Forside * Featured

YouSee: Hækken ind til DR er blevet lidt høj

-
Foto: Bjarne Bergius Hermansen / DR. Illustration: recordere.dk

YouSee: Hækken ind til DR er blevet lidt høj


Kulturminister Mette Bock (LA) har efter aftale med medieordførerkredsen nedsat en række udvalg, som senest til efteråret skal fremlægge deres analyser af konkurrencesituationen på mediemarkedet og komme med forslag til modeller for fremtidig finansiering af dansk indhold på film, tv, radio og net. Udvalgsarbejderne vil også danne grundlag for et nyt medieforlig, som skal være gældende fra udgangen af 2018.

BFE (Branchen Forbruger-Elektronik) har inviteret en række repræsentanter for medier og brancher til at give deres bud på de udfordringer som mediemarkedet står over for, og hvor der i særlig grad er behov for, at politikerne gennemfører reformer.

Annonce:

 

Denne gang er det mediedirektør Christian Morgan, TDC Group, der kommer med indspark til mediedebatten.

Han mener bl.a., at ‘hækken nok er blevet lidt høj ind til vore gode naboer i DR’. Der er brug for, at de statsstøttede spillere bliver medspillere i tv-økosystemet.

 

Q: Hvad ser du som de største udfordringer på mediemarkedet i dag?

A: “Danskernes forbrugsvaner ændrer sig meget hurtigt. Flere og flere vælger nye digitale tilbud til – i mange tilfælde som supplement, men for nogle også på bekostning af tilbuddene fra de traditionelle distributører. Hos YouSee fokuserer vi på at give danskerne mulighed for at samle alle de mest efterspurgte indholdsprodukter i en nem og intuitiv løsning. Det er ikke nemt, og det kræver mange investeringer at blive tilstrækkelig indholds- og platformsmæssig agil til at kunne skabe en simpel og intuitiv oplevelse. Men vi er på rette vej.”

 

Q: Er der behov for, at mediemarkedet er underlagt offentlig regulering, eller mener du, at det helt bør overlades til de fri markedskræfter?

A: “Med et meget lille sprogområde er der helt sikkert brug for støtte og regulering for at sikre kvaliteten af dansk indhold. Problemet i dag er dog, at markedet er asymmetrisk reguleret, hvor i særdeleshed de danske traditionelle spillere bliver ramt af en rigid og gammeldags regulering, eksempelvis på ophavsretsområdet, mens de internationale spillere går fri.”

 

Q: Hvilke områder på mediemarkedet har særligt behov for mere eller mindre offentlig regulering i forhold til at skabe bedre finansiering af dansk indhold?

A: “Ophavsrettigheder og hvordan disse klareres er som altid et vigtigt emne. Vi skal selvfølgelig sikre rimelig betaling til rettighedshaverne, men vi skal også sikre lige og transparent regulering for alle. Og vi skal sikre, at der tilstræbes samme fleksibilitet og agilitet i reguleringen, som vi som distributører ønsker at kunne levere til vores kunder. Vi må ikke prøve at fastholde en analog regulering i en digital verden”.

 

Q: Hvad er dine forventninger til de udvalgsarbejder, der nu er sat i gang?

A: “Hos TDC Group håber vi, at der tages et lidt bredere perspektiv, hvor der tages hensyn til hele tv-økosystemet, ikke blot rettighedshaverne og DR. Vi er alle uløseligt forbundet, og vi får brug for at styrke vores fælles tilbud på en bæredygtig og langsigtet måde.”

 

Q: I hvilket omfang er der behov for, at staten med direkte økonomisk tilskud bidrager til at finansiere produktionen af dansk indhold?

A: “Der er helt sikkert betalingsvillighed for dansk indhold, men det er klart, at hvis der ingen statsstøtte var, ville vi have meget mindre dansk indhold. Vi tror med fordel, man kunne gøre alt statsstøttet indhold tilgængeligt for alle danskere. Man kunne f.eks. forestille sig, at alt statsstøttet indhold altid kunne tilgås fra distributørernes platform og på den måde være med til at styrke det danske tv-økosystem”.

 

Q: Medieproduktionen herhjemme bygger ifølge Slots- og Kulturstyrelsen på fire indtægtsområder: Reklamer/annoncering, licens, statsstøtte/0-moms og distribution/abonnement. Inden for hvilke af de fire områder er det vigtigst at få gennemført ændringer?

A: “For os i TDC Group er det afgørende at skabe et bæredygtigt kommercielt marked for produktion af dansk indhold, dvs. produktion af dansk indhold udenfor DR. Den primære finansieringskilde af kommercielt dansk indhold er de danske tv-distributører – enten direkte via betalinger til Copydan, Koda m.fl. eller mere indirekte via betaling til broadcasterne. Hvis vi lægger betalingen for kanaler, reklameindtægter på YouSees kunder og betaling til rettighedshaverne sammen, bidrager YouSee med mere end 3 mia. kr. til broadcastere og rettighedshavere.

De danske tv-distributører oplever i disse år faldende efterspørgsel – i særdeleshed efter større pakker. Det er ikke kun et problem for os, det er et problem for finansieringen af dansk indhold.

Vi bliver naturligvis nødt til at skabe nogle bedre produkter med mere fleksibilitet og mindre rigide rettighedsmodeller, der ikke hæmmer innovation. Vi bør finde ind til et samarbejde på tværs af den danske tv-værdikæde, hvor vi arbejder sammen om at sikre fremtiden for det danske kvalitetsindhold.”

 

Q: Hvad bør politikerne prioritere højst i et kommende medieforlig?

A: “Der er mange, der taler om at finde den rigtige balance mellem public service og kommercielle aktører. Og vi kan sagtens se, at det er en meget relevant samtale. Vi mener også, at hækken nok er blevet lidt for høj hos vores gode naboer hos DR. Ligesom vi selvfølgelig også mener, at reguleringen på ophavsretsområdet skal være lige for alle markedsaktører. Men det er også vigtigt, at man i et land som Danmark, hvor vi formodentlig de næste mange år forsat vil have størstedelen af al sening på DR og TV2, anerkender, at der er behov for, at de store statsstøttede spillere er medspillere i tv-økosystemet for at sikre en bæredygtig sameksistens. Vi skal sammen skabe den bedst mulige platform for fantastisk dansk public service og kommercielt indhold.”

 

Denne artikel er en del af serien: BFE

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.