Forside Nyheder

Samsung Galaxy Tab 10.1 eller Apple iPad 2 ?


De to tablet-computere er næsten lige store. Galaxy Tab 10.1 er lidt smallere og en smule længere.


 


 


Galaxy Tab 10.1 vs. iPad 2


Samsungs nye tablet er tyndere og lettere end iPad 2, har bredformatsskærm og udrustet med Googles nye Android 3.0-operativsystem. Men er den også bedre?


Om kort tid er Samsungs kommende tablet-computer – Galaxy Tab 10.1 – ude på de danske butikshylder. Det er den måske mest ventede Android-tablet indtil videre, og det kribler i fingrene på mange for at finde ud af, hvordan den klarer sig i forhold til Apples populære iPad 2.


Her på Recordere.dk kan vi i dag afsløre, hvordan slaget vil tage sig uden, sådan mere eller mindre.


Vi har nemlig fået fingrene i et eksemplar af en af de Galaxy Tab 10.1-modeller, som Google gav væk på sin udviklerkonference, Google I/O 2011, tidligere på måneden.


Dette eksemplar vil på få områder skille sig ud fra de modeller, der vil sidde på butikshylderne. Blandet andet har vores eksemplar en hvid bagside med billeder af Android-maskotten, og softwaren inden i er den rene Android 3.0-oplevelse med få inkluderede Samsung-apps.


Det er endnu uvist om de danske Galaxy Tab 10.1 vil komme med Samsungs TouchWiz-software. Men dens indmad og generelle brugeroplevelse burde matche, hvad vi vil se i de færdige produktionsmodeller.


Lad os komme i gang.


 


 Bagsiden på vores model skiller sig ud fra de færdige eksemplarer på de danske butikshylder, der vil få en sort plastbagside.Galaxy Tab 10.1 har en multiport i bunden og Samsung er på vej med diverse tilbehør.


 


 


Godt bygget


Samsung Galaxy Tab 10.1 formår netop lige at overgå iPad 2 hvad angår tykkelse og vægt. Den måler 256,6 x 172,9 x 8,6 millimeter, og er således 0,2 millimeter tyndere end Apples tablet. Vægten er på 595 gram, og det gør den fem gram lettere end iPad 2 med Wi-Fi.


Det betyder, at Samsungs nye tablet-computer er lige så behagelig at have i hænderne som iPad.


Jo, der er forskelle. Eksempelvis har Galaxy Tab 10.1 en bagside af plast, hvor iPad 2 benytter aluminium, og sidstnævnte har også afrundede kanter og hjørner, der giver en oplevelse af, at iPad 2 er tyndere og mindre end den egentlig er. Jeg foretrækker at have iPad 2 i hænderne – metal føles bare lækrere at røre ved end plast, men det er og bliver en smagssag.


Selvom de to tablet-computere er næsten identiske hvad angår dimensioner og vægt, så føles Galaxy Tab 10.1 alligevel lidt større. Det skyldes umiddelbart at Android 3.0 er lavet til bredformatstilstand, og her er den 10,1-tommer store skærm lige det stykke længere end Apples 9,7-tommer skærm i 4:3-format.


Alt taget i betragtning, så har Samsung lavet en lækker tablet med et minimalistisk og nedtonet design, og vi er især vilde med, at der ikke er en eneste knap på fronten. Tænd/sluk-knappen sidder i toppen ved siden af minijack-stikket til hovedtelefoner, og i bunden sidder et multistik, der blandt andet bruges til opladning og tilslutning til computeren via USB.


Samsung har allerede afsløret et væld af tilbehør til Galaxy Tab, men vi har ikke haft mulighed for at prøve det. Adaptere til hukommelseskort og HDMI-kabel er på vej, ligesom du vil kunne købe en dock med indbygget tastatur. Stereohøjtalerne sidder på siderne, og de spiller overaskende højt og med god lydkvalitet.


 


 
Recordere.dk tager sig flot ud på Samsung Galaxy Tab 10.1.Webbrowseren i Android 3.0 er mere alsidig og funktionel og har blandt andet faneblade, men Safari-browseren i iPad virker mere stabil. 


