Forside Tests

Stor test af Apple iPhone 5


 


 


 


Indledning


Sådan er iPhone 5. Recordere har sat Apples nyeste iPhone under microskop og har testet næsten alle aspekter af den rekordsættende telefon.


Verdens tørst på iPhones synes at være uudslukkelig.


Endnu engang har Apple slået sin egen rekord i forhold til salg af verdens mest populære smartphone. Og så kører diskussionen naturligvis med det samme


 Kan den nye iPhone virkelig stå mål med hysteriet og Apples sædvanligt højere prisniveau i forhold til konkurrenterne?der som regel tilbyder nyere teknologi for de samme penge?


Det vil vi forsøge at svare på i denne test, hvor vi har testet en sort 16GB iPhone 5.


 


 

 


 


Det første sanseindtryk


Den nye iPhone er 20% lettere end sin forgænger, og det kan mærkes med det samme, når man får femmeren i hånden. Det er en telefon, der fuldt ud benytter Apples absolut største talent: Design.


iPhone 5 formår at kombinere den lækre metal-feeling, der giver iPhone 4 og 4S deres fornemmelse af soliditet, med en uhyggelig lethed. Det er en fornemmelse, man ikke får fra f.eks. Samsung Galaxy S III, selvom den også er temmelig let.


Den føles også tynd, men for folk med kendskab til smarpthone-udviklingen vil dette ikke føles fremmed. Motorolas RAZR er i samme boldgade (den er faktisk tyndere) og det pudsige er, at telefonen minder en hel del om en Samsung-telefon fra 2006, der hedder SGH-Z150 i formfaktoren. Men der er naturligvis ingen sammenligning, når det gælder funktionaliteten?


Det er naturligvis en smagssag, men for overtegnede er den nye bagside på iPhone 5 virkelig en skidt løsning.


Apple har angiveligt skiftet bagsiden ud for at gøre telefonen mere sikker mod stød, men at de har skippet glasset (ud over to dele i toppen og bunden), har gjort den nye iPhones bagside grim. Og det tog cirka to sekunder at placere et hav af tommelfingre på den bagside?og de var sværere end nogensinde at få af igen.


Om det kan opvejes af resten af iPhone 5-designet er ligeledes en smagssag. Men der er ikke nogen tvivl om, at telefonen er langt mere strømlinet (hvis det er muligt) end forgængere, især fordi den (i hvert fald med vores testeksemplar) har sort kant.


Eller sagt på en anden måde – at Apple har smidt sølvrammen på porten er faktisk en opgradering. Og så er telefonen sort i sort. Når man holder den op i lyset sammen med en iPhone 4 eller 4S (se billedet), er det langt sværere at se, hvor skærmen slutter og kanten starter.


 


 
 


 


 


Fra stor til lille til stor skærm


Senere i anmeldelsen vil du kunne læse, at det er svært at komme ned på en iPhone-skærm, når man er vant til konkurrenternes større skærme. Men det fænomen går begge veje, når det gælder den rene formfaktor på iPhone 5.


Når man har brugt den et stykke tid, virker en Nokia Lumia 900 for eksempel som lidt af en klods.


Her er det måske på sin plads at nævne, at vi i denne test sammenligner med to telefoner fra hver sit økosystem for at give et billede af, hvor iPhone står i forhold til disse. Vi sammenligner med Samsungs Galaxy Nexus som Android-telefon og Nokias Lumia 900 som Windows-telefon.


Vi har også i enkelte tilfælde valgt at sammenligne med den nye iPad. Det skyldes for det første, at vi ikke havde mulighed for at nå at skaffe en iPhone 4S at sammenligne med inden deadline, men iPad’en giver også mere mening, slet og ret fordi teknologien i skærmen er nøjagtig den samme, nyere Apple-teknologi, opløsningen er højere og CPU’en hurtigere end iPhone 4S. 


 


 
iPhone 5 (tv) ved siden af iPhone 4 (th)iPhone 5 (tv) ved siden af iPhone 4 (th).iPhone 5 (nederst) ved siden af iPhone 4 (øverst). Billedet her snyder lidt, de to telefoner er lige brede, iPhone 4 er bare længere væk fra kameraet pga. den lavere højde.
 


