Forside Indhold og distribution Musik

Har Google løsningen på problemet med musikrettigheder?


 


Google har udviklet et system, der kan lytte igennem videoer på YouTube for at se, hvilke musikere, der bliver lagt oftest op – eller hvis sange bliver sunget af glade amatører


Det er formentlig kun de mest ekstreme pirater, der mener at musikere ikke fortjener at få betaling for deres arbejde. Pladeselskaber og musikorganisationer har dog ikke altid været særlig sympatiske i deres kommunikation af dette budskab, og derfor er der masser af mennesker, der lægger musik op på YouTube, selvom de måske godt ved, at det kun er i få lande, YouTube betaler musikerne.


Men det er måske ved at ændre sig. Google har i hvert fald ansøgt om at få patent på en teknologi, der kan aflytte særlige kendetegn ved en melodi og derigennem finde ud af, om der er nogle musikere, der har penge til gode. Apps som Shazam kan allerede lytte efter indspillet musik og identificere den, men Googles teknologi kan også finde ud af, hvilken sang, der er tale om, selvom det er en eller anden 14-årig pige, der synger en Justin Bieber-sang.


Det skal naturligvis (forhåbentlig) ikke bruges til at straffe den 14-årige, eller opkræve penge fra hende, men det kan være med til at give Google et indtryk af, hvilke kunsteres sange, der bliver spillet mest, og de vil derefter kunne sende penge til disse kunstnere efter popularitet. Det er også sådan, sangskrivere og komponister får Koda-penge fra radioen, f.eks.


Google har dog endnu ikke fået patent på teknologien, men har blot søgt om patentet.

Annonce