 


Med 10,1-tommer og en opløsning på 1280 x 800 pixel, får du masser af plads til websider, film og fotos, men pas på med at bevæge dig udenfor. Galaxy Tab 10.1 er mere overfølsom overfor direkte sollys og producerer mere genskin end iPad 2, der faktisk godt kan bruges udenfor hvis du skruer helt op for lysstyrken.


Hjertet i Galaxy Tab 10.1 er Nvidias Tegra 2 1-gigahertz dualcoreprocessor, og den leverer et fint udgangspunkt med god ydelse når Android 3.0-operativsystemet ellers opfører sig ordentligt (mere om det senere). Vores eksemplar har 32 gigabyte hukommelse, der ikke kan udvides via MicroSD-kort, og kommer ellers med Wi-Fi (802.11 b/g/n) og Bluetooth 2.1.


Det er nemt at koble tablet-computeren på en smartphone, der deler sin internetforbindelse via Wi-Fi, eller via et Wi-Fi hotspot, og vi havde aldrig problemer med, at den ikke ville koble sig på et hotspot ude i byen.


Den udgave af Galaxy Tab 10.1, som Samsung demonstrerede på Mobile World Congress tilbage i februar havde et 8-megapixel kamera, men efter at sydkoreanerne besluttede at skære mere af tykkelsen på den nye Tab 10.1, så er det kamera blevet nedgraderet til et med tre megapixel.


Ikke overraskende leverer det middelmådige fotos, men spørgsmålet er om det overhovedet betyder noget. Det føles nemlig rigtig akavet at skyde fotos med en tablet. Hiv hellere mobiltelefonen frem i stedet.


På fronten sidder et 2-megapixel kamera til videochat, og det fungerer faktisk rigtig fremragende med Google Chat. Vi håber bare, at Skype snart er klar med en app til Android-tablets med understøttelse for videochat.


Apple lover 10 timers batterilevetid med iPad, og heldigvis formår Samsung Galaxy Tab 10.1 at levere lignende resultater. Det er altid svært at måle og vurdere batterilevetid, for vi har alle forskellige brugsmønstre, men umiddelbart leverer Samsung samme levetid på en fuld opladning som iPad.


Du kan altså sagtens tage på en interkontinental flyvetur med Galaxy Tab 10.1 og holde liv i den det meste, hvis ikke hele vejen.


 


 Pt. er der kun lidt over 70 tablet-optimerede apps til Android 3.0. Det er bare ikke godt nok.Android 3.0 giver mulighed for både apps og widgets på hjemmeskærmene.


 


 


Android 3.0 føles halvbagt


Kigger vi udelukkende på det fysiske design, så formår Samsung at matche Apples iPad 2 med Galaxy Tab 10.1.


På nogle områder er Tab bedre, på andre har iPad 2 en lille fordel, men alt i alt er der tale om to flotte og velbyggede tablet-computere med forskellige designvalg.


Nej, den store forskel når vi snakker brugeroplevelse er fuldstændig rodfæstet i softwaren. Her bevæger vi os ud på farlig grund, for hvis der er et emne, der kan få folk (og de religiøse fanatikere) op af stolene, så er det når snakken falder på Apples software og om hvorvidt den er overlegen i forhold til konkurrenterne.


Uden at vi bevæger os ud i en dyb og lang diskussion om, hvor åben software bør være og hvor megen kontrol Apple udover over sin platform, så er det denne skribents klokkeklare holdning, at Apple med iOS 4.3 formår at skabe en brugeroplevelse, der er klasser bedre end hvad Google har formået at stykke sammen med Android 3.0.


Jeg er ikke specielt vild med iOS og der er mange elementer af Android, som jeg foretrækker, men efter at have spenderet flere uger med Galaxy Tab 10.1 (og endnu længere tid med Android 3.0 på Motorola XOOM), så kan man ikke komme uden om, at Apples operativsystem er hurtigere og mere stabilt end Android 3.0.


Problemet med Googles operativsystem er, at det simpelthen ikke er færdigt. Ofte sløver det ned, apps crasher (ofte flere gange om dagen) og widgets på hjemmeskærmene har det med at nulstille sig selv, blive helt hvide for et sekund for derefter at opdatere sig selv med indhold igen.


