås også i hvid


 


 


Konstruktionskvalitet


Når et produkt skal vurderes er det ikke altid nok at vurdere blandt andet ydelse, pris og anmeldelser, hvis produktet, når man endelig får det hjem og det pakkes op, føles som billigt plastik. Vel er kabinettet på X3 lavet af plastik, og konstruktionen har medført ventilationsriste i alle 4 hjørner, og disse er ubetinget de dele af projektoren, hvor man med uagtsomhed kan forvolde skade, hvis man ikke er opmærksom på disse svage punkter.


Generelt mener jeg dog, at konstruktionskvaliteten af JVC X3 er klart i den bedre ende. Jeg er ellers rimelig kritisk på dette punkt, og jeg har tidligere forkastet andre typer produkter fordi jeg fandt konstruktionskvaliteten for dårlig.


 


 


 


 


 


Opsætning


Efter udpakning var det tid til opsætning, så jeg efterfølgende kunne se, hvordan X3 performer.


Den X3, som jeg havde fået lov til at låne, har været udlånt til diverse demonstrationsarrangementer rundt omkring, inden fragtmanden nåede til mit dørtrin med projektoren. Dermed havde jeg ikke umiddelbart mulighed for at se, hvordan X3 performer out of the box. X3 har 9 forskellige picture modes, herunder 3 user modes.


Jeg havde således mulighed for at finindstille projektoren efter kalibreringsdisken uden at ændre settings på andre picture modes. Blu-ray udgaven af Digital Video Essentials HD Basics blev sat i med det formål at give inspiration til finindstilling af projektoren. Jeg havde dog noteret de indstillinger, som jeg fik projektoren leveret med, som jeg kunne vende tilbage til, hvis jeg havde lavet for mange mindre heldige indstillinger.


X3 har i øvrigt flere indstillingsmuligheder. En af disse er indstilling af gamma for hvid og rød, grøn og blå. Som det fremgår af billedet kan gamma på projektoren indstilles ved hjælp af et koordinatsystem, hvor den optimale indstilling er en lineær linie. Hvorvidt man rammer den korrekte gammakurve via disse indstillinger havde jeg ikke mulighed for at efterprøve. Men de teknisk interesserede kan nok få lidt sjov ud af at ændre på værdierne og se, hvilken effekt det har på billedet.


Andre indstillingsmuligheder af den avancerede slags kan nævnes pixeljustering, som bruges til at finjustere pixels i grundfarverne horisontalt og vertikalt, og offset indstillinger, som bruges til at bestemme lysstyrken i hver af grundfarverne i mørke billedområder. Til gengæld savner jeg muligheden for at indstille farvetemperatur i grundfarverne rød-grøn-blå individuelt.


Denne color management feature er forbeholdt modellerne X7 og X9. Ligeledes er ISF kalibrerings settings forbeholdt modellerne X7 og X9. Hvis man egenhændigt piller i en eller flere af disse mere avancerede indstillingsmuligheder er der risiko for, at man kan gør mere skade end gavn.


Men naturligvis er det frit for enhver at lege med indstillingsmulighederne, blot man er bevidst om konsekvensen af det hvad man laver.


Udover de nævnte avancerede muligheder har X3 også de mere almindelige indstillingsmuligheder i form af indstilling af kontrast, lysstyrke, farver og skarphed. Disse indstillingsmuligheder burde være kendt af de fleste, for de er ikke alene forbeholdt projektorer, men findes også på blandt andet fladskærme, PC monitorer og digitale fotorammer.


Med andre ord er dette indstillingerne som køberen uden den store tekniske viden kan justere på uden at komme helt galt af sted.


Til brug for denne anmeldelse benyttede jeg Pioneer BDP LX-71 og Panasonic DMP-BDT 100 til afspilning af BD-film.


Man skal være opmærksom på, at X3 skal modtage signal fra afspilleren for, at man kan tilgå alle indstillingsmenuer. Som det fremgår af billedet er mange menuer mørkegrå, og de bliver først aktiverede, når der er signal igennem.


Er man usikker på hvordan man selv fintuer projektoren, er det altid anbefalelsesværdigt at engagere en professionel installatør til at installere og kalibrere projektoren.


 


 


 


 


 


Oplevelsen med projektoren


JVC X3 har et billede, som jeg vil kalde et typisk D-ILA billede. Teknologien er udviklet og modnet hen over årene, men de grundliggende billedeegenskaber er, som man kender det fra D-ILA projektorer.


D-ILA projektorer har ry for deres gode kontrastniveau, og den første film der røg i afspilleren var Star Wars III. Kort tid efter at jeg havde sat X3 til at projicere, kunne jeg se at X3 på kontrastniveauet bestemt ikke står tilbage for tidligere generationer af JVC’s D-ILA projektorer.


JVC oplyser X3’s kontrastniveau til 50.000:1, og jeg kunne i mit set-up ikke bemærke den store forskel til HD100, hvis kontrastniveau er oplyst til 30.000:1. JVC X9 har et oplyst kontrastniveau på 100.000:1. Jeg vil derfor forvente en mere markant forbedring i kontrastniveauet på denne projektor i forhold til X3. 


