Forside Tests

Anmeldelse af Toshiba RD-XS34

 


Forord.


Jeg har i denne anmeldelse koncentreret mig om de mest dagligdags ting ? de ting som man vil komme til at bruge i den daglige anvendelse af optageren. Det er muligt at jeg senere kommer i tanker om at dykke mere ned i nogle af tingene og dermed lave en ny version af denne anmeldelse. Desuden har jeg en ide om at lave en powerpoint præsentation med billeder fra brugen af optageren. Men det må I have til gode lidt endnu. 


Indledning.


Det siges, at Toshiba DVD-optagere er meget populære i udlandet, bl.a. i England, og når man læser om dem, lyder de til at være rigtig spændende og gode DVD-optagere. De bedste og mest spændende modeller er indtil videre ikke kommet til Europa ? her tænker jeg på RD-X5 med 600 GB harddisk, der er forbeholdt Japan  og RD-X54, med netværk fra USA, samt nyheden om en efterfølger til RD-X5, der blandt flere spændende ting vil kunne optage på HD-DVD. 


Desværre forhandles Toshiba generelt ikke i Danmark, så der er ikke så meget dansk erfaring med dem. Det lader dog til at ElGiganten har haft / har RD-XS34, så der begynder måske at ske noget med, at Toshiba går ind på det danske marked.


 


For at lære mærket lidt at kende og finde ud af om det duer til noget, var det naturligt at få ideen med at købe et eksemplar i udlandet for at anmelde den. Og her er vi så!


 


Toshiba RD-XS34 er en kombineret DVD-optager med 160 GB harddisk.


 


Modtagelse / udpakning.


Lars indkøbte et eksemplar hos Pixmania og sendte den til mig. Jeg var naturligvis spændt fordi jeg hidtil ikke har haft andet end JVC på fronten af mine digitale optagere.


 


Kassen indeholdt følgende:


 


§         Et stk. RD-XS34.


§         Et stk. DVD-Ram i kassette.


§         5 bøger / hæfter:


§         Quick Reference


§         Installation Guide


§         Operations Manual


§         Samt de to sidst nævnte på fransk


§         Diverse kabler: Antennekabel, netledning, A/V kabel, dims til satelit receiver. Ingen scart-kabel, hvilket nogen måske vil synes er en mangel. Jeg var ligeglad (faktisk glad), fordi jeg alligevel ville tilslutte dvd-optageren med A/V kabel ? desuden: Hvis DVD-optageren er ens permanente maskine, ville man måske alligevel købe et scartkabel af god kvalitet.


§         Et stk. fjernbetjening.


 


 Billede 1. Indholdet af kassen.


 


Umiddelbart indtryk af DVD-optageren.


Designet er pænt, meget enkelt. Maskinen er slimline med en højde på 57 mm, men fylder ellers det samme i bredde og dybde som JVC DR-MH30. Designet er ikke prangende måske tidløst ? men til min smag lidt kedeligt. Jeg undrede mig faktisk over designet ? jeg havde håbet det var samme design som RD-XS32 ? som jeg synes er rigtig godt designet.


 


 Billede 2. Designet.


  Billede 3. Enkelt men måske lidt kedeligt design.


 


Hvad jeg ellers lægger mærke til er, at fjernbetjeningen er stor og lavet af plastik. Låget forneden var svært at åbne ? indtil jeg fandt ud af hemmeligheden ? det skal åbnes med en finger i den ene side, øverst til højre på låget. Men fjernbetjeningen er ellers ganske udmærket og helt klart ikke særligt retningsbestemt. Desuden lagde jeg mærke til at blæseren ser ret lille ud.


 


Installation.


Min JVC DVD-afspiller måtte vige pladsen for Toshibaen, der blev sat ind i stedet for DVD-afspilleren. D.v.s. med A/V kabel og med digital lydkabel til receiveren.


 


 Billede 4. Tre digitale videooptagere på stribe.


 


Der er mulighed for at tilslutte med scart, component og med A/V kabel (phono jackstik), og for digital lydtilslutning, kan man vælge mellem optisk eller coaxial.


 


Og så er det bare at tænde maskinen og se hvad der sker. Det første der sker er at man skal indstille de basale ting som sprog for menuer, dato og klokken osv. Jeg valgte engelsk som menusprog og jeg ville have valgt automatisk opsætning af dato og klokkeslet, men det fungerede ikke, så jeg måtte sætte det manuelt. Men det var nu også nemt nok.