 


 


To en halv gang så hurtig som 4S


Og nu hvor vi er ved hastighederne: Den er god nok. iPhone 5 er væsentligt hurtigere end sine forgængere. Det kan man allerede konstatere, når man får den i hånden og bruger den for første gang. Men i praksis er det, når man åbner Safari, at man får alvor kan se forskellen.


Websites loader usandsynligt hurtigt, og selv om Apple kun har lagt en 1.01GHz ARMv7-processor i telefonen (under deres eget navn A6), så kan den sagtens konkurrere med de 1.5GHz-dualcore-telefoner, der står Android på? i hvert fald, når det gælder webbrowsing.


Men tager man de videnskabelige briller på, er iPhone også hurtigere. Vi benchmarkede den med to Benchmark-produkter, Geekbench 2 og GPUbench.


Geekbench-resultaterne har det med at svinge lidt, så vi tog fire tests, fra hvilke vi fik en gennemsnitlig score på 1622.5. Det korresponderer meget fint med hvad folk rundt omkring på nettet har målt telefonen til. Men det tal bliver først rigtig interessant, når man sammenligner den med andre målinger. Geekbench-databasen viser, at iPhone 4S kun kommer på på 631 i samme benchmark.


Skal man altså stole på Geekbench, er iPhone 5 næsten to en halv gang så hurtig som sin forgænger. Den er endda mere end dobbelt så hurtig som den nye iPad, der ligger på en score på 794. Så er der ikke noget at sige til, at websites loader som fyr og flamme.


 
 


 


En (lidt) hurtigere GPU


Er man typen, der spiller meget på sin iPhone, vil man formodentlig gerne vide, hvilke GPU-kræfter, der ligger i iPhone 5.


Med GPUbench målte vi den til at have en absolut score på 40621 og en relativ score på 39354. Her er iPhone 5 kun lidt bedre end forgængeren, som typisk har en absolut score på omkring 34.000.


Og der er da heller ikke ret meget forskel at spore, i hvert fald ikke, når man spiller spil, der egentlig er lavet til iPhone 4 eller 4S på iPhone 5.


De kan selvsagt ikke fylde hele 16:9-skærmen ud, så der kommer to sorte bars i siderne, når man f.eks. starter ‘Star Wars: Trench Run’ fra september 2010 op på iPhone 5. Gyro og følsomhed i forhold til bevægelser føles uændrede i forhold til tidligere iPhones, så det er næppe der, Apple har lagt deres udviklingskræfter denne gang.


 


  


Der er dog en enkelt hastighed, vi ikke har kunnet måle. Og det er mobildata-hastighederne for 3G og LTE.


Det skyldes, at vi har testet telefonen i USA, og de resultater, vi ville være nået frem til ville man ikke kunne regne med i Danmark. På grund af deadline kunne vi heller ikke nå at lave en sammenligning på den samme mobilmast med en iPhone 4S, da vores testeksemplar var låst til teleselskabet Sprint, og iPhone 4S’ere er lidt sjældnere hos netop dette teleselskab.


Vi prøvede dog det gode, gamle Death Grip, der kunne bringe en iPhone 4 i knæ. Og der var intet problem at spore i den henseende.


 


 


  


 


Kameraet har fået flere løft


Ovennævnte hastighed kan også mærkes på ét område, som der sikkert er mange, der vil værdsætte.


Kameraet er blevet endog MEGET hurtigere. Ud over, at iPhone 5 nu langt om længe kan konkurrere med sine Windows Phone-fætre og Android-kusiner på Panorama-funktionen, så er den nu lige så kort tid om at tage og processere et billede, som f.eks. Galaxy Nexus eller Galaxy S III, og de to smartphones er lynhurtige i fotokategorien.


Men iPhonen har en enkelt fordel, hvad det angår. De fleste er enige om, at Apples HDR-teknologi giver én bedre billeder, men indtil nu har det taget iPhonen en rum tid at processere billedet efterfølgende. Det går nu så hurtigt, at det føles, som når man tog et billede på en iPhone 4 UDEN HDR, eller en hvilken som helst anden to år gammel telefon.


Med iPhone 5 er der ikke rigtig nogen grund til ikke at have HDR slået til hele tiden.


 


 Her er det samme motiv taget på samme tidspunkt med fra venstre mod højre:, Galaxy Nexus, Nokia Lumia 900 og iPhone 5. iPhone 5-billedet er taget med HDR slået til. De to sidste er i fuld 8 megapixels opløsning (3264×2448), mens Nexus’en, der har en max. opløsning på fem megapixel, er taget i 1632×1224.


