Forside Baggrund

På besøg hos CSN Teknik

 
Biograf og demorum.


 


Indledning


Den første besøgsartikel hos danske AV-forhandlere begynder ved CSN-Teknik. Når valget falder på  denne forhandler skyldes det dels at jeg modtog en invitation, dels at den ligger på Sjælland, og ikke mindst, jeg har bare været særdeles nysgerrig på, at opleve CSN-Tekniks netop færdiggjorte biograf.


Det er planen senere i år, at vi besøger andre danske AV-forhandlere i takt med, at vi kommer rundt i landet, og at recordere.dk i øvrigt kan få lov til af de pågældende til at aftale et besøg.


CSN-Teknik er beliggende i Tappernøje, sådan cirka i den sydlige del af Sjælland. Ude fra ligner CSN-Tekniks domesil et ganske almindeligt nydeligt dansk parcelhus, i et nydeligt dansk parcelhus kvarter. Men den besøgende må ikke lade sig snyde. En tilbygning til huset indeholder nemlig måske en af Danmarks nyeste og mest avancerede hjemme biografanlæg.


CSN-Teknik er blandt recordere.dk´s læsere nok mest kendt for forhandling af lydudstyr til hjemmebiografen. Og særligt kendt er nok ELAC højtalere, Velodyne Subwoofere og tidligere Onkyo receivere samt lyd- og billedkabler. Onkyo er i dag erstattet af Integra receivere m.v. Integra receivere produceres af samme selskab som producere Onkyo, men Integra er en mere avanceret og velbygget luksusudgave med sit helt eget koncept på både brugerflade, processing og elektronik. CSN-Teknik forhandler dog også andet AV-udstyr som JVC projektorer og meget andet.


Forhandleromfanget kan ses på CSN-Tekniks hjemmeside.


 


 
Lærredet


 


Hjemmebio´ens opbygning og indretning


Allerede i planlægningsstadiet af biografen er der taget de videst mulige hensyn til funktion og indretning. Vægge, gulve og loft er beklædt med de mest egnede isoleringsmaterialer. Biografen er lavet i samarbejde med en af Danmarks dygtigste akustikere) Selv ved maling af væggene er der taget hensyn til refleksioner af både lyd og billede. Faktisk var Fluggers tekniske afdeling inddraget i indhold og blanding af de benyttede malinger. Alle installationer, herunder AV-udstyr, er helt skjulte for den betragtende. Biografen er forsynet med et 7.1 surroundanlæg, og her er såvel surround ? som baghøjtalere indlagt i væggene ligesom front, center og bashøjtalere (subwoffere) er skjulte bag et sindrigt rammesystem forsynet med højtalerstof.  Hvad angår AV-enhederne, såsom receiver, afspillere scaler m.v., er disse også skjulte.


Ved indgangen mødes man af LED-belysning i gulvbelægningen. I det hele taget er der gjort rigtigt meget for, at man mødes med den rette stemning, og en næsten intim oplevelse. Loftet i biografen er forsynet med et ?hav? af små lamper, der blinker som stjerner på en mørk nattehimmel. Andre lys installationer i både loft og gulv ændre farvenuancer i intervaller, og er medvirkende til at understøtte forventningerne til lyd og billede oplevelsen. Farvevalget kan man altid diskutere, men personligt havde jeg formentlig valgte en anelse mere afdæmpede farver ? men flot og stemnings prægende er det valgte lys ? og farvemiljø.


 Teknik og film


 


Gulvet er monteret med et lækkert tykt gulvtæppe matchende de farvekonstellationer som optræder i lyssætningen. Herud er der opsat 2 stolerækker, hvoraf ?Række 2? består af 4 særdeles behagelige biografstole. Række 2 overgås i magelighed af 2 meget store frontstole i lyst læder, og med den særlige egenskab, at man ved tryk på en knap i armlænet, kan skyde en stor benstøtte frem, og dermed gøre biografoplevelsen rigtig afslappende,og i rendyrket luksus.


Loftet indtages i øvrigt af en JVC Projektor, som netop er opsat og ISF kalibreret. Projektoren er så  ny i Danmark, at end ikke importøren fra SAS Audio (CAVEA) endnu havde set den i funktion. Endevæggen præges at et lærred på 108 tommer samt stoframmerne til de skjulte højtalerenheder. Side væggene domineres af reoler i begge sider til et omfattende udvalg af film og musik, og kigger man godt efter kan man i et ?stofafdæmpet? rack finde alle de AV-enheder der er installeret til den komplette lyd og billedoplevelse.


Rummet er forberedt til et lydløst ventilations system. Dog vil jeg sige, at den lave luftfugtighed i rummet fremmer den naturlige tørst. Der er i øvrigt intet naturligt lysindfald i biografrummet.


 Fjernbetjeningen


 


Oplevelsen


Højtaler setuppet består af 2 ELAC FS 247 gulvhøjtalere, som centerhøjtaler en ELAC CC241, og endelig et udvalg af Velodyne subwoofere. Som surround og baghøjtalere er valgt ELAC IW 1230 indbygnings højtalere. Lydeffekten leveres af en Integra DTR 80.1 receiver.


