Forside Nyheder

Frygt for GPS nedbrud overdrevet


En GPS satellit. Foto fra WikiPedia.Det amerikanske flyvevåben deler ikke frygten for skrækscenariet, at hele GPS systemet falder sammen.


I sidste uge gik nyheden om GPS systemets snarige sammenbrud ellers verden rundt. Hvad der svarer til Rigsrevisionen herhjemme, havde i USA udtrykt stor bekymring om det amerikanske GPS system. Dette fordi en del af satellitterne er næsten 20 år gamle. De lever i deres tekniske alderdom, og afløserne er blevet forsinket.


Det amerikanske GPS system, officielt kaldet Navstar GPS,  fungerer på baggrund af et sted imellem 24 og 32 satellitter. For tiden er der 31 satellitter i drift. Så mistes der mere end 5 satellitter, inden nye sendes op, vil systemet blive upræcist.


Det amerikanske flyvevåben forklarer at der altid er en risiko for fejl på systemer af den type. Der er omkring 20% risiko for fejl situationer, men ikke med de følger at GPS systemet holder op med at virke. GPS-systemet falder ikke ned fra himlen, og der er planer for hvordan forskellige typer af systemnedbrud skal håndteres.


Fejl vil dog kunne betyde, at systemet ikke lever op til den høje standard, vi kender det for. Altså risiko for en ringere præcision i perioder.


I år sendes endnu en GPS satellit op, og til næste år endnu en.


 


Kilder: JP og Wikipedia

Annonce:
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.