 


 


Når man sammenligner billeder taget med konkurrenterne Lumia 900 og Galaxy S, er det første, der slår én, at Lumiaens billede er noget mørkere. Her hjælper iPhonens HDR med at gøre farverne mere levende, men billedet får også en lidt mere mælkeagtig tone.


Lumiaens lysindtag vil formodentlig kunne gaines op, men det vil også bidrage med mere grynethed. Går man tæt på billederne, vil man kunne se, at Lumiaens billede er lige så skarpt (hvis ikke skarpere) end iPhonens, men iPhonens gengivelse er bare mere levende. Nexus’ens billede overrasker dog ved at være næsten lige så levende som iPhonens billede, til trods for at det kun har den halve opløsning.


Det er med andre ord de små marginaler, der er til forskel på kameraerne, når man bruger det til stillfotos. Anderledes bliver det dog, når vi kigge på panoramafunktionerne.


 
En af nyhederne med iPhone 5 (sammen med iOS 6) er en panorama-funktion.


 


 


Breeeeeeeedformat


iPhone er langt om længe også kommet med på Panorama-vognen.


Evnen til at sætte flere billeder sammen til ét stort har været i andre telefoner i et par år, men til gengæld gør iPhonen det bedre end konkurrenterne. Hvis man kigger på de tre panorama-billeder, vi har taget med Galaxy Nexus, Lumia 900 og iPhone 5, er der ingen tvivl om, hvem der klarer opgaven bedst. 


 
Det er iPhonen for oven, Lumiaen i midten og Nexus’en i bunden. Alle panorama-billederne er skaleret ned til 640 pixels i højden, og selv om det er 25% af iPhonens originalopløsning og at dens format er smallere end de to andre, er den en klar vinder.


 


Der er ikke nogen tvivl om at iPhone har bedre fat om Panorama-billederne, selvom det tog Apple noget tid at få det implementeret. iPhonens panoramabilleder er over 10.000 pixels i bredden, mod f.eks. Lumiaens (i midten), der kun kan levere lidt over 7400 pixels.


Vi har skaleret iPhone-billedet ned for at kunne lave en sammenligning, og her kan man også se, at selve formatet på iPhonens panoram-billeder er anderledes. Højere opløsning, men smallere. Nexus’ens  panoramabilleder er naturligt nok mindre(3952 pixels i bredden), da den har en langt mindre opløsning på kameraet.


Men det undskylder ikke, at husene er skæve og at der er et stort hul i midten på Nexus-billedet. Det bliver også næsten til et hul på Lumiaens billede, men den klarer lige skærene. Selv, når billedet er skaleret ned til en fjerdedel, er det dog helt tydeligt, at iPhonen vinder kampen?i hvert fald når det gælder panorama-billederne.


 


 Øverst ses et screendump af iPhone 5s 1080p-video og nederst det samme motiv skudt med et Canon EOS 600D, der bliver holdt ved siden af. Til trods for at den sidstnævnte har store linser og en dedikeret chip, kommer iPhonen alligevel tæt på at kunne konkurrere.  


 


 
HD-Video


Vi legede også med at teste iPhonens evne til at skyde 1080p-video og sammenlignede det med den video, som man kan lave på et EOS 600D fra Canon. Det burde være en ulige kamp, bare alene 600D’erens store linser taget i betragtning. Men iPhonen klarer sig forbløffende godt i den kamp.


Der er kun meget lidt forskel at se med det blotte øje på videoen, selvom bitraten på iPhonevideoen er under halvdelen af den, som 600D’eren skød med. (17278 mod 48748).


 Sekvens skudt med iPhone 5Samme sekvens skudt med et Canon EOS 600D spejlrefleks.


 Hvem sidder der bag skærmen?


Men det er jo ikke altid, man hiver billeder og videoer ud af telefonen. Ofte vil man bare gerne se dem på selve enheden, og det bringer os videre til skærmen.


Til at starte med var det lidt svært at finde ud af, hvad man skulle synes om det besynderlige format, Apple har valgt. 4″ lyder af lidt i en verden, hvor konkurrenterne ligger på 4,5 og 4,7 tommer.