Billedet produceres bl.a. af en JVC HD 990 projektor og et lærred fra Stewart Studiotek 130 3G. Dug på en ?snap on? ramme i størrelsen 108 tommer.


Jeg må bryde sammen og tilstå, at projektor og lærred aldrig har imponeret mig særligt meget. Når jeg f.eks. har været på et egentligt biografbesøg er jeg altid gået der fra med tanken ?Det billede kan du præstere bedre hjemme?. Og ikke så sjældent har jeg også haft tanken omkring den præsenterede lyd. Her må jeg dog erkende, at billedet levede op til de forventninger jeg havde til en high end projektor. Alene størrelsen på lærredet gør jo, at man får mange flere detaljer med i forhold til mit eget 50 tommer plasma panel. Og alligevel er lærredet er ikke større, end at der ikke optræder hvad jeg vil kalde ?Grain?. Farverne perfekt afgrænsede/afstemte og naturlige, og i en billeddybde jeg vist ikke helt har oplevet tilsvarende. Tilsvarende var skarphed en i billedet bare ganske imponerende.


Lyden, her var jeg specielt spændt med tanke på, at jeg befandt mig i et rum der var specielt designet til at give den mest perfekte lyd oplevelse. Ved stereolytning var min først tanke ?Det lyder da ikke væsentligt anderledes end hjemme?. Christian fra CSN-Teknik og jeg havde en længere samtale om dette emne. Det endte med, at Christian udtog de 2 fronthøjtalere fra deres gemmer, og rettede disse direkte mod den lyttende. Den nye højtaler placering ændrede lyden markant. Nu var klang, bredde, dynamik og dybden i musikken som jeg havde forventet. Og om muligt lød Stock Fish Records reference indspilninger endnu bedre end jeg var vant til. Øvelsen var en rigtig god demonstration af den korrekte højtalerplacering ? og her specielt ved lytning til musik i stereo. Jeg vil så også mene, at for at opnå den bedste stereo lytteposition, bør der af hensyn til kunden, være en stol placeret midt for fronthøjtalerne. Som det er nu med stolenes placering får en lytter ikke den ideelle stereooplevelse.


Alt andet lige, så er biografen rent lydmæssigt primært opbygget til suround lyd. Og her mangler bestemt ikke noget i en pragtfuld lyd oplevelse. Vi afspillede uddrag fra flere forskellige Blu-Ray film, og nogle endda i 7.1 surround. En koncertoptagelse gav mig virkelig indtrykket af, at være placeret i koncertsalen. Og dette både rent musik lydmæssigt, som de omgivende klapsalver fra publikum som akustikken i sig selv. Stor oplevelse.  Ved afspilning af mere action prægede optagelser var lyden detaljerig, og med en stor grad af korrekt lyd placering af de aktiviteter der blev vist eller fornemmet i hele lydbilledet. Jeg oplevede endda en fornemmelse af en ?butt kicker?, uden at der overhovedet er monteret en sådan.


Projektor og alle øvrige AV-enheder samt lys kan betjenes fra en avanceret og speciel programmeret Phillips Pronto fjernbetjening. Der er altså ingen grund til at forlade de behagelige siddepladser for at styre biografen overhovedet.


Udover de allerede nævnte AV-enheder er der monteret følgende i biografen:


Oppo BDP 83 Blu-ray, Onkyo CD, Viasat HD PVR boks, Canal Digital HD PVR boks, DVDO Edge scaler til scallering af TV signaler. TViX HD 6500 box, Synology NAS Server med 4 TB diske, Cisco 24 port Gigabit switch, Pronto TSU 9600 fjernbetjening, Pronto RFX 9600 IR/RS 232 extender, Velodyne SPL-1200 Ultra subwoofer, Velodyne DD 12 subwoofer, Velodyne MicroVee subwoofer.


 Et kig på teknikken bagfra


 


Konklusion


Med sin nye hjemme biograf har CSN-Teknik alle muligheder for at præsentere potentielle kunder for det absolut maksimale, der kan præsteres med de produkter som sælges af virksomheden. Som kunde vil man opleve demonstrationer som foregår i særdeles behagelige og velegnede omgivelser. Som kunde bør man nok have for øje, at helt samme lyd og billedoplevelse kan man ikke nødvendigvis opnå i de hjemlige stue omgivelser. Omvendt, så kan man undervejs i en demonstration få øje for de forbedringsmuligheder der kan ligge f.eks. i forbindelse med akustikken, ligesom CSN Teknik jo også leverer færdige AV-opsætninger.


En meget stor tak til CSN-Teknik for en biografoplevelse og AV-demonstration, som til fulde levede op til mine forventninger.


 Indehaver af CSN Teknik, Christian Søgren Nielsen


 


Spørgsmål ?


Har du spørgsmål til dette besøg, eller til teknikken i biografen her, kan de stilles i dette forumemne.

Annonce:
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.