 


Dernæst kom turen til indstilling af TV-kanaler. Jeg satte den til at scanne automatisk ? og jeg synes det tog temmelig lang tid ? vist nok en ½ time. Men det fungerede da ? den fandt de kanaler den skulle. Dernæst skulle jeg flytte rundt på kanalerne så de passede med indstillingerne på fjernsynet og de andre videoer. Det var nemt at flytte rundt på kanalerne, man bytter plads for to kanaler. I menuen for setup af kanaler, vises den aktuelle kanal på skærmen i baggrunden ? en god ting!


 


Til sidst er der så indstillinger for video input, output og den slags.


 


Småbemærkninger om den daglige brug.


Det er uundgåeligt at jeg sammenligner denne DVD-optager med JVC?s DVD-optagere ? plus at jeg senere får mulighed for at sammenligne med Panasonics nye DMR-EH60.


 


Det er ret besværligt at se hvilken optagekvalitet der er sat som standard. Man skal ind i en menu for at se det. Der kunne jeg godt savne en knap på fjernbetjeningen, der bevirker at der kommer en simpel liste frem på skærmen ? som på JVC?s optagere.


 


Jeg bryder mig generelt ikke så meget om menuerne, de er ikke så overskueligt bygget op synes jeg. Det virker lidt som der er flere menuer end nødvendigt ? men lad os vende tilbage til det senere, når jeg dykker mere ned i det.


 


Som før omtalt ser blæseren lille ud ? og jeg må sige at maskinen larmer ret meget. Den kan tydeligt høres når man tænder den ? den larmer mere end min HM-HDS1 og DR-MH30 tilsammen.


 


 Billede 5. Bagsiden af RD-XS34.


 


En god ting ved denne optager er det numeriske tastatur, der er gemt under klappen på fjernbetjeningen. Man kan skifte kanal ved at trykke kanalnummeret direkte (det kan man også på JVC) ? men hvad der er mere interessant, så kan man bruge det til at skrive kanalnummer, og klokkeslet ved programmering af timeroptagelser!!


 


Noget andet der er lidt overraskende er, at det er muligt at finde danske bogstaver æ, ø og å ved skrivning af titler ? super!!


 


Og så er der en ?auto? optagekvalitet ? der svarer til ?just? dubbing funktionen på JVC?s optagere, nemlig at den så vidt muligt fylder DVD?en ud afhængig af optagelserne der overføres. Denne kan anvendes ved optagelse direkte på DVD.


 


Timeslip.


Der er ikke en automatisk ?pause live tv buffer?, som på JVC?s optagere. På Toshibaens fjernbetjening er der en knap, der hedder ?timeslip?. Når man trykker på den aktiveres ?pause tv mode? efter lidt tid. Nu bliver det program der vises gemt imidlertidigt og der er muligt at trykke på pauseknappen, komme tilbage senere og fortsætte, spole osv. Denne timeslip er ca. 10 sekunder bagud i forhold til den sendte tv-udsendelse. I princippet kan man trykke på ?timeslip? lige når man har tændt optageren og så har man en live-memory funktion næsten som på JVC?en – man kan dog vist nok ikke skifte kanal. Hvis man ønsker at gemme, det man har indspillet imidlertidigt under timeslip ? ja så er der også mulighed for det! I så fald afslutter man timeslip ved at trykke på ?timeslip? og man bliver nu spurgt om man vil gemme den imidlertidige optagelse ? ja eller nej! Timeslip funktionen er således ganske god og nem at bruge. Jeg savner dog lidt automatikken fra JVC?en.


 


Timerprogrammering.


Ved tryk på ?rec menu? kommer man ind i menuen for timer-optagelser. Menuen er meget nem at anvende, men der savnes en kalender funktion. Indtastning af kanalnummer, start tidspunkt og slut tidspunkter kan indtastes med numerisk tastatur. Genialt!


 


 Billede 6. Menuen for timerprogrammering.


 


Der er tre standard optagekvaliteter at vælge mellem, samt en manuel hvor man selv sætter optagekvaliteten:


 


§         SP (4,6 mbps)


§         LP (2,2 mbps)


§         MN (manuel indstilling fra 1,0 mbps til 9,2 mbps, med følgende spring: 1,0 mbps => 1,4 mbps => 2,0 mbps og så ellers i spring à 0,2 mbps)


§         Auto: Hvis man optager på en DVD, sættes bitraten automtisk således at det svarer til den resterende optagetid på DVD?en. Hvis man optager på harddisk sættes optagekvaliteten automatisk til hvad der fylder en 4,7 GB DVD ud.


