Forside Indhold og distribution Film

Peter Jackson: film skal ses med 48 billeder i sekundet


Peter Jackson har skudt Hobitten-filmene i 3D med 48 billeder per sekund – og sådan skal de også ses, siger han.


 


Film skal ses i biografen – og med 48 billeder i sekundet, lyder det fra mesterinstruktøren.


Lige siden 1920’erne har Hollywood produceret film, der kommer til live ved at levere 24 billeder per sekund. Men det er ikke godt nok, i alt fald ikke længere. Teknologien gør det muligt at levere meget mere realistiske oplevelser, og med 3D er der behov for højere billedfrekvens.


Det er udmeldingen fra mesterinstruktøren Peter Jackson, der pt. er i gang med at ligge sidste hånd på de to kommende Hobbitten-film. Han har nemlig ikke blot skudt filmene i 4K-opløsning og 3D, men også med hele 48 billeder per sekund.


Resultatet? Ifølge Jackson leverer de ekstra billeder en gigantisk forbedring af billedkvaliteten – det fremstår klarer og helt uden hakken eller slør.


Manden tror så meget på de 48 billeder per sekund, at han er i gang med kampagne for at få biografer verden rundt til at vise filmen med de ekstra billeder.


Han har netop fremvist 10 minutter fra filmen på CinemaCon-messen i Las Vegas i et forsøg på at overbevise journalister, studiefolk og filmoperatører om at de traditionelle 24 billeder nu skal ganges med to.


Men størstedelen af udmeldingerne fra CinemaCon synes at pege i retning af, at de 48 billeder kræver noget af en tilvænning.


Denne artikel fra websiden FilmDrunk afslører, at mange af tilskuerne simpelthen ikke bryder sig om, hvad de 48 billeder gør ved filmoplevelsen. Kritikerne klager over, at billedet simpelthen virker for rent og klart, og at det klassiske filmudtryk simpelthen forsvinder. En anonym kilde siger til Los Angeles, at det visuelt mindede om en billig tv-film.


Josh Dickey fra magasinet Variety er mere positive, men erkender at det kræver noget tilvænning. Samme udmeldingen kommer fra Alex Billington, der på Twitter skriver, at vi efter 80 års med 24 billeder per sekund skal bruge lidt tid til at vænne os til en fordobling af billedfrekvensen.

Annonce