Forside Nyheder

Nu kommer 4K-kameraerne


Med Canons lancering af de nyeste modeller i EOS 1D-serien, tager digitale spejlrefleks-kameraer et spring ind i den næste generation af høje opløsninger. Det betyder, at det nu bliver meget billigere at producere film og TV i 4K.


Det vakte stor opsigt, da producenter bag tv-serien ‘House’ valgte at optage en af seriens sæsonafslutninger med Canons EOS 5D MKII-kameraer, ganske enkelt fordi billedkvaliteten, når man optager HD-video med et godt, digitalt spejlreflekskamera er tårnhøj. Men det er prisen bare ikke, i hvert fald ikke i forhold til professionelle filmkameraer fra f.eks. RED. Det har siden betydet, at en hel del TV-fiktion, dokumentarfilm og enkelte spillefilm er blevet optaget på EOS 5D og dens lillebror, EOS 7D.


Nu har Canon så afsløret en ny model i EOS 1D-serien, der i endnu højere grad udvisker grænsen mellem still-kamera og videokamera. Og hvis du synes, linsen på kameraet ovenfor ser ud som om, den kan optage meget store billeder, så er du ikke helt ved siden af. 1D C kan nemlig optage video i 4K-opløsningen, altså en opløsning, der er op til fire gange så høj som 1080p. Det er så småt begyndt at pible frem med TV-modeller og projektorer, der understøtter denne opløsning, men ingen har hidtil haft ret meget indhold at vise frem på dem. Det kan ændre sig nu.


4K-kameraerne er nemlig ved at komme ned i et prisleje, hvor budget-bevidste produktionsselskaber og indie-filmskabere kan være med. Således er EOS 1D C blevet lanceret til 15.000 dollar, eller ca. 84.000 kroner, hvilket er meget langt under, hvad et professionelt film-videokamera normalt koster.


Canons rival på området, opkomlingen RED har dog forudset denne udvikling. Lige før jul sendte de Scarlet-X på markedet, et 4K-kamera, der starter ved 11.700 dollar, eller ca. 65.000 kroner.


Uanset hvad, så kommer der nu 4K-kameraer i hænderne på flere kamerafolk, og det bør betyder højere opløsninger til os storforbrugere af film, TV og anden video. Og det er jo ikke spor skidt.

Annonce