 


Lydkvaliteten kan man også selv indstille. Man kan vælge mellem:


 


§         D/M1: Standard indstilling, dolby digital 192 kbps.


§         D/M2: Til optagelse af musikprogrammer, dolby digital 384 kbps. Den resterende optagetid vil blive reduceret ved anvendelse af denne lydkvalitet.


§         L-PCM: Ukomprimeret original digital lydkvalitet, svarende til CD-kvalitet. Den resterende optagetid vil blive reduceret ved anvendelse af denne lydkvalitet.


 


Disse mange muligheder for indstilling af billed- og lydkvalitet må være et plus point i Toshibas favør. Mig bekendt er der ikke andre mærker hvor man har mulighed for selv at vælge lydkvalitet.


 


Mens ?rec menu? linien for den aktuelle optagelse er grøn, kan man trykke på ?quick menu? på fjernbetjeningen. Her er der mulighed for at skrive et navn til optagelsen, vælge genre m.m. Skrivningen af titler foregår i en bogstavmatrix og man kan skifte mellem små og store bogstaver ved tryk på ?pause? knappen på fjernbetjeningen. Funktionen fungerer for så vidt udmærket ? bogstaverne ligger dog ikke i alfabetisk rækkefølge, hvad der er lidt forvirrende. Desuden er der mulighed for at skrive æ, ø og å (!), samt mange andre tegn.


 


 Billede 7. “Quick menu” i timer menuen – for at skrive navn på optagelse.


 


Ca. 5 minutter før start af optagelse begynder maskinen at forberede sig på optagelse, f.eks. at tænde maskinen hvis den er slukket. 5 minutter virker måske som lidt lang tid, men den er faktisk også længe om at starte op når man tænder for den. Ingen ?quick start? her!


 


Når optagelsen er igang, kan man ændre sluttidspunktet for optagelsen! Under låget på fjernbetjeningen er der en knap, der hedder ?extend?. Denne funktion foregår udelukkende på optagerens display, så ned på knæ foran optageren så man kan se displayet. Hvis man har sat slut tidspunktet til 14:50, så første gang man trykker ser man dette sluttidspunkt, derefter lægges der 10 minutter til hver gang man trykker ?extend? ? på til 60 minutter. Dette kan ikke gøres hvis der er ét minut eller derunder til programmeret slut tidspunkt. Genial funktion! Der burde dog være et on-screen display for denne funktion.


 


Der kan højst optages 8 timer i streg.


 


Redigering af oplysninger for optagelser.


Ved tryk på ?content menu? får man sine optagelser frem med thumbnails. Vælger man nu en optagelse og trykker på ?quick menu? har man mulighed for at ændre thumbnail, lave kapitler, redigere osv. Ændring af thumbnail er meget nemt ? man afspiller, spoler m.v. indtil man finder det billede man vil have trykker på ?pause?, så trykker man ?enter? ? og man har nu en ny thumbnail.


 


Under biblioteksfunktionen ?library? er der også nogle muligheder såsom at ændre genre. Denne funktion kan ikke anvendes under optagelse.


 


Biblioteksfunktion ?library?.


Denne funktion er egentlig ikke så interessant ? umiddelbart. Man får en liste over alle original titler og så er der nogle muligheder for at sortere m.v. Det er også muligt herfra at redigere titelinformation, men dette kan lige så nemt gøres fra ?content menu?.


 


 Billede 8. Biblioteks menuen.


 


Redigering af optagelser.


Dette er nok det mest spændende afsnit for denne DVD-optager, da der er funktioner og muligheder, som jeg ikke har hørt om på de kendte mærker (Sony, JVC, Philips, Panasonic osv.).


 


I manualen advares der mod at man sletter udvalgte kapitler i de forskellige original optagelser. Dette skyldes risikoen for fragmentation, med efterfølgende risiko for at skulle defragmentere harddisken (formattere den). Det anbefales at man i stedet opretter playlists.


 


Det er muligt at slette uønskede scener fra en optagelse, f.eks. reklamer. Dette foregår med en 3-trins raket:


 


§         Lave kapitler.


§         Oprette playlist (vælge ønskede kapitler).


§         Kopiere playlist.


