Forside Baggrund

De nye tilbud fra YouSee


Hvad betyder det at YouSee giver digitalt TV fri, og hvad dækker de nye tilbud over?


YouSee slap digitalt tv fri i dag, og kalder det selv trendsættende. Mange jubler, mens andre rynker på næsen. I denne artikel vil vi prøve at beskrive hvad det betyder, fordele og ulemper.


 


YouSee Clear – Frit digitalt spejl


Lige siden YouSee begyndte med digitalt tv for over 10 år siden, har det været et tillægsprodukt. Noget man betalte ekstra for. Mange kunder har haft svært ved at forstå dette: Hvorfor betale for de samme kanaler igen, de havde jo allerede købt pakken én gang. En anden problemstilling var flere TV i husstanden. Hvert TV skulle have en digital boks og et abonnementskort til digitalt TV = endnu flere udgifter.


At man nu kan se de digitale kanaler helt frit, uden abonnementskort, vil være en god hjælp for mange. I dag er det kun 11% af YouSee kunderne (130.000) der bruger digitalt tv. Det at kanalerne fra basis tv-pakkerne nu gives fri, betyder at mange flere vil begynde at bruge de digitale kanaler, samt at eksisterende digital-kunder vil benytte digitalt TV på flere af husets apparater. I dag er det måske kun husets primære TV der har de digitale kanaler, med tiden kan det være alle TV vel og mærke uden merpris.


Den nye frihed betyder at: • Abonnerer man på grundpakken, vil man frit kunne se kanalerne derfra digitalt.
 • Abonnerer man på mellempakken, vil man frit kunne se kanalerne fra grundpakken+mellempakken digitalt.
 • Abonnerer man på fuldpakken, vil man frit kunne se kanalerne fra grundpakken+mellempakken+fuldpakken digitalt.

Og der vil komme flere og flere kanaler som kun kan ses digitalt. YouSee er stoppet med at tage nye analoge kanaler ind, med mindre det er frie tilbud (som nye DR kanaler).


Der vil fortsat være pakker på YouSee kabel-tv. Ikke noget a’la’carte tv.


 Er der ikke noget som koster penge?


Jo, det er der. Og det er netop noget af det der rynkes på næsen over, i forhold til de nye tilbud fra YouSee. De fleste af de øvrige ting fra digitalt TV i dag kræver nemlig fortsat abonnement. Det betyder at eksisterende kunder på YouSee digitalt TV, som ikke vil undvære de tilbud, reelt får meget lidt ekstra “med i posen” og det til samme pris som nu.


Eksempler på ting der fortsat koster penge: • Start Forfra – start nuværende udsendelse forfra
 • At modtage HD kanaler (dog bliver DR HD fri)
 • At modtage ekstra kanaler (som sprogpakkerne)
 • Favoritpakken – hvor man selv kan sammensætte kanalerne
 • I det hele taget alt digitalt tv udover det som er i valgte basis pakke.
 • Video-on-demand (YouSee Cinema)
 • TV Arkiv. En ny tjeneste der giver 30 dages adgang til udsendte DR udsendelser
 • Ekstra kort til abonnementskanaler (se dem på flere TV)

 


YouSee Plus – Samler op


YouSee Plus er tjenesten der samler op på, hvad der “gik tabt” ved at give de øvrige digitale kanaler fri. Altså noget af det som nævnes i listen ovenfor.


Tidligere betalte man 199/halvår for kortet. Lejede man YouSee boksen kostede det 59 kr/måned. Det var godt 92 kroner. Nu kommer samme til at koste 89 kroner per måned (kort+boks+tjenester sammenlagt).


Så for eksisterende digital-kunder på YouSee kabel-tv, som gerne vil fortsætte med en YouSee boks og de forskellige tjenester og evt. HD kanaler, der er der intet sparet. Og dog, for de har jo også mulighed for frie digitale kanaler på husets øvrige TV, som alle andre.


 


HD kanalerne er det ømme punkt


HD kanalerne blev sorteper i YouSee’ nye strategi, hvilket kan undre eftersom YouSee selv kalder HD for fremtiden. Men fremtiden er selvfølgelig heller ikke lige nu og her, hvor YouSee har mere fokus på at få flere kunder over på digitalt tv, og holde konkurrenter som Boxer på afstand. Og da Boxer ikke har HD kanaler, behøver YouSee ikke konkurrere på den front lige nu. Så det er samtidig godt nyt for Canal Digital, der har satset målrettet på at være attraktiv indenfor HD.


