Forside * Fokus

Baggrund: Fordele og ulemper ved buede TV

Galleri: LG 55EA980W buet OLED TV. Foto: recordere.dk

 

Hvorfor et TV med buet (kurvet) display ?

Annonce:

Hvad er det som de buede / kurvede TV giver i forhold til de flade. I denne baggrundsartikel ses på fordele, og ulemper.

Herhjemme begyndte det med de buede OLED TV som LG sendte ud på det danske marked (galleriet ovenfor), men på CES-udstillingen i januar så vi at det kun er begyndelsen.

I år kommer der mange flere buede TV på markedet. Nu ikke kun OLED, også almindelige LED TV begynder at bue. Eksempelvis er hele Samsungs line-up af 4K TV her til 2014 med buede displays.

Men hvorfor overhovedet lade displayet på TV’et bue? Hvad opnås med dette?

Det prøver vi at give en forklaring på her, med udgangspunkt i illustrationer, oplysninger og egne erfaringer med LG’ buede TV.

 

Øger indlevelsen

En af de vigtigste begrundelser, er at det buede display øger indlevelsen.

Fordi displayet “bøjer sig om” beskueren, så øges opmærksomheden om det på skærmen. Det giver en ro og stabilitet, eller færre distraktioner om man vil.

LG sammenligner det med et amfiteater, omend skærmen nok skal en del over 55″ for at oplevelsen af teater rykker ind i stuen.

Men at det øger indlevelsen er også den praktiske oplevelse jeg sad tilbage med, efter at have prøvet et buet 55″ LG OLED.

 


Horopter-linjen. Den teoretiske og den praktiske (den stiblede). Illustration: recordere.dk

 

Horopter-linjen

Men ét er den umiddelbart fysiske oplevelse, noget andet er måden vores syn fungerer på. Med de to øjne, og hjernen der sætter billederne sammen til én synsoplevelse.

Helt tilbage i det 11. århundrede opdagede man at vores syn har forskellige fokus-punkter, og i 1600-tallet blev det beskrevet i bøger om optik.

Når der fokuseres på noget, så det punkt i fokus og skarpt, så er synet ude i siderne mere uskarpt og objekter står dobbelt. Men vi er i stand til at fokusere bredere, for de objekter der ligger i en bue omkring synsfeltet, noget der kaldes horopter-linjen.

I begyndelsen troede man at horopter-linjen var en matematisk halvcirkel, men senere studier i 1800-tallet tegnede et billede af en bue der er blødere og mere elipse-formet (som den stiblede linje på illustrationen herover).

Når der fokuseres på punktet i midten, så vil objekter på den stiblede linje også opleves som værende i fokus.

 


Dyrkning af horopter-linjen er mindre trættende for øjnene. Illustration: LG

 

Tilnærmet horopter

Selvom det buede display på de nye TV slet ikke buer nok, i forhold til at være perfekt matematisk i forhold til horopter-linjen, så har det betydning for oplevelsen, fortæller LG.

Øjnene og hjernen skulle hvile mere, når skiftet imellem fokus-punkter ikke bliver nær så markant som på et fladt display. Det opleves mindre trættende at se TV.

Det er samtidig årsagerne til at man måske ikke oplever den store forskel, på om der kigges på et buet eller et fladt display et kort øjeblik i en butik el.lign. Dels falder øjnene oftest ind mod center af skærmen aligevel, og man ser ikke med længe nok til at opleve de forskelle der beskrives her.

Det er dog vigtigt at pointere, at det jo også kræver at man ser TV i “sweetspot” (midt for). For sidder man skævt for, bliver effekten af horopter-linjen mindre eller helt forsvinder.

 


Buede displays ændre afstand-forvrængningen. Illustration: LG

 

Reduceret “afstands-forvrængning”

En anden forbedring der kan opnås med et buet display, er at selve afstanden bliver mere ens ud til alle sider af displayet. Ihvertfald for den/de der sidder og kigger fra “sweetspot” midt for TV-skærmen.

LG illustrerer det her ovenfor, omend de nok overdriver forskellene en del her. Men pointen er at det er mere optimalt, hvis der er nogenlunde lige langt – fra øjnene og henover hele skærmens bredde. Det bevarer proportionerne bedre.

Samtidig sikrer det også en ensartet kontrast og farvegengivelse i hele skærmens bredde.

 

Forbedret 3D, samt mere lys og sort

Da 3D handler om at servere ét billede for det ene øje, og et andet for det andet øje, hvorefter hjernen sætter de to billeder sammen til noget andet end virkeligheden, så giver disse forbedringer en større 3D-oplevelse.

Det at billederne – tilnærmet – følger horopter-linjen og at afstanden til de enkelte dele af skærmen er mere ens, gør at 3D-effekterne opleves mere realistiske.

Da mere af lyset fra skærmen fokuseres ind mod “sweetspot”, så opleves en buet skærm at have en højere kontrast end en tilsvarende flad skærm.

Det reducerer også påvirkningen af rummets lys, i forhold til oplevelsen af billederne på skærmen. Ikke så meget direkte reflektioner, men mere det skær der ligger henover et display, fra selve lyset i det omgivende rum. Noget der især kan reducere oplevelsen af sort-gengivelsen og nuancerne i de mørke områder.

 


Det udstrålede lys fra displayet fokuseres mere i midten. Illustration: LG

 

Plusser

+ Et buet TV øger indlevelsen  (sweetspot)
+ Et buet TV er mindre trættende for øjnene  (sweetspot)
+ Et buet TV reducerer optisk forvrængning  (sweetspot)
+ Et buet TV forbedrer 3D-oplevelsen  (sweetspot)
+ Et buet TV forbedrer kontrasten  (sweetspot)
+ Et buet TV giver delvist bedre betragtningsvinkeler  (udenfor sweetspot)
+ Et buet TV giver flere design-muligheder  (betragtet som møbel)

 

Minusser

÷ Et buet TV fylder mere i dybden
÷ Et buet TV er sværere at hænge på væggen
÷ Det fleste fordele omkring buen er relateret til “sweetspot”  (at sidde midt for)
÷ Udenfor sweetspot forvrænges billederne, mere end på en flad skærm.
÷ Man skal op i en vis skærmstørrelse for en umiddelbar effekt,
   og ikke sidde for langt væk fra TV’et.

 

Efterord

I fremtiden er det dog ikke nødvendigvis enten/eller – i forhold til om der skal vælges buet eller fladt.

På CES-udstillingen, i januar 14, viste LG et bøjeligt OLED TV på 77″ frem, mens Samsung viste lignende teknologi frem for LED TV.

Det er dog indenfor OLED TV at det buede (kurvede) display har sin helt store styrke og dermed fremtid. Dette grundet denne display-teknologis gode farvegengivelse, høje kontrast, ekstreme sortniveau og ultra tynde displays.

Elementer der hver især kan løfte effekten af det buede display og dermed oplevelsen af det.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.