Forside Nyheder

Kvaliteten på digitalt tv forbedres

 

Omkring sommeren 2009 hæves kvaliteten af DR og TV 2 på digitalt tv. Det fortæller kilder i branchen til recordere.dk.


Det sker på den nuværende del af det digitale sendenet, DTT nettet, men det vil også slå igennem på kabel-tv anlæg, digitalt som analogt.


Det handler om udsendelsen af det eksisterende MUX, eller multiplex som “bundtet af TV-kanaler” på samme frekvens kaldes. MUX1 er det eneste aktive multiplex herhjemme, indtil udvidelsen af det digitale sendenet per 1. nov. 2009.


MUX1 distribuerer i dag DR1, DR2, TV 2, Tegnsprog og DR Update. Sidstnævnte flyttes i forbindelse med udvidelsen af DTT nettet over i et andet MUX, for at give plads til regional- og lokal-tv.


Det er omlægningerne i forbindelse med udvidelsen af DTT nettet, der afføder det længe ventede kvalitetsløft.


Hele MUX1 overgår til såkaldt statistisk multiplexing i løbet af sommeren 2009. Ved statistisk multiplexing måler avanceret grej på kvaliteten – bitraten – af alle de indkomne signaler, og herefter fordeles den tilgængelige båndbredde dynamisk efter behov.


Eksempelvis er en udsendelse som “Vild med dans” meget krævende hvad angår bitrate. Det ses i dag ved at billedet fra TV 2 ofte “pixelerer” under “Vild med dans”, altså bliver dårligere at se på, når lamperne blinker og der sker en masse på dansegulvet.


I fremtidens system vil en kanal automatisk kunne “låne” lidt bitrate fra de øvrige kanaler, når der er behov for det. Men det sker helt usynligt, for der lånes fra kanaler hvor det ikke kan ses. Kanaler der lige i det samme øjeblik, ikke har brug for så nær høj bitrate.


DR benytter allerede statistisk multiplexing i dag, men kun imellem egne kanaler på DTT nettet. Men også de kanaler vil få et løft, når det er hele det samlede multiplex bitrate der rådes over i den forbindelse.


De fleste herhjemme vil derfor, næsten uanset hvordan DR og TV 2 modtages i dag, komme til nyde godt af et kvalitetsløft på DTT nettet. Dette fordi signalerne til DTT nettet i fremtiden vil være den primære kilde til DR og TV 2 signalerne herhjemme, også for kabel-tv.


De gamle analoge sendere slukker natten til d. 1 nov. 2009.  


 


Se også:  Debat i forummet om dette emne

Annonce:
Forrige artikelNu over 20.000 registrerede brugere
Næste artikelOscar 2009 på TV 2 Film og DR2
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.