Problemet i YouSees nye plan er, at det på papiret pludselig bliver forholdsvis meget dyrt at se HD kanalerne. Ikke fordi prisen på dem er steget, men fordi så mange digital kanaler blev givet fri i dag, uden at HD kanalerne blev det. Man kan selvfølgelig sige det samme om sprogpakkerne, og de øvrige special kanaler, men HD kanalerne er jo et fokus område. Både her på recordere.dk og hos YouSee selv.


DR HD bliver dog et frit tilbud. Men ønsker man spejl-kanalerne som Kanal 5 HD, TV 2 Film og TV 2 SPORT HD, samt senere vistnok også TV3 HD (hvis ikke den lander i HD pakken) så kræves der abonnementskort, enten det løse kort til brug i eksisterende modtager eller YouSee Plus.
 • Kanal 5 HD bliver tilgængelig for alle kunder med kort og mellem- eller fuldpakke (herunder også Plus-kunder med mellem- eller fuldpakke)


 • TV2 Sport HD og TV2 Film HD bliver tilgængelig for alle kunder med kort og fuldpakke (herunder også Plus-kunder med fuldpakke)

Så enten kortet alene til kr. 30/måned eller YouSee Plus til kr. 89/måned (incl. boks) vil åbne for de ovennævnte HD kanaler.


Ønskes samtidig øvrige HD kanaler som MTV HD, Discovery HD, National Geographic HD, Eurosport HD og BBC HD, skal man abonnere på HD pakken til kr. 79/måned. Dette kræver fuldpakken.


Så et abonnement på alle HD kanaler vil koste 109 kr/måned hvis man kan nøjes med kortet alene, og 168 kr/måned hvis det kombineres med YouSee Plus. I forhold til at udbrede HD som “fremtidens TV” vil mange kunder nok fortsat rynke på næsen, og se det som “for dyrt”.


 


Kom til kort


Ønskes kun kortet, for at se betalingskanaler på et TV med indbygget DVB-C tuner, så koster det 30 kr/måned. Det svarer næsten til den nuværende kortafgift på 33 kr/måned. 


Så ønskes eksempelvis favoritpakken, hvor der er 4 valgfrie kanaler, så vil det koste 30+48 kr = 78 kr/måned per modtager.


 


Hvor og hvornår ?


YouSee Clear, de frie digitale kanaler, kommer per 15/9 til 95% af alle YouSee kunder. Men der er kunder på kabel-tv anlæg som fødes af YouSee, der må vente lidt længere.


YouSee Plus, de digitale tjester med en YouSee modtager, kommer per 15/9 incl. det nye TV arkiv hvor man kan gense DRs egne udsendelser.


Der kommer nogle gode tilbud i den forbindelse, så hvis nogen overvejer at springe på den nye digitale verden hos YouSee, så vent lige nogle uger.


 


Konklusion


Dagens tilbud fra YouSee var først og fremmest fri digitalt tv til alle deres kunder. Og det er et tilbud som kan få stor betydning for hele markedet for digitalt tv, og vende op/ned på anvendelsen af ditto. At YouSee kunder nu frit kan se digitalt tv i hele huset er noget alle bør værdsætte, og tilbudet koster ingenting ekstra for kunderne.


Lad ikke de små skævheder ødelægge det billede. Det er skelsættende at 1,1 mio. husstande med et slag får frit digitalt TV.


Skævhederne er hvad det efterlader de trofaste digital-kunder tilbage med. Altså de 130.000 der i dag betaler for YouSee bokse, HD-pakker og meget mere. De får dog en ny tjeneste – TV arkivet. Og så kan det være de kan spare et ekstra kort væk, og nøjes med de normale kanaler i soveværelse og børneværelse.


HD kanalerne må være dagens foreløbige taber. Men det kan jo være YouSee samler dem op senere, med andre tilbud, når der kommer flere kunder over på digitalt tv.


Et nøgleord hos YouSee med digitalt spejl er “Convenience”. Det skal være nemt, enkelt og billigt, så følger kunderne efter. Så lad os få lidt mere “HD Convenience” næste gang kortene blandes på ny.

Annonce:
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.