Forside Nyheder

Epos præsenterer Elan serien


 


Selvom Elan-serien er afløser for Epos anmelderroste M-serie er der lighedspunkter. Ny konstruktion og nye filosofier pryder nyhederne fra den engelske producent.


Selvom Elan-serien af højttalere ligger i et prisleje hvor de fleste kan være med, så byder de på en række lækkerier.


Eksempelvis benyttes en højeffektiv soft-dome diskant, og dermed er overgangen fra titanium-diskanter som Epos tidligere har benyttet, komplet. Den nye Elan-diskant har en langt mere ørevenlig lyd, men det er lykkedes Epos at bevare den detaljerigdom og åbenhed som karakteriserede de titanium-bestykkede modeller.


Bas/mellemtone enhederne er ligeledes nye konstruktioner, hvor fokus også har været på god følsomhed, dynamik og “drive”. Disse enheder giver en lavere forvrængning og mindre farvning af lyden end de tidligere versioner, samtidig med at de tillader højere lydtryk.


Kabinetterne i Elan serien er en smule større end mange andre tilsvarende højttalere – hvilket skyldes at Epos har designet kabinettet ud fra de lydmæssige krav, og ikke ud fra hvad moden dikterer. Dertil har basportene en ganske stor diameter, som mindsker port-støj dramatisk. Dette er med til at give lyden en meget fri og naturlig klang og gode dynamiske egenskaber.


Finish’en er sort eller kirsebær træ-finér, i en høj kvalitet for prisklassen. I stedet for at have et aftageligt fronstof, hvor rammen kan give diffraktioner der forringer lyden, kommer højttaleren med to bafler, ét med fronstof og ét uden. Dermed får du den bedst mulige lydkvalitet, også hvis du vælger at benytte frontstoffet.


Epos er kendt for konstruktioner helt uden delefilter. Elan har stadig meget simple filtre i sammenligning med andre højttalere, men man har dog benyttet en filtrering af enhederne for at udnytte de fordele mht. maksimalt lydtryk, som filtrene giver.


 


Elan 35Topmodellen i Elan serien er en 2,5-vejs konstruktion med to 7″ enheder. Elan 35 er en af de mest musikglade højttalere vi har lagt øre til – forstået på den måde at den har en utrolig spændvidde, både hvad angår musiktypen og lydtrykket.


Følsomheden på hele 93 dB betyder at der kan spilles højt med små forstærkere – perfekt til rør-folket – men samtidig er belastbarheden høj, og Epos opgiver den maksimale belastbarhed til 200 watt. Sammen med en større forstærker har du en højttaler der håndterer de fineste detaljer selv ved lavt niveau – men som også kan spille øredøvende højt når du har lyst til dét. Elan 35 er med andre ord en højttaler der får det absolut maksimale ud af dit anlæg.


Elan 35 koster kr. 5.999,-/stk 


Elan 30Den mindre gulvhøjttaler i serien benytter to 5.5″ enheder – det lyder måske ikke af meget, men også her giver kombinationen af høj følsomhed og høj belastbarhed en meget dynamisk, åben lyd.


Gengivelsen af vokaler har altid været en af Epos’ største forcer, og det mest iørefaldende ved Elan 30 er da også hvor naturlig og fri gengivelsen af sangstemmer er. Vokalerne gengives med en naturlig fylde og dynamik, der står i skarp kontrast til den “råbende” tendens som mange høj-effektive højttalere kan have.


Elan 30 koster kr. 4.999,-/stk


 


 


Elan 15Den store stander-højttaler, i dette tilfælde med en 7″ bas/mellemtone enhed, er vel den mest klassisk “engelske” konstruktion, og om noget en Epos specialitet.


Udover en forbilledlig dynamik i mellemtone-området, udmærker Elan 15 sig ved at at være fri for den “pressede” fornemmelse i bas og mellembas-området som mange af dagens LIDT for små stander-højttalere lider under. Hvor man ofte har en fornemmelse af at det lidt for meget er basporten der spiller, og lidt for lidt selve basenheden – så er det i Elan 15 bassisten der spiller bas, og ikke højttaleren!


Elan 15 koster kr. 3.499,-/stk


 


 


Elan 10


 Også den mindste højttaler i serien, med en enkelt 5.5″ enhed, er en rigtig perle.


Højttalere i denne størrelse parres ofte med alt for små forstærkere – men Elan 10 spiller forrygende med selv meget brystsvage anlæg, simpelthen fordi den høje følsomhed betyder at forstærkeren er langt mindre presset – igen serveret med en åben og dynamisk vokal-gengivelse. Prøv den med en lille Creek eller Rega forstærker!


Elan 10, 2.499,-/stk


 


Kilde: KC Audio distribution

Annonce