Forside Tests

Anmeldelse af LG 55LM760T og 55LM960V.


Bemærk, recordere.dk har testet i stuen, og ikke i en mørk kælder. Genskærret kommer man derfor ikke udenom.


 


Recordere.dk tester LG 55LM760T og 55LM960V.


I den forrige uge modtog redaktionen et LG 55LM760T og et LG 55LM960V til test. Sidstnævnte skulle være noget af det ypperste inden for LED og Smart TV. Er det også det?


Recordere.dk var med på CES 2012 i Las Vegas, hvor vi første gang fik vist LG?s nye topmodeller af LED og OLED TV. Allerede dengang var det tydeligt, at LG i 2012 tog et kæmpe spring på design fronten, og med Dual-Core på flere modeller, burde de så også tage et stort spring på Smart-TV delen.


  


Denne her anmeldelse går ikke i mikro detaljer omkring billedkvalitet, men er lavet efter konceptet ?Sådan virker de her TV i en stue?.


Min stue svarer nok til de fleste husejeres. Jeg har vinduer på flere sider, og derfor er genskær noget jeg er nødt til at leve med, med mindre jeg vil omdanne min stue til en bunker.


I anmeldelsen anvender jeg ordet ?TV / TV?et? når noget gælder begge modeller, og er der forskel bruger jeg deres modelbetegnelser 760T og 960V. Begge modeller jeg anmelder, er testmodeller, og de har været meget omkring, og derfor ved jeg ikke om softwaren jeg tester på er den endelige. Der har på ingen af modellerne været software opdateringer tilgængelige via netværk.


 


 
Den frække ramme på 760T og 960V. På 960V er der også billede til kant


 


Ramme og tidsløst design


Man skal ikke gå mange modeller tilbage på LED / LCD TV, før rammen enten bestod af side eller bundhøjttalere. På både 710T og 960V, har LG valgt et rammeløst design, og det gør at et 55? TV på ingen måde føles dominerende på en væg, og netop TV?enes størrelse gør, at de er lette at placere enten på væggen eller på et TV bord. Man skal dog være opmærksom på, at den medfølgende fod, selvom den har et flot design virker meget ?tung? i sit udseende og udtryk.


Og tungt er TV?et også. LG har valgt rigtigt aluminium, og det gør at TV?et vejer mere end sine kollegaer man normalt sammenligner dem med. Det giver dog også en god kvalitetsoplevelse i samlingerne, hvor jeg f.eks. ikke er så begejstret for det nye Samsung ES8005 design, hvor hjørnerne  virker lidt kiksede. Stor ros til designerne fra LG herfra.


 Man kan sige meget om foden, men diskret er den ikke


 


Der er ingen synlige højttalere på modellerne. De er anonymt placeret i bunden og på bagsiden.


Forskellen på 760T og 960V er måden de belyses på. 760T belyses fra siden, hvor 960V belyses bagfra. Det gør at der på 760T er en lille sort kant omkring billedet, hvorimod der på 960V er billede til kant.


 
4 HDMI, 3 USB og masser af gode ind & udgange


 


Mange indgange, og netværksmuligheder


I venstre side og bund af TV?et finder man alle indgangene, og der er masser at vælge imellem.  4 x HDMI 1.4, hvor en af dem har mulighed for at sende lyd tilbage til en AV-Reciever (ARC). Desuden er der både VGA, SCART (via konverter), S-Video og komposit indgang. Stikkende sidder fint nok inde til siden, så kablerne kan nå at bøje, inden de kommer til syne på siden af TV?et. Desuden er der netværks stik og indbygget trådløst netværk.


På tuner siden er der både DVB-T/T2, DVB-C og DVB-S2 tuner, og det indbyggede CI interface virker både med YouSee og STOFA, ligeså med Boxer på DVB-T siden. Jeg har desværre ikke parabol, og har derfor ikke kunne teste det med satellit.


Hvis man ikke ønsker at bruge HDMI som lydudgang, er der S/PDIF (optisk) udgang, og en almindelig hovedtelefon udgang. Ønsker man at bruge HDMI som lyd, skal man være opmærksom på at ARC ikke er slået til som standard på TV?et.