 


Lave kapitler.


Når man via ?content menu? har valgt en original optagelse og efterfølgende vælger ?quick menu? kan man komme ind i ?edit menu ? chapter editing?. Her er det meget simpelt at oprette kapitler ? dvs. opdele original optagelsen. Man søger og finjusterer (med ?frame adjust?) blot til det første punkt, hvor man vil lave et kapitel, f.eks. ved start af en reklame, trykker ?pause? og vælger ?divide?. Menuen er fint bygget op, hvor man i bunden på en række får thumbnails af de kapitler man har lavet. Før man vælger ?divide? er det muligt at lave et preview, hvor 3 sekunder af første og sidste scene i kapitlet afspilles.


 


 Billede 9. Kapitelinddeling – de lodrette streger indikerer start af kapitler.


 


Efter oprettelse af kapitler er det muligt at redigere de valgte kapitel breaks og det er også muligt at samle to kapitler til ét kapitel, hvis man fortryder kapitelinddelingen.


 


Dernæst er det muligt at navngive kapitler, så det er nemmere at holde styr på dem.


 


Der er også mulighed for at oprette automatiske kapitel mærker under optagelse ? eller manuelt ved at trykke ?chp divide? på fjernbetjening under afspilning.


 


Oprette playlist (vælge ønskede kapitler).


Denne menu er også ret simpel. I menuen vises thumbnails af alle optagelser ? her kan man vælge en original optagelse med cursoren, og trykker man så på êpå fjernbetjeningen vises de kapitler, der hører til originalen. Så er det ellers bare at vælge kapitlerne i den rækkefølge man ønsker. Når man sætter cursoren over et kapitel, vises varigheden af kapitlet i et par sekunder. Man kan følge resultatet i bunden af menuen, hvor thumbnails af de valgte titler eller kapitler kommer til at ligge i den rækkefølge man har valgt. Der vises også den samlede tid for playlisten, så man kan følge med i hvor lang den bliver. F.eks. varer de fleste serieafsnit ca. 40 minutter uden reklamer.


 


 Billede 10. Playlist redigering – udvælgelse af ønskede kapitler.


 


Efter oprettelse af playlist er det naturligt at ændre thumbnail, og til sidst evt. genre, der kan ændres via ?content menu? + ?quick menu? + ?title information?.


 


Oprettelse af playlists har ingen indflydelse på original optagelsen. Men hvis man sletter en original optagelse, slettes tilknyttede playlists også.


 


Det er muligt at korrigere playlists og slette eller tilføje dele til playlisten. Desuden er det muligt at anvende dele i en playlist i en anden playlist. Slutteligt kan man navngive sin playlist, hvis man ikke vil bruge samme navn som original optagelsen.


 


Kopiere playlist ? herunder ?dubbing? funktionen.


Ved at kopiere en playlist betyder det, at den kopierede playlist bliver til en original optagelse. Og se nu begynder det at bliver rigtigt interessant ? fordi man kan kopiere f.eks. fra harddisk til harddisk!! Man kan således lave en redigeret version af en optagelse ? og have den liggende på harddisken som en original optagelse ? og evt. slette den oprindelige optagelse. En sådan funktion har jeg foreslået JVC, fordi de derved måske ville komme ud over deres problem med ikke at kunne high-speed kopiere redigerede optagelser til DVD-R. Det kan åbenbart godt lade sig gøre!!


 


Der er følgende kopierings muligheder:


 


§         High-speed kopiering af en enkelt optagelse, denne funktion kan bl.a. anvendes til at konvertere en playlist til en original optagelse.


§         High-speed kopiering af flere titler på én gang.


§         Rate conversion dubbing: Kopiering og samtidig ændring af bitrate, f.eks. for at få en optagelse optaget i høj kvalitet, ned på én DVD.


§         Rate conversion dubbing af flere titler på én gang.


§         Line-U dubbing: Denne funktion anvendes til, at overspille materiale til harddisk fra DVD?ere, der er optaget på andre dvd-optagere og som ikke kan vise thumbnails i ?content menu title list?.


 


Alle ovenstående funktioner kan udføres med bibeholdelse af den oprindelige kvalitet, dog undtagen ?rate conversion? og ?line-U? dubbing, der kræver re-enkoding.


 


Nedenstående skema viser hvad der er muligt og hvad der ikke er muligt.