Men hemmeligheden er – som flere havde gættet på allerede inden lancering – at fire-tommer skærmen er høj, men kun lige så bred som den har været siden iPhone 4. Det betyder naturligvis, at skærmdiagonalen bliver mindre, men skærmen er faktisk næsten lige så høj som den for eksempel er på Lumia 900. Kun et par millimeter skiller dem ad. Der er noget større afstand til Galaxy Nexus’ skærm, der er næsten en centimeter højere.


Når man som overtegnede har arbejdet med skærmstørrelser over fire tommer i lang tid, har det i stykke tid været stort set umuligt at arbejde med en iPhone 4 eller 4S, når man fik én i hånden. Skærmen er bare for lille. Men det tog overraskende kort tid at vænne sig til iPhone 5s skærm, også selvom den i forhold til konkurrenterne er mindre.


Det er stadig nemmere at taste på en større skærm, sådan er fysikkens love nu engang, og mange med længere eller tykkere fingre end normalen, vil stadig finde det langt nemmere at bruge det virtuelle tastatur på en af iPhonen 5s konkurrenter med større skærm.


Dertil kommer, at vi oplevede en lidt besynderlig ting med iPhone 5-skærmen. Det virkede som om, det er blevet en anelse nemmere at taste på det virtuelle tastatur – men til gengæld er det blevet væsentligt sværere at bruge sliderne. Altså, når man gerne vil sætte en indstilling, og dermed f.eks. skubber en slider fra højre mod venstre. I adskillige tilfælde havde vi så svært ved at få iPhonen til at makke ret med disse sliders, at vi måtte genstarte den eller klikke på dem i stedet?og det er jo ikke meningen.


Det er muligvis en softwarefejl i iOS6, dem er der desværre nogle stykker af, hvilket vi kommer tilbage til senere. Noget kunne tyde på, at skærmdriverne ikke er helt på plads endnu.


Tilbage til selve skærmen. Som man kan se på billedet, hvor vi sammenligner iPad’ens skærm med iPhone 5, så har iPhone en lidt mere blålig, kølig tone og er i sagens natur ikke lige så skarp som iPad’en, hvis opløsning er langt højere. I sammenligning med Lumiaen og Nexus’en er der faktisk ikke noget epokegørende anderledes ved den nye skærm, andet end størrelsen.


Lumiaen har en mindre opløsning, men til gengæld er dens kontrast bedre. Nexus’ens kontrast er ringere end iPhonens, men den ser skarpere ud med det blotte øje. Men Nexus’en har også en 1280×720-opløsning at rutte med, og en pixeldensitet på 316 PPI. Det er ti under iPhone 5, men alligevel virker Nexus-skærmen skarpere.


På skærmsiden må vi nok konstatere, at Apple har givet os mere af det, vi allerede kender fra iPhone-verdenen. Samme kvalitet, bare lidt større. Det sidste giver naturligvis en fordel, når man ser 16:9-video. Væk er de bars, der ellers har ligget i toppen og bunden, men selve kvaliteten af billedet er den samme.


 


 Dette foto gengives både på iPhone 5 og iPad (3)Fotoet gengivet på iPhone 5Fotoet gengivet på iPad “3”Her er iPhone 5-skærmen oppe imod det samme højtopløste billede vist på en iPad. Der er naturligvis forskel i skarpheden, men der er også forskel i farvedybden at spore og så har iPhonen en mere blålig tone


 


 


iPhone lyder bedst


Til videochat er kameraet foran blevet lidt bedre, nu hvor også Apple er kommet med den vogn, hvor smartphones har 720p-opløsning på frontkameraet.


Vi testede en enkelt Facetime-samtale, men forskellen fra før til nu er relativ lille – mest fordi man jo som regel kigger på en mindre skærm, når man laver videoopkald. Hvis man laver en FaceTime-samtale fra telefon til computer, vil modtageren dog nok kunne se en større forskel.


Lad det være sagt med det samme: Lyden i iPhone 5 er fuldkommen overlegen. Apple har været sparsom med detaljerne omkring, hvad de har gjort ved lydteknologien i den nye iPhone, men i denne test kan vi konstatere, at Apples smartphone spiller bedre end nogensinde.


Vi A/B-testede den op mod den nye iPad og Nokia Lumia 900 på et par Genelec 1030A-studiemonitorer, og prøvede både noget meget rent og noget meget støjende.


