Forside Tests

Anmeldelse af LG RH 4810
  Indledning


Alle billeder ligger i bedre opløsning i vores foto galleri og du kan se mange skærmbilleder på næste side


I vores ambition om at få anmeldt en recorder fra alle de førende mærker har vi denne gang fået lov til at låne en  LG Electronics RH4810 harddisk recorder fra GodPris.dk
Koreanske LG var tidligere kendt for sine lavpris produkter, men hører nu til blandt sværvægterne i underholdningselektronik og de kan nu levere kvalitetsprodukter til en fornuftig pris.

LG RH4810 har en tvillingesøster RH4820, der har kort læser i fronten, og en lille søster DR4810 i et lidt andet design og uden harddisk.

RH4810 kan optage på DVD-R  og DVD-RW og på den indbyggede harddisk der er på 80 GB.  LG har valgt at lave 3 optagelses kvaliteter mod de normale 4. DVD-R skiverne er af den almindelige type og DVD-RW skiverne skal ligeledes være af den almindelige type (ver.  1.1).


DesignDesignet er klassisk japansk med en lodret aluminiumsfront.  I venstre side sidder pladeskuffen og i midten og i højre side sidder displayet.  Længst til højre sidder 7 knapper, med bl.a.  Play, Record og TimeShift.  Power, Open og kanalvælger er integreret i skuffe-display sektionen.  Det er flot lavet!
Under display og knapper sidder en klap, der skjuler front indgangene bl.a.  S-Video og DV.


På bagsiden hersker der god orden.  Antenne ind og ud, 2 SCART stik, digital koaksial lyd ud, S-video ud, component video, alm video med lyd ud og alm video med lyd ind og endelig optisk lyd ud bag en lille klap.  Der er også en 65 mm blæser.  Blæseren summer konstant, når recorderen er tændt.  Det er svagt hørbart.

Displayet følger nyeste mode med et gennemsigtigt spejl.  Der er ikke blevet plads til det helt store udstyrsstykke, men de nødvendige informationer er der.  Man bliver mødt med et “HELLO” når recorderen tændes og det efter følges af tre “PLEASE WAIT” og et hurtigt harddisk check og så er recorderen klar.  Det tager ca.  35 sekunder.Recorderen er kun 69 mm høj, 43 cm bred og 38 cm dyb (plus plads til stik).

Fjernbetjeningen

Fjernbetjeningen er med en lille klap slået ud hele 28 cm lang.  Der er et utal af bitte små plastik/viskelæder knapper.  5 knapper er afsat til styring af LG fjernsyn og enkelte andre mærker kan også styres.  Knappernes placeringer forekommer mig ikke umiddelbar logisk.  Der skal lidt tilvending til før man er fortrolig med den, men den ligger godt i hånden.
Under en klap sidder der yderligere 10 knapper fx Dubbing, Random og Zoom.  Igen er det ikke helt logisk, hvad man har valgt at placere der.

Manualen

Manualen er på dansk og er let læst med gode illustrationer.  Der er en del skrive, stave og grammatiske fejl, – dog igen dramatiske fejl, men en enkelt mega griner er der blevet plads til; “Copyhøjre” i stedet for Copyright.  Det er åbenbart svært at tælle til 3 og “lyd” kaldes hele tiden for “tone”.  Maskine oversat Sjusk!  Vil LG have en bedre manual, er de da velkommen til at henvende sig!

Bemærk REC, MARKER, SETUP OG CLEAR tasterne
– de bruges meget!


Setup
General setup menuen
Når først man har fundet SETUP knappen på fjernbetjeningen går opsætningen let.  Ved kanal programmering skal man vælge land og så går tuneren i gang med at søge.

Den fandt 35 kanaler og nogle af dem blev navngivet fx “DR1”, “TV2” ect.  Enkelte var forkert navngivet fx SVT 1, men værre var det med de mange kanaler, der ikke havde fået noget navn.  Der måtte jeg selv i gang med indtastningen og det blev så første gang jeg bemærkede den besværlige betjening af recorderen.

Se mere under Betjening.

(Klik her for at se skærmbilleder)

Tuneren er mere følsom end gennemsnittet af topmodel recordere.  Fint.

DVD-RW skiver skal formateres før brug og man kan vælge mellem VR mode, hvor der kan redigeres i optagelsen, men så kan den ikke afspilles alle steder og i videomode, der ikke kan redigeres, men kan afspilles de fleste steder.  Formateringen sker automatisk når skiven lægges i, hvis den ikke allerede er formateret.