 
Fra


Til


High speed


library


dubbing


High speed


library dubbing


af flere titler


Rate


conversion


dubbing


Rate


conversion


dubbing af


flere titler


Line-U


dubbing


HDD


HDD


Ja


Ja


Ja


Ja


Ja


DVD-Ram


Ja


Ja


Ja


Ja


Ja


DVD-R/RW


(ikke finalized)


Ja


Ja


Ja


Ja


Ja


DVD-Ram


HDD


Ja


Ja


Ja


Ja


Ja


DVD-Ram


Ja


Ja


Nej


Nej


Nej


DVD-R/RW


HDD


Ja


Ja


Ja


Ja


Ja


DVD-Ram


Nej


Nej


Nej


Nej


Nej


 


Der er i princippet to valgmuligheder ved dubbing, nemlig ?kopier? eller ?flyt?. Vælges ?flyt?, så slettes den titel, der flyttes der hvor den flyttes fra. F.eks. kan man ikke flytte en playlist, den skal kopieres.


 


Under high-speed kopiering er det indenfor visse begrænsninger, muligt at anvende DVD-optageren til noget andet imens. Dette ses af nedenstående skema.


 


 


HDD


afspilning


HDD


optagelse


DVD


afspilning


DVD


optagelse


HDD => DVD


muligt


muligt


ikke muligt


ikke muligt


DVD => HDD


ikke muligt


ikke muligt


ikke muligt


ikke muligt


HDD => HDD


ikke muligt


ikke muligt


muligt


muligt


DVD => DVD


muligt


muligt


ikke muligt


ikke muligt


 


Der er således nogle ganske gode multifunktions muligheder i denne optager ? og nogle rigtigt gode funktioner vedrørende ?dubbing?. Timer programmerede optagelser har højere prioritet end dubbing, så hvis man er igang med en dubbing opgave, når en timer optagelse skal starte, så vil dubbing opgaven blive afbrudt til fordel for timer optagelsen. Det er smart!


 


High-speed kopiering af playlist fra HDD til HDD (oprettelse af redigeret original optagelse).


Dette er bare en super fin funktion!


 


 Billede 11. Kopiering fra harddisk – til harddisk!


 


Filmen ?The body?, der i playlist redigeret version varer 1 time, 40 minutter og 43 sekunder ? eller 100,72 minutter blev kopieret på ca. 4 minutter og 15 sekunder ? eller 4,25 minutter. Dette svarer til en ?high-speed faktor? på ca. 24. Dette er for en optagelse, der er optaget i LP mode (2,2 mbps). En anden optagelse ? filmen ?The game? var optaget i 9,2 mbps. Playlisten varede 1 time, 56 minutter og 3 sekunder ? eller 116,05 minutter. Tiden for at kopiere denne var ca. 20 minutter og 45 sekunder ? eller 20,75 minutter,  svarende til en ?high-speed faktor? på ca. 5,6.


 


Mens kopiering står på vises live-tv ? og kopieringsprocessen vises grafisk fra 0 til 100% i bunden af skærmen.


 


 Billede 12. Visning af kopieringsprocessens forløb.


 


Efter kopieringen ligger optagelserne nu således: De oprindelige optagelser ligger først, med nummer 1 til ??, derefter ligger de kopierede playlists som nye originaler og til sidst kommer så alle playlists. Se billedet herunder hvor filmen ?Freefall? både ligger som original (kopieret playlist) og som playlist. Dette ses af, at de har samme varighed.


 


 Billede 13. Ny original, baseret på kopi af playlist (filmen “Freefall”).


 


Kombinere originale optagelser.


Det er muligt at samle (?merge?) to original optagelser til én optagelse. Kapitler m.m. fra begge optagelser bibeholdes i den nye samlede optagelse. Funktionen er ret enkel: Man vælger to titler i den rigtige rækkefølge og kombinerer dem. Underligt nok er det ikke muligt på samme enkle måde at opdele en optagelse i to titler.


 


Capture et billede fra optagelse.


En meget interessant funktion er muligheden for at snuppe et stillbillede fra en tv-optagelse ? til brug som baggrundsbillede i DVD-menu.


 


Denne funktion er ganske genial og meget nem at anvende. Inde i menuen (igen via ?content menu? og ?quick menu?) er det ganske enkelt at afspille, slow, frame-adjust osv. indtil man finder et godt billede ? så trykkes ?enter? og vupti, der kommer et billede ned at ligge i bunden af menuen. Der kan vælges flere billeder og så kommer de til at ligge på en række.