En klassisker i lydmændenes verden, når de skal “tune” et lydanlæg på et spillested, er at bruge Donald Fagens ‘I.G.Y.’, da netop denne produktion har et ret perfekt stereobillede, og derudover er mastereret med et frekvensspektrum, der når helt ud i begge ender. Som modsætning brugte vi Brian Enos remix af Depeche Modes ‘I Feel You’, da Enos kærlighed til støj og besynderlige frekvenser for alvor kommer frem i denne produktion.


I det ene tilfælde – iPad’en – var der kun en smule forskel i kvaliteten. iPhone 5 rykker fra iPad’en i definition og frekvensspektrum, men kun lige. Hvilket ikke er så underligt, taget i betragtning, at de begge er nyere Apple-produkter og at iPad’en har langt mere plads til at sætte noget ordentlig lydelektronik ombord.


 


  Kæmpe forskel i lydkvalitet


Men da vi prøvede Lumia’en sammen med, fik vi et chok. Der var gigantisk forskel.


Begge filer var komprimeret i 256 kbit/s mp3, men lyden var cirka lige så defineret og detaljerig som var de encoded i 92 kbit/s. Da vi prøvede med Lossless-udgaver af de to sange, måtte vi bare konstatere, at iPhonen kunne spille ubesværet over hele frekvensspektret, mens Lumiaen lød som om den spillede ud igennem en mellemtonehøjttaler uden top og bund.


Det lyder måske overdrevet, men for nu at holde det realistisk, så lød det som om, Lumiaen cuttede diskanten af et sted mellem 8 og 10 KHz, mens iPhonen gik hele vejen. Og bunden havde så meget definition på iPhonen, at man nærmest ikke kunne få det til at gå op med dens fysiske størrelse.


Vi dobbelttjekkede, at der ikke var nogen EQ-indstillinger eller noget andet, der kunne gøre forskellen. Det var der ikke. Og den endelige, positive overraskelse kom, da vi prøvede at streame musik fra WiMP på iPhonen, mens vi kørte en Lossless-fil på Lumiaen. Forskellen var stadig himmelvid i iPhonens favør.


Konklusionen er, at iPhonen ubetinget er den bedst lydende smartphone, denne teknologiskribent har haft i ørerne.


 


 


 


 


 


 


EarPods


Og når vi nu taler om ørerne, så følger der jo et nyt sæt øretelefoner med iPhone 5, Apples nyudviklede EarPods.


Det første vi gjorde, da disse skulle testes, var naturligt nok at sætte dem til iPhonen. Det lød fantastisk, selv en streamet version af det franske band Phoenix lød bedre, end man nogensinde har været vant til i så små ørepropper. Placeringen af porten, der vender ind mod øret er fordelagtig, og der er sindssygt meget bund i EarPods i forhold til, hvad man ellers er vant til af den slags – selv fra Apple. De er så tæt på in-ear-øretelefoner, man kan komme, uden at være det.


Men da vi satte EarPods til samme Lumia som før, måtte vi konstatere, at halvdelen af den fantastiske lydoplevelse, vi havde, kom fra selve iPhonens høje lydkvalitet. Når kilden spiller skidt, kan EarPods kun rette en smule op på det. Men tag ikke fejl, de lyder stadig bedre end konkurrenterne i kategorien.


Så konklusionen er, at musikfans bør holde sig til iPhone, som det er lige nu. Også selvom stikket nu sidder i bunden. Der er både fordele og ulemper ved at Apple har foretaget dette valg.


En fordel er, at strøm og lyd nu er tilsluttet i samme ende hvilket er en fordel i bilen, hvor det langt fra er alle, der kan benytte iPhonens Bluetooth-lydfunktion. Når iPhonen sidder i en holder i bilen, er det en fordel, at de to ting sidder tæt ved hinanden.


I øvrigt verserer der rygter på nettet om at BMW- og Mini-ejere har et problem med det nye Lightning-stik, fordi docken i disse to biler er dedikeret til det gamle stik. Hvis der er nogen BMW- eller Mini-ejere derude med disse problemer, så giv lyd i kommentarfeltet.


En enkelt ting, der er irriterende ved at mini-jack-stikket sidder i bunden, er hvis man bruger et stort stik, hvis man for eksempel har en eller anden form for adapter siddende. Så bliver det lidt tæt med stikkende i bunden.


