Forside Styling Layout: Uden komm.

Anmeldelse af DVB-T modtager Triax T-HD 409


Triax T-HD 409 VA – DVB-T modtager


 


Indledning


Der er mange digital modtagere på markedet, til det digitale sendenet. Både til de almindelige kanaler og til Boxer. Men der er meget få der kan optage også, og endnu færre hvor man selv kan vælge størrelse på harddisk.


Triax T-HD 409 VA er en Boxer godkendt DVB-T modtager, der kan optage på en ekstern harddisk. At den er Boxer godkendt, betyder også at den kan bruges til de nye frie kanaler fra DR og Folketing.


Modtageren er samtidig forberedt til B&O TV, så man kan betjene boksen via B&O fjernbetjeningen.


  


Udpakning


Kassen indeholder udover modtageren, en strømforsyning, fjernbetjening, samt nogle let overskuelige betjeningsvejledninger (12 sider) inklusiv en på dansk.


Pudsigt nok er der ingen batterier til fjernbetjeningen i kassen. Så der skal lige fremskaffes et par AA batterier, inden den kan tages i brug. Det står dog tydeligt udenpå emballagen, at batterierne ikke medfølger.


Selve digital modtageren er lille, slim design, og med metal kabinet. Virker robust og som god kvalitet.


 Triax T-HD 409 VA – Set bagfra


 


Tilslutninger


Triax T-HD 409 VA har følgende tilslutninger: • Antenne ind og ud
 • USB indgang
 • eSATA indgang
 • Ekstern infrarød øje (medfølger ikke)
 • LAN (netværk)
 • HDMI udgang
 • Digital coax (S-PDIF)
 • Analog stereo lyd
 • SCART
 • Strømforsyning (12V)

 Triax T-HD 409 VA – Her med frontklappen åben 


 


Installation


Installationen er ligetil. I med antenne kabel, og HDMI kabel til fladskærmen (kan også være SCART og andre forbindelser). Vælg sprog, boksen starter op på engelsk men kan også dansk. Videre til kanalsøgningen, og få minutter senere er den indstillet og klar til brug. 


 
Fjernbetjening


Fjernbetjeningen har et pænt design, med et godt overskueligt layout på knapperne. Selvom den er lavet af plastic, så har den en god vægt.


Og så til det negative. Knapperne er mærkelige at trykke på. Lidt efter hvor præcist man rammer med trykket, så giver de en god respons eller en dårlig respons. Der var flere gange, hvor jeg ikke var klar over om jeg havde fået trykket rigtigt. Og endnu flere gange hvor modtageren ikke reagerede på mine valg.


Fjernbetjeningen er meget retningsbestemt. Man skal pege ret præcist mod boksen, og det kombineret med de dårlige taster, så er betjeningen absolut ingen leg.


Så første indtryk er godt, men den falder igennem i den daglige brug, hvor det ind imellem føles som om den lever sit helt eget liv.


 


Tekst TV


Skal boksens fjernbetjening erstatte TV’ets fjernbetjening, så er det vigtigt at man kan betjene tekst TV i boksen også. Og det kan man også i Triax modtageren.


Det indbyggede tekst tv er dog ikke ventefrit. Som i “gamle dage” skal man afvente, at siderne findes frem. Er i vant til et ældre billedrørs TV er forskellen måske ikke stor, men har jeres TV ventefrit tekst tv nu vil i savne det.


Tekst TV virker dog også på TV’ets fjernbetjening, selvom man ser TV igennem Triax modtageren. Altså muligheden for at bruge TV’ets indbyggede tekst-tv i stedet. 


TV Guide


TV guiden i de digitale modtagere kaldes også EPG, Electronic program guide. Den fungerer rigtigt godt i denne modtager. Enkel at betjene, overskuelig at se på, og så kan man se TV samtidig.


Er der tilsluttet en harddisk til at optage på, så kan man også programmere timeren via tv-guiden.
 


Optagelse


Tilsluttes en ekstern harddisk af typen e-SATA, omdannes digital modtageren til en optager. Og med to tunere, er det muligt at optage et program, mens man ser et andet.


Triax modtager benytter sit eget format til harddisken, så disken skal formateres før brug via setup menu.Optagelser og afspilning er lige ud af landevejen. Tryk på REC, og den optager aktuelt program, i første omgang i 30 minutter. Flere tryk på REC øger optagelsens længde, op til 8 timer. Tryk på PLAY og der vises en oversigt over optagelser, inklusiv den der måtte være i gang nu. Vælg den optagelse der skal afspilles, og tryk OK. Tryk STOP, og der spørges om optagelsen skal afbrydes, og et tryk på STOP igen bekræfter.


Der er også mulighed for at spole, og springe i step/kapitler.