Jeg havde ikke mulighed for at måle det reelle kontrastniveau, som jeg opnåede i mit set-up, men jeg har ingen illusioner om, at kontrastniveauet var på de angivne 50.000:1. Dertil havde jeg trods mørklægningsgardiner mv. for meget “baggrundslys” i rummet fra diverse apparater mv. Men i sidste ende skal oplevelsen ikke baseres på specifikationer. Den skal derimod baseres på den reelle oplevelse, og X3 lever op til mine forventninger på kontrastniveauet.


Startsekvensen i Star Wars filmene med de gule rulletekster er ofte benyttet til at vurdere kontrastniveauet på et display. Denne startsekvens var da også den første scene jeg så på X3. For år tilbage har jeg været stor fanatiker af, at kontrastniveauet skal være godt nok. Køber man en D-ILA projektor er det min vurdering, at kontrastniveauet er godt nok, uanset om kontrasten er oplyst til 30.000:1 eller 100.000:1. 


Et rigtigt godt kontrastniveau skaber ikke et godt billede alene. Shadow detail, skarphed, farvegengivelse og understøttelse af 24fps er blandt de andre parametre, som også har indflydelse på den samlede filmoplevelse.


Uanset hvilken film jeg så på JVC X3, og uanset om filmen var på blu-ray eller DVD, havde jeg en god filmoplevelse. Hele billedet var skarpt ved HD film, det høje kontrastniveau var medvirkende til at give billedet dybde, og shadow details er også tilfredsstillende på X3.


En god filmoplevelse for mig er, at jeg kan læne mig godt tilbage og nyde filmen uden at blive irriteret over fejl eller mangler i billedet. X3 havde ingen åbenbare fejl i billedet, og efter finindstilling var farvegengivelsen langt tættere på det korrekte, end jeg tidligere har oplevet med D-ILA projektorer. Selvom billedet var skarpt, oplevede jeg billedet som mindre skarpt end på andre, men dog dyrere projektorer. Om det skyldes D-ILA teknologien eller om JVC har gemt skarpheden til de dyrere X7 og X9 projektorer skal jeg lade være usagt.


JVC X3 er en god projektor, og der hvor X3 kan forbedres er på kalibreringssiden, hvor den mangler color management og ISF kaliberingsmenuer, samt på skarpheden som ikke er dårlig, men som heller ikke er på niveau med andre, og lidt dyrere projektorer.  Det er min oplevelse, at X3 performer godt i de egenskaber, som skaber et godt billede.


Skarpheden kunne som sagt være bedre, og farvegengivelsen kunne nok ramme mere præcist med bedre indstillingsmuligheder, som til gengæld findes i de dyrere X7 og X9 modeller. Til prisen er JVC X3 nok det bedste køb for øjeblikket, og billedefeinsmeckere vil gå efter X7 eller X9, hvis D-ILA teknologien tiltaler en.


3D billedet er vurderet ud fra Avatar i 3D, og oplevelsen af Avatar i 100″ i 3D i hjemmebiografen burde ingen snyde sig selv for. Oplevelsen er intet mindre end storslået. Avatar er oprindelig optaget i 3D, og der er derfor ingen 2D til 3D konvertering. Avartar i 3D ses som filmen er optaget uden efterfølgende behandling af billedet. Cross talk er i et ikke nævneværdigt omfang på X3, hvilket kun gør 3D oplevelsen bedre.


 


 


 


 


 


Tilslutningsmuligheder


JVC X3 har gode muligheder for at dække behovet for tilslutninger via 2x HDMI og 1x Component.


 


 


  


 


Øvrige data


Projektoren understøtter følgende opløsninger:
480i/576i 480p/576p 720P 1080i/p, herunder 24fps
Støjniveau: 20 dB (Normal Mode)
Strømforbrug: 350W (Standby 0,9W)
Dimensioner (W x H x D): 455 x 179 x 472 mm.


3D briller og 3D transmitter er ekstraudstyr.


 


 



 


 


Konklusion


JVC X3 giver rigtig meget projektor for pengene. X3 falder ikke igennem på nogle områder, men X3 kunne godt have mere præcise farver og bedre skarphed. 3D gengivelsen er en nydelse at se på uden ret meget cross talk.


Kontrastniveauet skuffer ikke og viser igen, at JVC’s D-ILA paneler leverer et kontrastniveau blandt de bedste. JVC X3 har bestemt potentiale som en af de bedst sælgende projektorer i prisklassen.


Projektoren er tilgængelig herhjemme og prisen er vejl. kr. 29.995,- (feb. 2011)


 


Tak


Tak til  Bigture  for udlån af referencelærredet Da-Lite JKP Affinity.


Tak til  ImagoSonas  for udlån af JVC DLA-X3 projektoren til denne anmeldelse.


 


 







Grejet på testbænken


Testbænken hos recordere.dk var til denne anmeldelse udstyret med:



  • Projektor: JVC X3 (venligst udlånt af Imagosonas)
  • Lærred: 100″ Da-Lite JKP Affinity gain 0.9 (venligst udlånt af Bigture)
  • BD-afspiller: Pioneer BDP LX-71 og Panasonic DMP-BDT 100
  • HDMI kabel: AudioQuest HDMI-X
  • Film: Casino Royale (BD), Transformers (BD), Kingdom of Heaven (BD), Avatar 3D (BD) og Starwars III (DVD)


 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.