Forside Produkter HiFi & Surround

Brug friværdien på nye højttalere


 


Hører i til de heldige som endnu har friværdig tilbage i huset, så kommer her et forslag til anvendelse.


Ok, indrømmet, der er måske andre ting at bruge friværdien på. Men er der allerede investeret i samtalekøkken, badeværelse, spa og ny garage, så kommer her næste bud.


Siden Focal for over tyve år siden viste den første Focal Utopia frem på CES udstillingen, har Utopia serien været noget helt unikt i high end verdenen. Gennem årene har Focal præsenteret flere væsentligt teknologiske landvindinger i Utopia serien, og Stella Utopia EM er således det sidste eksempel på alle disse teknologiske landvindinger i eet kabinet.


I Stella EM bruges en kraftig 13 tommer W-cone basenhed, med samme elektromagnetiske system, som også bruges på Grand Utopia EM. Kun membranarealet er anderledes på Stella EM. De to mellemtone enheder på 6½ tomme bruger selvfølgelig også W-cones, og mellemtonerne endvidere Focals power-flower magneter.


  


Som ved enhver anden dome, er der et hulrum bag membranen og dens omgivelser. Enheden har i princippet en helt åben bagside, som tunes med et hulrum som placeres bag enheden. Ydermere har Stella Utopia EM så et separat kabinet til diskantenheden, så enhver indflydelse fra de øvrige enheder og omgivelserne helt undgås. Resonansfrekvensen i Be diskanten er således nede på 580 Hz, hvilket er i perfekt harmoni med enhedens båndbredde fra 2,2 kHz til 40 kHz.


Ved at overlade mellemtonen, der er yderst kritisk mellem 2 og 5 kHz, til en ultralet diskantenhed, istedet for til en traditionel mellemtone enhed, opnår man en letflydenhed og præcision, der er ubeskrivelig.


Stella Utopia EM har en anden teknologi til fælles med Grand Utopia EM. Stella Utopia EM’s navn siger det næsten; EM står for Electro Magnet. Det er altid et problem at kombinere høj følsomhed med lav resonansfrekvens. I Grand Utopia EM har man løst problemet ved at lave en elektromagnet, på 13 tommer basenheden. Det sikrer et grip man simpelthen ikke tror muligt. Det er ikke fysisk muligt at lave et så kraftigt konventionelt magnetsystem på en højttalerenhed som Stella elektromagneten.
 
EM teknologien har gjort det muligt at designe et højttalersystem, hvor det ikke var basenheden der sætter begrænsningerne for båndbredden og følsomheden. Frekvensgangen er således imponerende 22Hz til 40kHz +- 3 db ! Mens følsomheden er imponerende 94db, hvilket gør at Focal selv anbefaler Stella Utopia EM med forstærkere ned til 50 Watt!


EM enheden i Stella Utopia EM er iøvrigt også imponerende med hensyn til de rent mekaniske data; 7 kilo kobber i spolen, 22 kilo til motoren (inkl spolen), og en total vægt på 24 kilo! I øvrigt kan brugeren selv trimme bassystemet. Strømforsyningen til EM systemet indeholder reguleringer for Q faktoren, og andre parametre, så brugeren kan justere lyden til personlige præferencer, og samtidig kan opnå en perfekt kobling med rummet.


Justeringen rækker videre end til basenheden. Også filteret kan trimmes af brugeren. Ikke mindre end 243 muligheder er tilstede. Umiddelbart lyder dette selvfølgelig ikke kun overvældende, men også helt umuligt at trimme. Focal har imidlertid ikke kun lavet nogle standard indstillinger, HiFi Freaks får også uddannet en medarbejder til at kunne trimme systemet, og til at kunne lære ejeren det samme.


Ifald en ejer af et Stella Utopia EM system måtte ønske hjælp til trimingen senere, står der selvfølgelig en medarbejder til rådighed. Stella Utopia EM kan således trimmes til ethvert rum, og til enhver lytters præference.


Stella Utopia EM er en kæmpe, der er næsten 1,6 meter høj, 83 cm dyb, 55 cm bred og vejer 165 kilo. Den består af 4 seperate kabinetter.


 


Pris


Har du allerede tjekket friværdien ud. Så skal vi ikke holde jer hen i spænding mere.


Ca. kr. 525.000,- per sæt, dog afhængig af ønsket finish.


  


Specifikationer  • Enheder: 13 tommer elektromagnetisk w-cone bas, 2 stk 6½ tomme Flower magnets mellemtone enheder med W-cone, 27mm ren Beryllium IAL2 inverteret dome diskant enhed
  • Frekvensgang: 22Hz-40KHz + – 3 db.
  • 18Hz ved – 6 db.
  • Følsomhed: 94 db
  • Nominel impedans: 8 ohm.
  • Minimum impedans: 2,8 ohm.
  • Delefrekvenser: 220Hz og 2200Hz
  • Anbefalet forstærker: 50 w til 1000 w.
  • Finish: Slate Grey eller hvad kunden ellers måtte ønske.

 


Kilde: hififreaks.dk

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.