 


 Magic Remote og almindelig fjernbetjening. Begge følger med TV’ene 


To fjernbetjeninger


Sammen med TV?et modtager man to fjernbetjeninger. En almindelig brugervenlig med rigtigt mange funktioner og knapper, og deres ?Magic Motion Remote?, der kan bruges som en Wii controller, og samtidig har en mikrofon, så man kan tale med sit TV, hvis man ikke har andre at tale med.


?Magic Motion? fjernbetjeningen giver mest mening, når man er inde og browse på internettet, eller når man søger rundt i sine Smart TV funktioner. Jeg vil sige, at hos mig, kom den hurtigt til at ligge ovre i hjørnet, og så brugte jeg den normale fjernbetjening til det hele, men jeg tror meget det er en smagssag, og derfor er det godt man har valget med  begge fjernbetjeninger, og ikke er tvunget til at gå ud og købe den som ekstraudstyr.


Jeg forsøgte at tilslutte et USB tastatur på flere af de 3 USB porte, men hverken på APPS porten eller de andre USB porte gav TV?et mig lov til at bruge et almindeligt tastatur. Hvilket ellers ville være dejligt med den indbyggede browser.


 
Fra programguiden kan du starte en optagelse


 


Optagelse til harddisk


Begge TV understøtter optagelse til en ekstern USB harddisk, og det er direkte indbygget i både EPG, og nu/næste info at man kan optage.


Timeshift kan aktiveres, så programmet hele tiden optager på den kanal man kigger på. Har man det ikke aktiveret, er der en 3-5 sek. forsinkelse fra man trykker på pauseknappen, til TV?et begynder at optage den udsendele man ser på.


Man kan også sætte en optagelse i gang, og så slukke for TV?et, så vil man blive spurgt om TV?et skal fortsætte optagelsen indtil udsendelsen er slut.


 Kan man andet end at elske MEDIA-LINK, og integrationen til Plex Server


 


Fantastisk mediecenter software


Normalt er jeg ikke den store Smart TV fan. Jeg tror ikke på webbrowsere på TV, ligesom jeg har svært ved at se værdien af middelmådigt streaming-indhold, der ikke yder TV?et retfærdighed.


Til gengæld kan jeg godt begejstres af den utroligt gode DLNA og Plex support som LG har i de to testede TV.


Jeg har testet med mange forskellige MKV og DivX fil formater, og de spillede alle uden problemer, ligesom jeg blev glædeligt overrasket over, at LG understøtter undertekster i f.eks. sub og srt filer. Det har jeg ikke oplevet på andre Smart TV jeg har testet via DLNA.


 Hvorfor kan jeg ikke fjerne de DLNA enheder, jeg ikke ønsker vist ?


 


Alle DLNA kompatible enheder dukker op i oversigten over eksterne enheder. Det er både godt og skidt. Personligt er jeg ret ligeglad med mine SONOS enheder, men jeg har ikke fundet nogen steder i opsætningen, hvor jeg kan slette eller skjule dem. Det gør at enhedsvalg listen bliver endog meget lang, hvis man har mange DLNA kompatible enheder i huset.


For dem der bruger Plex medieserver, er der en god og glædelig overraskelse. MEDIA LINK er afløseren for den Plex klient, der var i sidste års modeller. Den understøtter stadig Plex Server, men understøtter nu også iTunes server og andre medieprotokoller.


Har man lidt struktur i sin digitale filmsamling, så kan netop MEDIA LINK blive et godt bekendtskab.


Udover egen medieafspilning, er der et væld af online tjenester. Viaplay, SF Anytime og mange andre streamingtjenester, men p.t. er der ingen YouSee TV, TV2 Sputnik eller DR.nu support.


Der er en smule forskel på hastigheden på Smart TV på 960V og 760T. Det skyldes at der i 960V er en dual core processor, hvor der på 760T er en traditionel, men stadig hurtig single-core.


 Det omfattende Smart TV på LG. Bemærk “My Apps” i bunden. Det er rigtigt smart


 


Socialt Smart TV


Har man et akut behov for facebook, og ikke lige har sin smartphone, tablet eller bærbare PC ved sin side, kan man bruge de sociale funktioner som der også er i TV?et.


Man kan både Tweete og skrive opdateringer på Facebook, mens man ser nyheder, men da vi kunne ikke få USB tastatur til at virke, kan det godt tage langt tid at skrive ?Er jeg den eneste, der syntes at Søren Ryge er kedelig??. LG har siden testen svaret, at det må være vores tastatur den er gal med, da flere forhandlere har testet uden problemer.


