Forside Baggrund

Sony demonstrerer forskellen på 4K og normal TV


En af Sony-demonstrationerne har den nye 84″ 4K stillet op ved siden af et 60″ almindelig Full HD TVPå Sony-standen på IFA i år er der lavet opstillinger, hvor man kan få lov at dykke mere ned i 4K og se den reelle forskel.


4K (UHDTV) er næste generation TV-opløsning. 4K er fire gange så høj opløsning som 1080P (FullHD), og de første projektorer og TV til hjemmebrug er kommet eller kommer i år.


Endnu er der kun meget lidt indhold tilgængeligt i 4K-opløsning, og man skal igennem en computer for at afspille det da blu-ray mv. ikke understøtter 4K. Ihvertfald ikke endnu.


Se også: Er 4K i virkeligheden for tidligt ude?


Det er dog muligt at opskalere almindelig blu-ray til 4K. Det kan ske både i blu-ray afspilleren og i TV’et. Som med al opskalering, så bliver det ikke som den ægte vare, men det “lugter dog lidt af fisk”. Der skal nok dukke mere 4K-indhold op i de kommende år, det er ligesom med blu-ray i de spæde år, first-movers må tage hvad de kan få.


Her på IFA demonstrerer Sony ægte 4K. De viser forskellige optagelser i 4K, men næsten endnu vigtigere: De viser forskellen imellem de samme optagelser gengivet i hhv. 1080P og 4K, og det er faktisk interessant at se.


Sonys demonstration viser med al tydelighed at 4K vitterligt giver en markant forskel. Ihvertfald på skærme på 55″ og derover.


 


 4K TV har den firedobbelte opløsning af FullHD 1080P. Illustration: recordere.dk


 

 

 

 

Eksempler


I en af demonstrationerne ses et kort over New York gengivet på hhv. et 1080P og et 4K TV. Forskellen er overraskende stor, ihvertfald noget større end jeg havde forventet.


Men dette er skærmene betragtet helt tæt på. Sidder man derhjemme i stuen, i en afstand af 2-3m fra TV’et, så bliver forskellen synligt mindre.


  Udsnit af kortet på 1080P


 Udsnit af kortet på 4K


 Udsnit af kortet på 1080P


 Udsnit af kortet på 4K


 Bybillede i 1080P 


 Bybillede i 4K


 


På de sidste billeder af byen ses forskellene som de opleves, når kameraet ikke er zoomet ind på et lille udsnit. Det er sådan her det vil opleves hjemme i stuen.


Se bort fra moire-striberne på 4K billedet (de runde ringe) de kommer af interferens imellem skærm og kamera.


Det er første gang jeg oplever 1080P og 4K side om side som her. Jeg har set en del 4K, men uden at have referencen til hvordan samme ville opleves i almindelig TV- eller blu-ray-opløsning.


4K virker som at få nye briller. Pludselig bliver alt skarpere.


 
 


Sony havde også fået lavet en koncertoptagelse med Berliner Philharmonikerne, som de viser frem på IFA-standen.


Den var dog uden sammenligning med 1080P, blot en chance for at for at opleve en rigtig udsendelse i 4K.


4K virker på mig nu, som HD gjorde da det kom frem: Når først man har set det, vil man gerne have det.


Tilbage er så lige det med indhold og pris. Et 84″ 4K TV som dette fra Sony vil nok nærme sig de 200.000 kroner i pris.


Men som et fremtidsperspektiv, ja. I takt med at skærmene bliver større og større bliver der også brug for den højere opløsning som 4K kan give.

Annonce:
Forrige artikelIFA 2012: Er 4K TV i virkeligheden ude for tidligt?
Næste artikelDanske Tangent indstillet til fornem pris.
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.