 


 Nyt stik kaldet Lightning. iPhone 5 (nederst) ved siden af iPhone 4 (øverst). Billedet her snyder lidt, de to telefoner er lige brede, iPhone 4 er bare længere væk fra kameraet pga. den lavere højde.


 Opladekabel til Lightning stik. 


 


 


Batteri, foldere og Lightning-stik


En sjov detalje er, at den nye skærm også giver mere plads i folderne på iPhonens “skrivebord”. Fordi den er højere, er der blevet plads til en række mere, og således kan man nu have 16 apps i en folder mod 12 i de gamle iPhones.


Batteriet er med sine 1800mAh i underkanten i forhold til nogle af de mere monstrøse telefoner fra Samsung eller Motorola (sidstnævnte har netop lanceret en smartphone med næsten dobbelt så stort et batteri som iPhone 5s).


Alligevel lykkedes det os ved “normal” brug at tvinge tæt på 24 timer ud af batteriet. “Normal” brug i den sammenhæng indbefatter en hel del streaming af musik, Bluetooth slået til, konstante push-opdateringer fra Facebook, en normal mængde opkald og lidt mere surf- og e-mail-aktivitet end de fleste nok foretager sig i løbet af en dag. Især musikstreamingen kostede på batteriet, men som nævnt behøvede vi ikke sætte den i laderen før næste morgen, og vi kunne lade den næsten 100% op på omkring 4-5 timer.


Så selvom iPhone er bagud på point i forhold til batterilevetider anno 2012, så er det stadig pænt og en væsentlig forbedring i forhold til forgængerne.


Og så er der det nye Lightning-stik. Det bliver utvivlsomt et problem for mange mennesker, der nu skal ud at købe adaptere til deres iPhone-udstyr. Ja, det er irriterende. Men som stik betragtet er det faktisk en god løsning, som Apple har lavet, og i samme øjeblik, overgangen er overstået om nogle år, vil de fleste nok sige at det var godt, de skiftede.


Stikket kan sættes i, som man nu lyster, det skal ikke sidde på en bestemt måde. Og alligevel fanger man sig selv i, til at starte med, at prøve at vænne stikket rigtigt. Det siger noget om, hvor uhandy, det gamle stik i virkeligheden er. Vi har bare vænnet os til det. Det nye stik virker langt mindre sårbart og er i det hele taget meget nemmere at have med at gøre.


 


 Siri er ikke den hurtigste


 


 


Alt som det plejer


En hel del ting i iPhonen er business as usual.


AirPlay fungerer som altid, måske dog med den ene forskel, at A6-processoren har masser af overskud til f.eks. at afvikle streaming video-apps som Netflix-, YouTube og Hulu via skærmdublering, uden at den knyr det mindste.


Til gengæld ser det også lige så ringe ud, som det plejer. Super-pixeleret og ubrugeligt, hvis man bare har et minimum af kvalitetskrav til streamet video.


Hvis man skal se video på TV’et fra sin iPhone, skal den stadig forbindes med et kabel. Det kunne vi bare ikke teste, fordi Lightning-til-HDMI-stikket først bliver tilgængelig i næste måned.


Selve opkaldskvaliteten er også som den plejer – højttaler og mikrofon kunne vi ikke mærke nogen forskel på. Apple har ikke revolutioneret højttalerlyden i telefonen og med mindre krop er der også mindre, der kan resonere, for dem der lytter på medhør. Men forskellen til forgængerne er ret minimal. Nexus’en og Lumiaen lød bedre på denne måde, fordi de er større.


Desværre gør dette sig også gældende på Bluetooth-fronten, i hvert fald i den bil, vi testede iPhonen med (2012 Chevy Volt/Opel Ampera). Her er iPhonen klasser bagud i forhold til, hvordan f.eks. Lumiaen lyder. Hvilket er overraskende, eftersom Lumiaen kører med en ældre version (2.1) af Bluetooth end iPhonen (4.0).


Hvis man skulle have hang til at sende sms’er på engelsk, så er Lumiaens talegenkendelse også væsentligt bedre end Siri.


Siri er så afhængig af, at man har en ordentlig dataforbindelse, at det kan tage evigheder at få fat i Apples servere, så ens ord kan blive fortolket. Her kører alt, hvad der står Google på, bare langt bedre. Det er med andre ord ikke på grund af Siri, man skal købe iPhone 5, også selvom Apple siger, at “hun” er blevet bedre. 