 


 Billede 14. Genial menu til at hente billeder fra tv-optagelser.


 


Går man ned i denne række af billeder, har man mulighed for at navngive dem. Denne funktion er simpelthen ganske smart og næsten perfekt. Hermed mener jeg det ville have været perfekt, hvis man kunne hente billeder fra en CD-rom med billeder som man selv har taget med digital kamera, eller fundet på internettet f.eks.


 


At lave en DVD-video disc.


Der er flere muligheder for at kopiere optagelser over på DVD (som omtalt i et tidligere afsnit) og derved lave sine DVD-videoer. Men der er også en menu, der hedder ?at lave en DVD-video?, hvor man går alle trinene igennem inklusive finalize. Denne menu kan bruges hvis man f.eks. ikke vil lave om på bit-raten for at få flere optagelser ned på DVD?en.


 


Menuen nås via ?edit menu?. Igen er det meget enkelt ? man vælger de optagelser man ønsker og ved at trykke ?enter? kommer de ned i bunden af menuen. Faktisk fuldstændigt ligesom oprettelse af playlist. Kapaciteten vises grafisk, så man kan se hvad der er plads til. Jeg havde planer om at overspille ?The body?, ?På stranden? og ?Playing god?, optaget i LP (2,2 mbps), men der var kun plads til de to første. Dette overraskede mig lidt til at begynde med, men det er fordi jeg er vant til at overspille med JVC?s ?just? funktion. I kvaliteten 2,2 mbps er der plads til 4 timer på en DVD. De to titler fylder 3 timer og 22 minutter.


 


 Billede 15. Udvælgelse af titler til overspilning til DVD.


 


I næste trin ?options settings? har man mange gode muligheder for opsætning af sin DVD. Her kan man vælge options for DVD-menuen ? om den skal omfatte titler alene eller om kapitler også skal med. Der kan vælges hvordan DVD?en skal afspilles ? skal den starte med menuen, eller skal den starte afspilning af titel nr. 1. Ligeledes er der valgmuligheder for hvad der skal ske efter afspilning af én titel og efter afspilning af sidste titel. Samt et par flere valgmuligheder inkl. bl.a. ?writing test?. Det er virkelig en super fin menu med de mange muligheder for selv at bestemme!! I næste menu har man mulighed for at navngive DVD?en og derefter er det tid til at lave DVD menuen. Denne menu fuktion er også ret så smart. Der er 8 standard menuer at vælge mellem ? de så ret kedelige ud, plus de menubilleder jeg selv havde gemt(!). Når der vælges et menu billede, så kan man lave et preview, hvor man ser hvordan menuen kommer til at se ud. Nu kan det være at f.eks. tekstfarven ikke er så god sammen med det valgte menu billede. Men det er der råd for, fordi man har mulighed for at ændre farver på forskellige dele ? heldt vildt smart!! Det skulle også være muligt at ændre gennemsigtigheden af billedet som et vandmærke, men det kunne jeg ikke hér. Det skulle jeg måske have gjort da jeg oprettede billedet, eller bare inden jeg gik ind i DVD-video menuen.


 


Nu var jeg egentlig klar til at udføre overspilningen til DVD, men fik så en advarsel: ?While DVD-video is being created, timerprogramming cannot be executed. Proceed?? Denne advarsel valgte jeg for en sikkerheds skyld at tolke som at den timer optagelse, der skulle starte om 10-15 minutter ikke ville blive gennemført hvis jeg valgte at udføre DVD-video operationen. Det er ikke sikkert at det var sådan advarslen skulle forståes, men det ved jeg ikke p.t. Så jeg ventede pænt en 1½ times tid med at udføre min første DVD-video på Toshiba?en.


 


Så var jeg klar og måtte gennem de indledende manøvrer igen ? dog havde maskinen husket nogle af indstillingerne. Som sagt var det 3 timer og 22 minutter ? 202 minutter, der skulle overspilles. Jeg var lidt spændt på om operationen foregik ved ?high-speed?. Det gjorde den! Efter 13 minutter og 50 sekunder var den færdig, inklusive finalize. Dette er en ?high-speed? faktor på 14,6. Det kunne jeg godt være tilfreds med.


 


 Billede 16. Den fiks og færdige menu, DVD klar til afspilning.


 


Egentlig synes jeg ikke der er nogen grund til at spilde plads på at skrive varigheden af titlerne på menuskærmen ? men ok, never mind.