 Browserdelen i Smart TV er hurtig


 


Det er dog et faktum, at Smart TV delen på begge TV er rigtigt hurtig, og ikke som bare sidste års modeller fra bl.a. Samsung og LG føles træg og ubrugelig. På LG har man ikke opstartstid på Smart TV, og den virker så snart man har tændt for TV?et.


Jeg savner dog nogle mere lokale applikationer, og kan kun henstille f.eks. aviser og andre nyhedstjenester, at få lavet nogle gode apps til Smart TV platformen.


Browseren fungerer godt med Flash, men der er ikke java support, så sites der bruger f.eks. nem-id, er stadig ikke brugbare på TV?et. Og uden tastatur, bliver hele input delen lidt kikset, som på andre Smart?e TV. Også selvom du har en Magic Remote og kan pege på tasterne.


Men browseren er hurtig, og har man smidt sine yndlingsnyhedssites ind i favoritlisten, kan man hurtigt læse nyhederne fra recordere.dk på web.


Jeg kan rigtigt godt lide LG?s måde at personalisere Smart TV, hvor man kan trykke på ?Mine applikationer? knappen, og så har man de funktioner man bruger mest. 


 TV2 News på YouSee.


 


Billedkvalitet


LG har valgt at bruge en materet front på deres TV, og den yder ikke altid det sorte retfærdighed. Personligt kan jeg godt lide klar glas, fordi det får de mørke nuancer til at være mere klare. Men begge TV står i dagslys fantastisk godt, og om aftenen oplevede jeg kun ganske lidt lys trænge igennem.


Jeg oplevede lidt slør på hurtige bevægelser, men ikke mere end jeg oplever på et Samsung D8005.


Jeg er ikke den store ekspert på billeder, men jeg var meget tilfreds med den kvalitet jeg fik i stuen, også med de mange skæve lyskilder der er.


Genskær fra vinduer er tåleligt med den matte front, og om aftenen, står det hele rigtigt godt og klart.


Der er kun lille forskel på billedkvaliteten mellem 760T og 960V, men 960V står som vinder, pga. billede-til-kant og en i sidste ende bedre mørke baggrunde på grund af bagbelysning. Begge TV er dog klart godkendt når det kommer til billedkvalitet.


 Der er mange muligheder for at indstille sin skærm til det billede man ønsker


 


Farverne står klart, og der er mange brugerindstillinger man kan lege med, så man får præcist den billedkvalitet og den mængde farve og kontrast man selv ønsker. Er det ikke nok, er der oven i også mulighed for at gå ind i ekspert indstillinger, og så give den på alle justeringer. Det kræver nok at man er mere ekspert end de fleste, eller stjæler gode indstillinger fra andre HDTV sider.


SD billedkvaliteten er meget svingende afhængigt af hvad signal man ser på. Et TV på 55? lider naturligvis under at være meget stort for en meget dårlig billedopløsning, men LG har formået at lave en god billedbehandling, så det fremstår troværdigt. Men de kan naturligvis ikke korrigere nok for f.eks. dårlige Viasat eller Canal 9 signaler. Der kæmper selv dual-core og avanceret billedbehandling forgæves.


Begge TV leverer rigtigt god billedkvalitet, men det skal i hvert fald 960V også, der jo prismæssigt er dyrere end både 55WT50 fra Panasonic og ES8005 fra Samsung.


Betragtningsvinklen på TV?et er i øvrigt også imponerende bred, og virker bedre end mit Samsung D8005.


 Man kommer ikke til at mangle 3D briller.


 


Passivt 3D / Cinema 3D


Jeg har altid haft aktivt 3D (så længe man har kunne købe 3D TV), og var spændt på at prøve et passivt 3D TV, og der må jeg sige at jeg ikke blev skuffet. Passivt 3D er bare mere behageligt at se på, uanset om man har et plasma eller LED TV.


Man mister noget på opløsningen, men ikke noget der gør den store forskel. Til gengæld har man fordelen med at 3D brillerne altid er klar, og ikke skal lades op, og at billedet står utroligt roligt i 3D.


Jeg bemærkede ingen ghosting, og jeg kan sagtens se mig selv med et passivt 3D som næste køb.


TV?et opdager selv, hvis du starter et 3D signal (f.eks Side-By-Side), og skifter derefter til 3D visning.


