Forside Nyheder

Spilanmeldelse: FIFA 13


Evolution fremfor revolution er ordene, som klæber sig til Fifa 13. Anmeldelse nu med videoklip fra spillet.


Vi har fået fingre i PS3 versionen af FIFA 13 lidt før udgivelsen og kan berette om et spil, der bygger videre på dyderne fra FIFA 12. Du skal derfor ikke forvente ligeså store forandringer denne ombæring.


Trods mindre forandringer, har dem der er alligevel en ret afgørende betydning.


 


Hvad er nyt?


Kigger vi først på spillet på banen er der videreudviklet på Precision Dribbling, som denne gang er mere brugbart. Precision dribbling er godt når spillet skal vendes eller du er ved at blive fanget i mellem flere modstandere.


Helt nyt er til gengæld complete dribbling. Hold L2/R2 (LT/RT på Xbox 360) og din spiller vender sig mod målet og holder front mod målet så længe knapperne holdes nede. Du kan bevæge spilleren med venstre analogpind og det giver nogle ret spændende muligheder for at sætte modstandere af.


Når en feature som complete dribbling søsættes, skal der selvfølgelig noget som modpol i forsvarsspillet. Sidste års taktiske forsvarsspil er tilbage, men derudover er spillernes fysik nu en del af spillet. Således vil en type som Messi måske nok kunne drible bukserne af tunge forsvarsspillere, men omvendt er de små spillere chanceløse, hvis de kommer ind på kroppen, hvor de vil skubbe og trække ham ud af balance.


Det fungerer fremragende og giver spillet en ny dimension, når der kæmpes mere om boldene.


 


First Touch


Største forandring i spillet er i mine øjne dog hverken complete dribbling, precision dribbling eller spillernes forbedrede AI (for den er i øvrigt mærkbart forbedret denne gang).


Den største ændring i spillet hedder first touch control og handler i sin enkelthed om, at spillet laver en masse beregninger ved afleveringer som afgør, hvordan den modtagende spiller tager sig af bolden.


Tidligere blev alle bolde taget ned med kattepote, mens du denne gang vil  opleve bolde der springer fra angribere, forsvarere som kæmper med at få bolden “lagt død” og klumpspilssituationer, hvor bolden danser mellem de hidsigt kæmpende spillere.


  


Jeg var på forhånd nervøs for om denne beregnede uberegnelighed kunne blive et problem for spillet. Det gør den ikke! Selvfølgelig kan det være frustrerende når din 50 meter lange aflevering ikke bare plukkes ned som før, eller når forsvarsspilleren udstilles som boldmongol og koster mål, ja så bliver man da irriteret. Men sådan er virkelighedens spil, jo.


Der begås også fejl på Champions League niveau. I FIFA 13 er fejlene fra spillerne aldrig ødelæggende for spillet og med tiden lærer man, hvordan man minimerer fejlene. Man kan næsten sige sig selv at en spiller som spurter ind i en løftet bold, har sværere ved at få den under kontrol en hvis han modtog den stillestående ikke?


 


Se selv her


Som et nyt tiltag i nogle af vores anmeldelser vil vi fremover skære ned på ordene og i stedet vise en video fra det anmeldte spil. Alle videoerne er optaget under anmeldelsen og det er os selv der spiller (Så værsgod og kritiser mine fejl på banen ;-))


Klip fra gameplay i FIFA 13 


 
 


Spilmodes


Mens der på banen er tale om justeringer af gameplayet, er der udenfor sket en hel del. Bl.a. har karrieredelen fået en overhaling så det nu er mere realistisk omkring køb og salg af spillere. Der kan gives modbud og der virker mere realistisk hvilke spillere der kan købes, feks af en superligaklub.


Loadetiderne i karrieren er forbedret ligesom opstart af kampe går hurtigere. Der gøres et større nummer ud af omtale i “pressen” og kommentatorerne snakker om de nye spillere som er kommet til. Kommentatorerne er i det hele taget blevet bedre og takket være endnu en nytilføjelse, Match Day, hvor spillernes form fra den virkelige verden overføres til spillet, er der masser at snakke om.


Det er fedt når en spiller i virkeligheden skades, ja så skades han også i spillet OG kommentatorerne snakker om det. Omvendt er det også en fornøjelse når man kan se, f.eks hvordan en sprudlende Van Persie også får forbedrede stats i spillet. Endelig kan du nu skabe dig en karriere som landstræner sideløbende med klubjobbet, spille kvalkampe, slutrunder osv.


Velkendte spilmodes som: Pro club, Be a Pro, Ultimate Team, Be af goalkeeper er også at finde i FIFA 13.


 


Ny spilmode 


Der er også blevet plads til en helt ny spilmode, hvor du skal træne færdigheder som frispark, hjørnespark, driblinger mv. Det er underholdende, let til at starte med bliver hurtigt svært, og det tjener som glimrende underholdning mens kampene loader.


Klip fra den ny spilmode herunder.


  


Online blomstrer


Flere og flere spilmodes kan nu spilles online. 1 vs 1 sæsonerne, der sidste år blev en stor succes, har nu fået tilføjet pokalskab og mesterskabskamp efter hver sæson (hvis du rykker op).


Derudover kan du nu også spille 2 vs 2 sæsoner online, du kan spille onlinesæsoner i Ultimate Team,  FIFA Interactive World Cup kan spilles som sæsonspil og endelig kan pro club, hvor du spiller sammen med op til 10 andre også spilles over en løbende sæson med op- og nedrykning.


Onlinedelen i FIFA 13 er kort sagt fremragende og personligt en helt afgørende grund til, at jeg finder det frem igen og igen og formentlig stadig spiller det om 1 år når FIFA 14 udkommer.


 


Fans vil ikke blive skuffet


Spillet på banen er finpudset og især førstegangsberøringerne og den ny spillerfysik har stor indvirkning på spillet. Det virker mere afpudset end sidste år, hvor kollisionerne mellem spillere godt kunne skabe morsomme situationer. Den slags sker ikke mere.


Complete dribbling er ydermere en fornuftig tilføjelse som gør driblinger mere tilgængelige synes jeg. Jeg savner dog stadig at EA gør mere ud stemningen under kampene. Hvor er spillere der bytter trøje efter kamp, fejrer en scoring ved at klatre op på tilskuerhegnet, eller tilskuere som kaster konfetti på banen, brøl fra tilskuere når du skyder tæt forbi mål osv. Små ting javel, men det mangler synes jeg.


Udenfor banen er især karrieredelen blevet bedre og så synes jeg Ultimate Team er blevet mere tilgængelig da tingene forklares bedre undervejs. FIFA 13 fremstår som mere komplet en FIFA 12 og der bydes på et hidtil uset højt antal spilmuligheder både off- og online. FIFA 13 skuffer bestemt ikke.


 


Karakter: 9/10 


 


Udgiver: EA


Ude den 27 september til samtlige konsoller og Pc


Testet på PS3

Annonce