Forside Nyheder

Brand i laptop kostede 5 mennester livet


 


Det var en en brand i en laptop, der for tre måneder siden kostede en mor og hendes fire børn livet.


Det er heldigvis sjældent at det går så galt, men der er grund til at advare om de mulige brandfælder der ligger i forbrugerelektronik, som eksempelvis batterier i laptops.


Branden i den svenske by Staffanstorp, der kostede en mor og hendes 4 børn livet, startede i en bærbar computer. Den ene datter havde chattet om aftenen, og efterladt computeren til opladning i en sofa. Det allerede varme batteri overophedede og brød senere i brand, med de tragiske dødsfald til følge.


I en bærbar er der brug for at batteriet kan levere en høj energi over længere tid, eksempelvis til at se en DVD film igennem fra start til slut, og det har betydning for producenternes valg af det såkaldte katodematriale. Men bliver den type batterier for varme, kan der afgives syre fra katodematerialet. Syren får temperaturen til at stige yderligere, så der bliver frigivet mere syre og temperaturen stiger endnu mere. Det bliver en ond cirkel, der til sidst kan medføre en eksplosion.


Brandteknikerne har ikke kunnet finde frem til, hvilket mærke og model den bærbare computer var. Der beroliges dog med, at de fleste nyere laptops skulle være blevet bedre til at håndtere overophedning, og lukker helt ned når de får for varmt.


Men for en sikkerheds skyld, så stil tingene til opladning på plane overflader. Ikke i sofaer, lænestole, i sengen eller andre steder med “blød bund”, hvor der er risiko for overophedning fordi de ikke kan slippe af med varmen.


Moderen her blev 27 år, børnene 9, 7, 5 år, og spædbarnet 10 måneder.

Annonce:
Forrige artikelDVD skiver med indbygget kryptering
Næste artikelVinderne af en Sony medieafspiller
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.