DVD-R kan kun bruges i videomode og skal ikke formateres.  Begge typer skiver skal finalizes før de kan bruges på almindelige afspillere.  Finalizen er gemt under Setup, hvilket ikke er helt logisk.Kvalitet

Recorderen kan optage i tre billedkvaliteter HQ; 20 timer på harddisken eller 1 time på DVD-R/RW skiven, SQ; med 40 timer hhv.  2 timer og LQ; med 80 timer hhv.  4 timer.  LG har undladt den normalt ubrugelige SP kvalitet (8 timer) og det er fint nok.

HQ kvaliteten er bedre end nogen analog tv tuner kan modtage, så den er til de vigtigste optagelser og til optagelser fra DV kamera indgangen.  SQ kvaliteten er fin til de fleste ting.  Der er absolut minimal forskel på det optagne og original kvaliteten.
LQ kvaliteten har jeg det vanskeligere med.  Kvaliteten er faktisk flot i mange optagelser, men dårlig (en del flimrende) i andre.  Og det skal man jo så helst vide før man laver optagelsen og det gør man jo ikke.
Den er bedre end LP kvaliteten hos fx Panasonic E85, men ikke helt god nok til at jeg vil bruge den til seriøse optagelser.  Den kan fint bruges til overspilning af VHS bånd, hvis billedkvaliteten ikke er vigtig.

Optagelserne kan overspilles til DVD-R/RW ved digital kopiering (uændret kvalitet) eller ved lavere kvalitet med reencodning.  Begge dele sker i realtime og tager altså en time pr time spilletid.  Der er ikke nogen mulighed for mellem kvaliteter (flexibel recording) eller High Speed kopiering og det er et stort savn.

I vort forum har der været diskussion om en LG recorder optog lyd og billede synkront og det gør anmelder eksemplaret 100%, dog har jeg en enkelt gang oplevet at der ved kopiering til DVD-RW med reencodning opstod en forskel på ca et halvt sekund mellem lyd og billede. Underligt, men det er kun sket den ene gang og optagelsen på harddisken fejlede ikke noget og efterfølgende blev TV programmet kopieret uden problemer. Mystisk!Betjening

Recorderen falder noget igennem på betjeningen! Der er ikke nogen EPG (Elektronisk Program Guide) eller TTV understøttelse så alle programtitler på optagelser skal indtastes manuelt ellers hedder de “Empty Title”.
Indtastningspladen kræver mange tastetryk
Værre er det at der skal rigtigt mange tastetryk til for at få en titel tastet ind.

Hedder TV-programmet fx ‘ABC’ kræver det hele 23 tastetryk.  Skal det være fint og fx være ‘TV-avisen’ kommer man op på 60 tastetryk!

Der er både store og små bogstaver, incl Æ/æ og Ø/ø, men ikke Å/å og et helt sæt af skrifttegn.  Fint, men det må altså ikke være så besværligt at bruge dem!

Der er kun plads til 7 programmer i timeren, til gengæld er der daglig og ugentlig gentagelse.  Der er ikke nogen Stand by funktion i stedet bruges Power off og dermed kan recorderen ikke bruges, når den afventer timer optagelse.  Bruges recorderen på det tidspunkt en timer optagelse skal starte, fx til visning af en film, skippes timer optagelsen! Ouch!

TimeShift er en velkendt populær funktion, men når recorderen kører TimeShift vises der et ur nederst til venstre, midt i de danske tekster.  Ikke så heldigt.

Recorderen reagere øjeblikkeligt på tastetryk så optagelse starter når REC-tasten er trykket i bund.  Fint.  Det er lidt besværligt at skifte fra harddisk til DVD skive, idet man da skal over en HOME funktion.  Det er også HOME funktionen der styrer MP3 og billede gengivelse.

Ønsker man at gemme MP3 melodier eller billeder på harddisken lægger man bare en CD (men ikke en DVD) i skuffen og via HOME er det muligt at kopiere dem (eller bare afspille dem) og det er muligt at oprette mapper med optil 32 bogstaver i navnet.  Det går nemt og hurtigt og filerne kan efterfølgende omdøbes, flyttes og slettes som man lyster.
Man kan sætte billederne (eller et udvalg af dem) til at blive vist i Slide Show og man kan sågar afspille MP3 musik dertil.  Flot!

Der er tilsyneladende ingen begrænsning på hvor lange optagelserne kan være udover at der selvfølgelig skal være plads på harddisken.  Der kan være optil 255 titler på harddisken og 99 på en DVD-R/RW skive.  Optager man på en DVD-R/RW og der ikke er plads nok på skiven fortsætter optagelsen automatisk på harddisken.  Smart.