Har man en spillemaskine, følger der også to dualplay briller med, der gør at hver spiller får sit eget skærmbillede i stedet for side-by-side eller over-under hinanden. Det var ikke en funktion jeg testede.


 


2D til 3D


LG understøtter ligesom de fleste andre 3D TV, konvertering af et 2D signal til 3D og det er nok en smagssag om man kan lide det eller ej. Personligt er jeg ret ligeglad med den funktion, for hvis jeg vil se 3D, skal det være i 3D kvalitet, og ikke et konverteret ?Jeg gætter hvad der er forrest? billede. Det er en sjov gimmick, men kun de første 5 minutter.


 
Der er også en bagudvendt højttaler i TV’ene


 


Overraskende god lyd


Fladskærme er kendt for deres lige så flade lyd, og det passer også på disse to TV, men alligevel vil jeg gerne rose LG for at præstere en rigtigt god lyd til dag-til-dag TV, når man bare ser nyheder eller TV serier.


Der er overraskende god bund, og begge TV spiller ganske flot uden at være prangende.


 Hvor er PIP og PAT når man mangler det ?


 


Gammeldags tekst TV.


Det skuffer mig, at tekst TV anno 2012, ikke har PIP (Picture-In-Picture) eller PAT (Picture-And-Text), så man kan læse tekst TV og se TV samtidigt. Når man har 55?, kan nyhederne sagtens nøjes med en del af skærmen.


Der er masser af hukommelse, så tekst TV fungerer og føles hurtigt.  Og danske tegn vises som forventet rigtigt.


 EPG’en er hurtig og brugervenlig


 


God EPG guide


Guiden er fantastisk hurtig, men også her skuffer det, at man ikke har fundet plads til at vise et TV billede fra den aktuelle kanal. Især når man har det i sin Smart TV funktion.


Det er i øvrigt let at flytte rundt på sine kanaler, hvis man har sin egen foretrukne kanal rækkefølge. Der savner jeg dog muligheden for at kopiere sin programliste ud på USB som f.eks. Samsung understøtter. Det er især brugbart, hvis man har mere end ét TV af samme fabrikat i huset.


 
Installation af TV’et er hurtigt og smertefrit 


Software problemer?


Vi oplevede enkelte genstarter af TV’et ved afspilning af mediefiler, og har spurgt LG, om det er en preproduktionsmodel som vi har testet. Det har de bekræftet, og at der allerede nu i skrivende stund er en firmware opdatering på vej ud til TV ejerne.


 Der er indbygget manual i TV’et, så man let kan finde løsningen på sine eventuelle problemer


 


Voldsom pris


Den nuværende pris omkring 29.500 for et 55? LG 55LM960V, er for høj. Der bør skæres mindst 4-5.000 af prisen, især når man allerede nu kan købe lillebroderen LG 55LM760T for ca. 22.000 kr.


Bagbelyst LED og dual-core, retfærdiggør simpelthen ikke for en prisforskel på knap 7.000 kr. Desværre er der ikke blæst til priskrig på 55LM960V, hvor LG har givet eneforhandling til Elgiganten, der derfor allerede nu optræder ganske alene på alle pristjenester.


Det skal dog ikke skræmme mig fra at anbefale begge TV som værende gode køb, for et godt familie TV.


 
 


Konklusion


Begge TV er rigtigt gode. Så det skal være kravet om billede til kant og endnu mere CPU kraft, der gør man vælger et 960V i forhold til et 760T. Sortniveauet på begge er godkendt, men kan naturligvis ikke sammenlignes med plasma skærme. Til gengæld gør de sig begge rigtigt godt i blandet belysning.


Både 760T og 960V er blandt de bedste vi har testet inden for LED, og kan sagtens måle sig med topmodellerne fra bl.a. Samsung og årets modeller fra Panasonic. Til gengæld er LG foran de fleste, når det gælder Smart TV og medieafspilnings funktionalitet.


Vi kan lide:  • Godt design
  • Hurtigt Smart TV og fantastisk medieafspilling
  • Flot billedkvalitet, og mange indstillingsmuligheder
  • God support for danske kabel TV udbydere og Boxer

Vi er ikke så vilde med:  • Høj pris
  • Mangel på gode danske apps (f.eks. YouSee, DR.nu og TV2 Sputnik)

Annonce