 


Afspilning, optagekvalitet o.lign.


Afspilning af den færdige DVD-video virkede fuldstændigt efter hensigten ? både på Toshiba RD-XS34 og på JVC DR-MH30. Billedkvaliteten er fremragende. Jeg var lidt spændt på hvordan afspilningen ville være lige omkring et redigeringspunkt ? freezeless som på JVC?en? Nej, der opstår en ganske kort pause, men dog ikke en generende lang pause. Med hensyn til præcisionen af klippet, skal man nok huske at holde sig mindst 2-3 frames fra et billede man ikke ønsker skal være med. Nu var dette jo en optagelse i kvaliteten 2,2 mbps. Er billedkvaliteten så væsentligt bedre hvis man anvender en højere kvalitet? Nææ, det synes jeg ikke umiddelbart. Jeg testede ved at afspille ?The game? fra harddisken, denne er optaget med 9,2 mbps. Heraf vil jeg vurdere at optagekvaliteten er supergod ? også ved anvendelse af de lavere optagekvaliteter.


 


Jeg har ikke testet afspilning af forskellige medier så meget. Men VideoCD fra Filippinerne afspillede den uden problemer. Dog bortset fra en enkelt (uoriginal) VCD, som min computer heller ikke ville æde (men det ville både JVC DR-MH30 og JVC XV-NA77 gerne).


 


Menuer.


I første omgang virkede menuerne lidt forvirrende. Men efterhånden fandt jeg ud af at ?content menu? og ?quick menu? er det der skal bruges. Menuerne er middel pænt designet. ?Easy navi? er umiddelbart mere forvirrende end ?easy?, hvorfor jeg ikke bruger den. ?Edit menu? ?opdagede? jeg først til sidst. Men denne menu er faktisk flot designet og herfra kan en del funktioner udføres.


 


I øvrigt reagerer optageren hurtigt på tastetryk og skift af tv-kanaler er også meget hurtig.


 


En enkelt ting undrede mig lidt: Jeg troede at det var muligt at oprette brugerdefinerede bibliotekskategorier, men denne funktion er jeg ikke stødt på ? så måske er det noget jeg har drømt.


 


Afslutning.


På grund af flere meget smarte funktioner og muligheder, som man p.t. ikke finder på de gængse mærker, er denne DVD-optager faktisk et virkeligt fint produkt. Det er ikke usandsynligt at jeg kunne finde på at erhverve mig en Toshiba DVD-optager på et tidspunkt. Prisen for optageren ligger på 3.999,- (juli 2005)


 


Positivt:


§         160 GB harddisk.


§         Mange optageniveauer fra 1,0 mbps til 9,2 mbps, ialt 39 billedkvaliteter at vælge mellem. Fra 35 timer til 276 timer på harddisk.


§         Op til 8 timer på DVD.


§         Mulighed for selv at vælge lydkvalitet.


§         Gode og nemme redigeringsfunktioner.


§         Gode og nemme menuer (når man først har lært systemet).


§         Udmærket fjernbetjening.


§         Numerisk tastatur!


§         God timeslip funktion, med mulighed for permanent optagelse af timeslip bufferen.


§         Mange optagekvaliteter.


§         God optagekvalitet.


§         Mulighed for at forlænge igangværende optagelse.


§         Gode high-speed kopierings muligheder, bl.a. fra HDD til HDD!


§         Mange gode funktioner i forbindelse med DVD-menu, bl.a. at capture et billede fra en tv-optagelse som baggrund for DVD-menuen.


 


Negativt:


§         Blæseren larmer ret meget.


§         Lang tid for opsætning.


§         Er længe om at starte op, når man tænder den.


§         Design.


§         Kan ikke umiddelbart opdele en optagelse i to original titler.


§         Ikke muligt at lave brugerdefinerede bibliotekskategorier?


§         Ikke ?freezeless? redigering.


 


 


Bedømmelse. 3,0 Design og finish
3,0 Støj
4,0 Betjening
3,5 Fjernbetjening
4,0 Kvalitet
4,0 Fleksibilitet
4,0 Pris


 


 


Debat om anmeldelsen er velkommen hér: Anmeldelse af Toshiba RD-XS34 

Annonce:
Forrige artikelNu også Double layer DVD+RW skiver på vej i laboratorierne
Næste artikelAnmeldelse af Panasonic DMR-EH60
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.