Forside * Featured

Dansk filmdistributør tabte: Nægtet info om norske pirater

-
Foto: Shutterstock.com / recordere.dk

En kendelse i den norske højesteret går imod praksis om at teleselskaberne skal udlevere navn+adresse for ulovlig download af en film.

De seneste år har rettighedshaverne udsendt breve til potentielle filmpirater, med krav om erstatning for brud på loven om copyright.

Baggrunden for disse breve har været registrering af hvilke IP-adresser som den ulovlige download foregik fra, for derefter via domstolene at få teleselskaberne til at udlevere navn+adresse, for at identificere den internetforbindelse der blev anvendt til piratdownload.

Annonce:

Men en dom i den norske højesteret går nu imod den praksis, og lader de norske teleselskaber slippe for at udlevere personfølsomme oplysninger hvis forbrydelsen regnes under bagatelgrænsen. Det skriver avisen VG.

 

Dansk filmdistributør jagtede norske pirater

I den aktuelle sag havde den danske filmdistributør Scanbox Entertainment registreret ulovlige downloads af filmen “The Captive” via Torrent-sites tilbage i 2015.

Med oplysninger om tid, sted og anvendte IP-adresser gik de først til byretten (Oslo Tingrett) der gav dem medhold i at Telenor skulle udlevere oplysninger om hvilke internetforbindelser der havde været anvendt.

Telenor ønskede ikke at udlevere disse person-oplysninger. Ikke at de støtter piratvirksomhed, men de mente ikke at sagen havde en størrelse der berettigede til at udlevere kundernes private oplysninger.

Scanbox ankede til landsretten (Borgarting lagmannsrett) og tabte, og herefter blev Norges Højesteret sat til at afsige en endelig afgørelse i den principielle sag.

 

Højsteret: Forbrydelsen ikke stor nok

Det blev også et nej i Højesteret. Telenor vandt retten til at beskytte kunderne, og den danske filmdistributør tabte og skal betale sagens omkostninger på 600.000 norske kroner.

“Dette er en seier for kundenes personvern og for oss”, fortæller Telenors kommunikasjonsdirektør Torild Lid Uribarri til VG, og fortsætter:

“Telenor sympatiserer selvsagt ikke med ulovlig fildeling, men vi har også et ansvar for å beskytte våre kunder, legger hun til”.

Afgørelsen betyder at download af en enkelt film ikke regnes som tilstrækkeligt til at bryde med privatlivets fred.

Dette gælder selvfølgelig i første omgang kun i Norge, men afgørelsen kan få betydning for hvilke metoder som rettighedshaverne ser anvendelige i fremtiden, i kampen mod filmpiraterne.

“Vi er svært skuffede og vil nå vurdere hvilke muligheter vi har for å håndheve opphavsrett mot ulovlig distribusjon”, skriver Torben Thorup Jørgensen i danske Scanbox til VG.

 

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.