Navngivningen af optagelserne sker automatisk. Dog med den pudsighed, at titlen på optagelsen først sættes når optagelsen slutter. Det betyder at titlen måske er programmet der kom lige bagefter i stedet, eller hvis det var aftenens sidste program man optog, så hedder optagelsen måske Godnat. Disse titler kan dog omdøbes, men det havde været mere hensigtsmæssigt at boksen aflæste titlen 5 min. inde i optagelsen.


Det er ikke muligt at redigere i optagelserne, udover titlen på hver optagelse. 


Favoritlister og kanal sortering


Det er et udbredt ønske frit at kunne sortere kanalerne i TV og digital modtagere, altså frit at kunne bestemme hvilke tv-kanaler der ligger på hvilke kanal-numre.


En typisk løsning til individuelle kanal-oversigter er favorit lister, hvor man selv bestemmer hvilke kanaler der ligger hvor. Denne modtager understøtter flere favoritlister, 6 stk. i alt, så der er mulighed for at hvert familiemedlem kan have sin egen liste.


Desværre er der ingen mulighed for at sortere kanalerne. De ligger i favoritlisten, i den rækkefølge de tilføjes. Så skal der senere puttes en ny kanal ind, må man starte forfra med at opbygge favoritlisten. Den del virker ikke helt gennemtænkt. 


Kvalitet


Denne digital modtager leverer generelt flotte billeder og god lyd, og en kvalitet der vil tilfredsstille de fleste.


Personligt fandt jeg dog at signalet fra HDMI havde en svagt overdreven kantskarphed, kunne bedre lide signalet fra SCART som godt nok var mindre skarpt, men netop derfor virkede mere naturligt. Det er dog nede i de små detaljer.


Men alt i alt var jeg meget imponeret, da boksen var tilsluttet og taget i brug, og jeg så hvilke billeder den leverede.


Digital modtageren har to tunere, så det er muligt at se ét program, mens et andet optages.


 


Strømforbrug


Triax T-HD 409 VA er godkendt af Elsparefonden, for et angivet strømforbrug på 10-12W i drift og 0,5W i stand-by. Kontrolmålinger viste at det passer meget godt, med et Sparometer (anbefalet af Elsparefonden) målte jeg følgende: • Normal drift:  8,9W
 • Optagelse:  9,4W
 • Stand-by:  0,7W

De fleste eSATA harddiske kan styres, så de går i stand-by når digital modtageren går i stand-by, så selvom der benyttes en ekstern harddisk til at optage på, så bruges der ikke unødig strøm når der er slukket.


Dog tænder harddisken også sammen med boksen, uanset om der er brug for det eller ej, og harddisken forblev tændt her indtil jeg igen satte digital modtageren på stand-by. Det bragte strømforbruget op på 17,6W her, med den valgte harddisk – en Lacie d2 Quadra.


 


Støj


Selve digital modtageren er helt lydløs.


Hvis der er valgt en ekstern harddisk, vil den selvfølgelig have en egenstøj. Her er det dog en fordel at eSATA giver mulighed for op til 3m lange kabler, så harddisken kan gemmes lidt væk.


  


Konklusion


Med et prisniveau omkring de 1800 kroner, uden harddisk, vil mange nok finde den lidt pebret. Men den tilbyder også en god kvalitet, og gode muligheder, som fuldendes når der tilsluttes en ekstern harddisk. Finish og kvalitet virker god, også på billede og lyd.


Menuer og betjening er udmærkede, og inde i menuerne og andre skærmbilleder vises hvilke knapper der kan bruges dér. Så boksen guider igennem, måske derfor selve manualen er tynd – blot 12 sider.


Fjernbetjeningen falder dog igennem. Den lever ikke op til boksens øvrige kvalitet, ofte måtte jeg trykke både to og tre gange, før den fangede tastetrykket. Jeg vænnede mig til at trykke hårdt på knapperne, og så fangede den for det meste første tastetryk, men den er ikke nogen god oplevelse.


TV-guide og optagelser fungerer godt, og kvaliteten på optagelsen er ligeså god som originalen. Men de bør fikse det med navngivningen af optagelserne, så det bedre matcher hvad der blev optaget.


 


Tak


Tak til Triax for udlån af digital modtageren til denne anmeldelse.


 


Spørgsmål


Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til produktet i denne anmeldelse, så er der oprettet et emne i forummet.


Anmeldelse af DVB-T modtager Triax T-HD 409


 Grejet på testbænken


Testbænken hos recordere.dk var til denne anmeldelse udstyret med: • TV #1 : LG 37LH7020
 • TV #2 : Pioneer PDP-5090H
 • Ekstern HDD: Lacie d2 Quadra

Annonce:
Forrige artikelBeovision 10 tegner til at blive en succes
Næste artikelNæste nordiske satellit på vej op
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.