 


 Tårnby placerer Apple Maps ude på øen Saltholm


 


 


En ting, der ikke er som det plejer


Der er dog liiiiiige en enkelt ting, der trækker denne ellers fremragende telefon ned. Som det er kommet frem flere steder undervejs, så martres iPhone 5 af iOS6. Det styresystem er simpelthen ikke færdigt. Ovenfor har vi konstateret flere bugs, men den værste er dog alligevel kort-dataene.


De fleste har på nuværende tidspunkt nok hørt om at Apple har smidt Google Maps på porten og har erstattet den med deres egen kort-app. Og at dette har forårsaget en del ballade ude i verden, fordi kortene er – undskyld udtrykket – helt i skoven.


Eksempler som at Tårnby på Amager nu ligger helt ude på Saltholm, at byen Hundested heller ikke ligger, hvor den skal, at der stort set ikke findes noget i Indonesiens hovedstad Jakarta, samt at Berlin nu er en bydel i en mindre, tysk by, er alle kommet frem i de sidste dage.


Lad os bare konstatere, at det ikke er blevet bedre, fordi iOS6 er kommet over på en iPhone 5.


Vi tog en køretur for at testet dens evne som navigator, og selvom stemmeinstruktionerne fungerer fint og at den sagtens og hurtigt kan finde et GPS-signal, så nager det hele tiden én, at man ved, man ikke kan stole på den. Og når man er ude i trafikken er dette katastrofalt. Det gjorde faktisk kort-appen helt ubrugelig.


Mange mennesker bruger navigationen i iPhone hver eneste dag. Det er derfor et meget, meget alvorligt problem, at kortene ikke fungerer rigtigt.


 


 iPhone 5 er 7,6 mm i tykkelse og vejer 112 gram


 


 


Konklusion


Der skal ikke herske nogen tvivl: iPhone 5 er en fremragende smartphone, der dog trækkes ned af to ting. Dels er iOS6 bare ikke klar.


Kortfunktionen i iPhone er en af de mest anvendte apps for helt almindelige mennesker, og at den ikke fungerer, er en katastrofe. Dertil kommer, at den generelle fornemmelse af iOS6 er at den har en del bugs, der burde være fjernet, inden den kom på gaden.


Den anden ting, der trækker iPhone 5 lidt ned er, at den skulle være kommet sidste år. Mange af de teknologier, som konkurrenterne har som standard i deres smartphones (NFC, for eksempel), er Apple stadig bagud med.


Hvis iPhone 5 var kommet sidste år som planlagt og Apple ikke havde spist os af med iPhone 4S, så havde den været en sand revolution, der ville have sikret Apples herredømme på smartphone-markedet i mange år fremover.


Det faktum, at denne fremragende smartphone nu er lidt på den konservative side rent hardwaremæssigt, gør at mange nok vil stille spørgsmålet: Hvorfor betaler jeg ekstra for iPhone 5, når jeg kan få nyere teknologi for færre penge hos konkurrenterne?


I sidste ende handler det om, at iPhonens design stadig er overlegent, og at den på mange punkter måske er bagud tidsmæssigt, men kvalitetsmæssigt er den på toppen. Det gælder for eksempel på lydsiden, og til dels på kamerasiden. Sidstnævnte får Apple dog snart stærk konkurrence på fra bl.a. Nokia, der virkelig satser på denne teknologi.


Så konklusionen er nok i virkeligheden: Hvis du bare har den mindste præference for iPhone, så kan du roligt købe iPhone 5. Den vil ikke skuffe, snarere vil den nok virke som et stort skridt fremad. Det vil dog nok være en god idé at vente, indtil den næste opdatering til iOS6 er landet. Forhåbentlig kommer kortene på plads på det tidspunkt.


Hvis man derimod godt kan lide at være helt ude på kanten af den teknologiske udvikling, eller bare ikke gider betale for design og brand value, skal man nok holde sig fra den.


Ud over lækkerhedsværdien får man ikke ret meget hos iPhone, man ikke kan få for samme pris andre steder. Men lækkerhedsværdi skal man heller ikke kimse ad.


Læs også: Sådan endte prisen på iPhone 5

Annonce