Nogle gange nægter Android 3.0 at reagere på dine kommandoer, andre gange tager det bare et par ekstra tryk og nogle irriterende sekunders ventetid før computeren faktisk gør, hvad du beder den om.


Webbrowseren er som udgangspunkt bedre end Apples Safari-browser i iPad, og du får blandet andet faneblade og mulighed for at åbne websider i baggrunden, men også her sløver hastigheden ofte ned, og rigtig slemt bliver det hvis du bevæger dig ind på Flash-tunge websider.


Selv med Adobe Flash i version 10.3 er det tydeligt, at dette software bare ikke er klar til massemarkedet. Resultatet er en sløv, hakkende og ustabil oplevelse.


 


 På Android 3 er der adgang til de mest benyttede indstillinger, uden at skulle ind i nørdede menuer.Sådan skifter du mellem åbne apps i Android 3.0.


 


 


Fænomenal Google-oplevelse


Der hvor Galaxy Tab 10.1 og Android 3.0 virkelig giver en god brugeroplevelse er med Googles egne kerneapplikationer som Gmail, Google Maps og Kontaktpersoner og Kalender. Har du kastet dig i armene på Googles onlinetjenester, så er det en fornøjelse at holde styr på dit digitale liv med Galaxy Tab 10.1.


Gmail-klienten gør det herligt nemt at overskue og søge den boomende Indbakke, og Google Maps på Android 3.0 er klasser bedre end hvad Apple tilbyder på iPad. Dertil kommer at Google har kreeret nogle virkelig velfungerende apps til at holde styr på kontakter og kalenderaftaler.


Googles indbyggede understøttelse for stemmekommandoer er også i en klasse for sig, og et hit i sig selv. Desværre er der endnu ikke understøttelse for dansk, men har du ikke noget imod at bruge stemmekommandoer på engelsk, så føles det helt magisk at tale til din tablet og få den til at adlyde ordrer.


Det virkelige problem med Android 3.0 er, at Android Marked har en seriøs mangel på ordentlige tablet-optimerede apps. Pt. er der kun lidt over 70 tablet-apps til rådighed i onlinebutikken, og mange af dem er af tvivlsom kvalitet. Det skal sammenlignes med Apples App Store, der har over 65.000 iPad-optimerede apps.


Indrømmet, her er der også langt imellem de virkelige perler, men iPad er bare mere brugbar simpelthen fordi der er flere gode apps at rode rundt med.


Forskellen mellem de to platforme vil mindskes over tid, men lur os om der ikke går 12-18 måneder før Android-tablets mere eller mindre kan matche iPad hvad angår udvalg og kvaliteten af tablet-optimerede apps.


 


 Samsung har placeret højttalere på hver side af Galaxy Tab 10.1På papiret er Samsung Galaxy Tab 10.1 0,2 millimeter tyndere end iPad 2. I virkeligheden er det umuligt at se forskel.


 


 


Det handler om totaloplevelsen


Fysisk er der intet i vejen med Galaxy Tab 10.1. Det er en velbygget og flot tablet-computer, der føles godt i hænderne og er tynd og let uden at virke skrøbelig. Der er også masser af potentiale i Android 3.0-operativsystemet.


Jeg er ikke i tvivl om, at Android-platformen over tid vil tage store markedsandele af Apples iPad, men det kommer ikke til at ske lige med det samme. Problemet med Android 3.0 er kort og godt, at det ikke føles færdigt. Operativsystemet har det med at sløve ned, hænge og så crasher apps for et godt ord.


Samtidig er der en seriøs mangel på ordentlige tablet-optimerede apps.


Det betyder, at selvom Android 3.0 og Galaxy Tab 10.1 på nogle områder tilbyder flere muligheder og bedre funktioner end iPad 2, så formår Apples tablet stadigvæk at levere en bedre totaloplevelse.


Apple iPad holder hvad den lover, og kun meget sjældent støder du på applikationer, der crasher, eller et operativsystem, der synker i knæ. Og det er i sidste ende, hvad der er vigtigst.


Når Android kan levere samme grad af stabilitet og en flydende og velfungerende brugeroplevelse, så er det en helt anden snak. Men det ser ud til at det tidligst kommer sidst på året med “Ice Cream Sandwich.”


Som det ser ud nu, så er iPad stadigvæk kongen af tablets.


 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.