Forside Nyheder

Test af USB recording på Panasonic TVDenne anmeldelse af USB optagelse er udgivet i samarbejde med FlatpanelsDK. Hele anmeldelsen af Panasonic G20 plasma TV kan læses på flatpanels.dk
  


Test af USB recording på Panasonic G20


I år har Panasonic indbygget mulighed for at optage vha. USB porten. Ved at tilslutte en ekstern harddisk, kan man optage sine favoritprogrammer, sætte live-Tv på pause og endda time optagelser ud i fremtiden. Vi kigger nærmere på hvordan det fungerer på Panasonics spritnye G20 plasma-Tv.


 


Før testen


Før man kaster sig ud i projektet, skal man forberede sig på følgende: Den eksterne harddisk parres med Tv?et og kan ikke bruges på andre enheder uden at blive reformateret. Har du således vigtige data på disken, bør du sikkerhedskopiere disse over på en anden enhed, før du tilslutter harddisken til Panasonics Tv.


 


Indledning


Manglen af Blu-Ray og DVD recordere på det danske marked har gjort optagelse sværere end hidtil. PVR-funktionalitet er imidlertid blevet mere populært over det seneste stykke tid i fladskærmene og senest har Tv-distributørerne åbnet op for spændende muligheder med deres tv-bokse med indbygget harddisk. 


Panasonics 2010 modeller, herunder Panasonic G20 serien, kan optage ud på en USB harddisk, og vi er derfor spændte på at afprøve dette.


 


Testen


Når harddisken tilsluttes til USB indgangen på Panasonic G20 registreres den af Tv?et, og herefter skal USB harddisken opsættes. Det gøres inde i Tv?ets menu, og her bliver man bedt om blandt andet at formatere disken og give den et navn. Filsystemet omdannes nu til FreeBSD/386 og er parret med det pågældende Tv-apparat. Jeg fik nemt en 200 GB harddisk igennem, men prøvede ikke med større. Herefter skal man aktivere USB recording på harddisken, for det er som standard deaktiveret i menuen.


Det er dog nemt og gøres med fjernbetjeningen i ?System? menuen på G20. Nu er du klar til at kaste dig ud i det, og optagefunktionerne styres vha. fjernbetjeningens knapper i bunden.Ved at klikke på den røde REC-knap initialiseres optagelsen på Tv?ets indbyggede tuner, og det oplyses med et lille skilt oppe i hjørnet, som dog forsvinder igen, så man kan nyde programmet, mens optagelsen er undervejs.


Mens man optager, er man dog begrænset en smule. Fordi Tv?et kun har én DVB-T tuner, skal man blive på kanalen. Prøver man at skifte væk fra programmet, så melder skærmen, at optagelsen samtidig afsluttes og det skal man acceptere manuelt. 


 


Det kan dog godt lade sig gøre at skifte til f.eks. en HDMI kilde, og se en Blu-Ray film, mens optagelsen kører på den digitale tuner i baggrunden. Optagefunktionen kan køre i op til 180 minutter i baggrunden, hvorefter den automatisk stopper. USB recording kan desuden spille sammen med den indbyggede TV Guide, så man kan optage programmer, der ligger ude i fremtiden. Ved at tilgå TV guiden, kan man se Tv-oversigten for den kommende tid.


Her vælger jeg eksempelvis et Tv-program der vises om 4 timer, trykker på det, og nu har jeg muligheden for enten at skifte hen på den pågældende kanal eller timer-aktivere USB HHD recording. Vælges USB HDD recording, lagres dette i Tv?et, og Panasonic G20 vil nu automatisk påbegynde optagelsen, når den starter.


Tilsvarende er det muligt at sætte alarmer, så Tv?et advarer dig, når et program begynder. Man kan ikke lave serieoptagelser (eller tilbagevendende optagelser), men der er dog mulighed for at udvide optagelserne i begge ender. Da Tv-kanalerne tit får tagget programmerne forkert, kan man udvide optagelsen med det antal ønskede minutter man ønsker i hver ende, så man også er sikker på at få eventuel forlænget spilletid med i Champions League finalen.


TV guiden kan også sortere efter programtype og genre.