Det var ikke muligt for mig at overføre filer mellem recorderen og min PC, men det er ikke recorderens fejl.  Jeg kunne fint overføre video til et DV kamera – og sjovt nok også fra DV kameraet til PC’en.  Men altså ikke direkte.Vurderet som afspiller

Vurderet som ren afspiller klarer recorderen sig godt.  Normalt ville jeg aldrig købe en recorder for primært at bruge den som afspiller, men selvfølgelig skal den kunne afspille optagelserne.  Billedet står som det skal og lyden er god.  Der er mulighed for 2x og 4x zoom under afspilning og billedet forbliver flot.  Det er endda muligt at vælge hvilket udsnit af skærmen der skal forstørres!På lydsiden er er en smart 3D Surround Sound, der måske ikke har så meget med ægte Surround Sound at gøre, men det giver en ekstra rumklang effekt som specielt kan være god ved koncerter.

DVD’er med 96 kHz lyd kan afspilles.

Der er adskillige lyd opsætnings muligheder

Afspilning kan ske forlæns og baglæns med 1, 2, 4, 8, 16 og hele 100 gange normal hastighed og billedet står stadig perfekt! Der er også slow motion muligheder.  Der er også en Picture in Picture funktion der gør det muligt at se et miniature billede fra live tv eller fra en AV indgang, mens man ser en DVD film.  PIP-billedet kan have 3 størrelser og kan placeres 8 steder på skærmen.  Flot!

Alle mine test DVD’er, såvel DVD-R/RW som DVD+R/RW og CD’er, CD-R/RW, VCD og SVCD’er blev afspillet uden problemer.  Test DVD-RAMen blev ikke genkendt.Lidt sammenligninger

I prisklassen omkring de 6-7.000 kr har vi anmeldt Panasonic DMR E85, Pioneer DVR-5100H, Thomson DTH 7500 og nu LG Electronics RH4810.

Sammenligner vi tuneren er Thomson en mest følsom efterfulgt af LG og Panasonic plus Pioneer på en delt 3 plads.  Brugervenligheden i tv modtagelse incl timer programmering toppes også af Thomson, efterfulgt af Pioneer og Panasonic, mens LG er dårligst.
Den optagne billedkvalitet kan jeg kun dømme som ens, idet forskellene er så små at der skal direkte sammenligning til og det er desværre ikke muligt.

Støjmæssigt skiller Thomson og Panasonic sig lidt ud, idet Thomson støjede mest og Panasonicen startede som meget stille hvor efter støjen langsom tiltager.  Pioneer og LG’erne brummer med en konstant svag knurrende. Da Thomsonen ikke har nogen DVD brænder falder den igennem som DVD recorder, og jeg vurderer DVD-R/RW lige med DVD-R/RAM.  Vurderet som ren afspiller imponerer LG’en foran Thomson, Pioneer og Panasonic.

Med andre ord har de alle deres gode og mindre gode sider og kik på dem før du beslutter dig.Afrunding

LG RH4810 har imponeret på flere punkter.  Det er en flot recorder der optager i god billed- og lydkvalitet.  Den reagerer hurtigt på fjernbetjeningstryk, men der skal desværre mange af dem til, fordi der ikke er nogen støtte fra tekst-tv eller lignende.  Som afspiller imponerer den.  Antallet af finesser er helt i top.

Får LG Electronics lavet en elektronisk program guide (EPG), får et menneske til at læse korrektur på manualen, lavet high speed og flexibel recording og får puttet en 160 GB harddisk i, så har de en af markeds fem bedste recordere!  Som den er nu, er den ikke med helt i top.  Positivt

 • Harddisk recorder med kopierings funktion

 • God billed- og lydkvalitet

 • God visuel TimeSlip

 • God følsomhed og billedkvalitet i tuneren

 • God afspiller med mange finesser fx PIP med 3 størrelser og 8 placeringer, MP3, JPG, zoom og High Speed afspilning

 • Afspiller næsten alle formater (minus DVD-RAM)

 • Reagerer øjeblikkeligt på fjernbetjeningstryk

 • DV indgang

 • Component udgang med progressive scan til fladskærms tv og projektorer

 • 2 blanke DVD-R skiver og alle nødvendige kabler med i købet


  Negativt

 • Ingen TTV/EPG understøttelse til titler mv

 • Kun plads til 7 optagelser i timeren

 • Ingen Flexsibel Recording eller High Speed kopiering

 • Støjer lidt

 • Dårligt sprog i manualen

 • Recorderen kan ikke bruges mens den står på Stand by (=Power off)

 • Timer optagelse annulleres, hvis recorderen bruges til andet ved optagelsens start

 • Ingen Undo funktion når man sletter en forkert optagelse
En stor tak til God Pris for udlån af apparatet til denne anmeldelse.

Kommentarer er velkomne i forummet for
DVD & HDD recordere

Klik her for at se skærmbilleder

Og se flere fotos i høj opløsning i vort foto galleri

Bedømmelse4,5 Design og finish
4,0 Støj
3,5 Betjening
4,0 Kvalitet
4,5 Fleksibilitet
4,0 Pris  (Kr. 5.999,- per 1/8 2004)

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.