Endeligt giver TV guiden mulighed for at optage i det tidsrum, som man ønsker. Man kan eksempelvis taste 18:00 til 19:17 ind, så længe man bare begrænser sig til den indbyggede begrænsning på 180 minutters optagelse i stræk. Der er også mulighed for at sætte live-Tv på pause, men det skal aktiveres separat (generelt gælder det at alt mht. recording skal aktiveres da det er deaktiveret fra start). Ved at aktivere funktionen kaldet REW i Panasonic G20s menu, bliver pause-funktionen tilgængelig og Tv?et begynder nu automatisk at optage, når du slår hen på en kanal. Det betyder også, at du kan spole tilbage helt op til det tidspunkt, hvor du slog hen på kanalen, eller sætte live-Tv på pause.


Optagelser skabt med REW-funktionen lagres ikke på harddisken efterfølgende, så når du har sat en kanal på pause og efterfølgende skifter til en ny kanel, vil du ikke længere kunne se optagelsen i oversigten. Hvis du ønske at gemme en optagelse, skal du i stedet bruge den almindelige optagefunktion, der aktiveres ved at klikke på REC-knappen på fjernbetjeningen.


Jeg prøvede for sjov skyld at tilslutte harddisken til en PC efterfølgende, men jeg fik ikke lov til at afspille de optagede indslag. Harddisken kan slet ikke ses i Windows ud over af Partition Magic, der fortæller mig, at den indeholder data og et filsystem, men ikke hvilke data det er. Jeg kunne derfor heller ikke tjekke hvor meget optagelserne fyldte, for det ville G20 ikke oplyse.


Kvaliteten af optagelserne er faktisk overraskende god. Der er et lille kvalitetstab, men det er betydeligt mindre end normen, så du behøver ikke at frygte, at gårsdagens optagede program ikke kan nydes, som var det sendt direkte.


Der er heller ikke problemer med at optage mpeg4 kanaler, og derved heller ikke problemer i at optage f.eks. DR HD.


Jeg havde ikke nogen DVB-C tilslutning tilkoblet, men fik dog opfattelsen af, at der ikke var begrænsninger mht. denne. Optagefunktionen påbegyndte selv (når REW var aktiveret), når jeg slog hen på DVB-C tuneren (hvor jeg bare havde sne). Slog jeg derimod hen på den analoge tuner, fik jeg en melding om, at USB HDD recording ikke var muligt. For at tilgå alle sine optagelser trykkes på VIERA CAST-knappen på fjernbetjeningen og herefter tilgås menupunktet kaldet Video. Nu kommer der en liste frem, som viser alle de optagelser, som du har lagret. Panasonic G20 udfylder selv programinformation, tidspunktet og hvilken kanal der er optaget fra. Det er dog ikke muligt efterfølgende at ændre navnet på optagelsen.


 


Konklusion


Alt i alt må optagefunktionen på Panasonic G20 siges at være gennemført. Der er gode mulighed for at optage, men harddisken parres dog til Tv?et, så optagelserne kan ikke føres videre til PC?en. Det skyldes de rettigheder der i dag findes og anvendes på digitalt Tv, så der er ikke rigtig nogen vej uden om dette.


Funktionelt fungerer USB HDD recording rigtig fint. Man kan optage efter behag, og tidsindstille optagelser. Man kan også sætte live-Tv på pause og spole frem og tilbage. Kvaliteten er god og der er et fint samspil mellem TV guiden og optagefunktionen. Det er også let og hurtigt at navigere, for menuerne reagerer lynende hurtigt.


Så hvis du har planer om at købe en af Panasonics nye 2010 fladskærme med USB HDD recording, så er der ikke rigtig nogen vej uden om en lille slank USB harddisk, som du kan klistre på Tv?ets bagkabinet. Det begrænser dig ikke engang i forhold til USB nøgle-funktionaliteten, for Panasonic G20 har to USB porte.


 


Læs mere 


Hele anmeldelsen af Panasonic G20 plasma TV, om dette TVs øvrige funktioner og billedkvalitet, kan læses på:  FlatpanelsDK


 

Annonce:
Forrige artikelPanasonic lancerer 3 nye blu-ray afspillere
Næste artikelNu kommer Loewe Mediacenter
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.