Forside Nyheder

Spilanmeldelse: Wonderbook


Da Sony præsenterede Wonderbook på E3 messen, gjorde mange nar og kaldte projektet en dødssejler. Jeg er ret overbevist om at de nu skammer sig over hånen – Wonderbook er nemlig noget ret specielt.


 


Hvad er Wonderbook


Lad os starte med at fastlægge, hvad Wonderbook egentlig er. Produktet er en bog i forvokset A4 størrelse.


Bogen er på 12 sider uden et eneste ord. Derimod er bogen fyldt med QR koder, koder du efterhånden ser i mange reklamer,og som din mobiltelefon kan opsnappe. Koderne i Wonderbook er dog beregnet til din PlayStation 3 og opfanges af PlayStation Eye kameraet, mens du interagerer med bogen med en Move-controller. Bogen kommer ved hjælp af Augmented Reality til live på skærmen, og du kan i en vis udstrækning styre løjerne fra stuen.


Bogen henvender sig til børn i alderen omkring 6-14 år, om end voksne sagten kan have fornøjelse af at spille med de yngre familiemedlemmer. I første omgang udkommer Wonderbook med spillet: Book of Spells, som er skrevet af selveste J.K. Rowling, kvinden bag Harry Potter serien.


Historien bag Book Of Spells er, at der er tale om en af de ældste bøger fra biblioteket på Hogwarts og at du med bogen i din besiddelse, kan oplæres i trolddomskunstner som hidtil kun har været forbeholdt eleverne på Hogwarts. Der er 20 spells at lære, mange af dem velkendte for folk som kender Harry Potters univers. 


  


Spil eller bog?


Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt man skal betegne produktet som spil eller bog. Egentlig er de begge dele. Der er både historieelementer I Book of Spells, hvor der fortælles mere end der spilles og der er spilelementer, hvor du træner de mange magiske ting som bogen indeholder.


Historien, der naturligvis er på dansk, er både velfortalt og helt i tro med det Harry Potterske univers. Man føler virkelig, at man sidder med en gammel og hemmelig bog, skrevet af den berømte heksebogsforfatter Miranda Goshawk. Der bygges pædagogisk op så du først lærer at udføre en enkelt magi, det kunne f.eks være evnen at levitere (løfte ting). Når du kan det skal du i et minispil udføre magien. Når du har lært fire forskellige magier, sættes du på en større prøve, hvor du overgår til en mere spilorienteret facon.


Imellem magierne, kan du se velfortalte historier om, hvordan magierne opstod og benyttes i den verden din bog stammer fra. Fortællingerne foregår som en form for dukketeater, hvor både figurer og dukkehus er ligner pap og bogstavelig talt kommer op fra din bog (dog kun på skærmen). Det er meget imponerede udført. Du kan vende og dreje bogen i din stue og på den måde se dukketeatret fra alle sider. Ind i mellem kan du vælge ting der skal ske i historien. Jeg forstår godt, hvis det lyder forvirrende, men det fungerer rigtig godt.


  


Hurtig og flot


Da Wonderbook blev vist frem på sommerens E3 messe, haltede den en del, bl.a. var den teknisk ikke god nok. Dette er der rettet på nu. Det går lynhurtigt med at omdanne bogen på stuegulvet til magi på skærmen. Ting flyver op fra bogen, ting sker  af sig selv på siderne og små detaljer tryllebinder en til universet. F.eks skal du i starten fotograferes så dit billede er i bogen. Billedet er så en lille film, der kører igen og igen, præcis som du kender det fra de “levende” billeder i Harry Potter universet.


Man bliver i det hele taget ofte begejstret over udviklernes ideer. Som da der pludselig er “hul” i bogen og jeg fysisk vender bogen og rent faktisk føler, at jeg kan se ind i en dyb brønd. Eller da jeg med vandmagien vandede min bog og måtte tørre den ved at vifte den rundt i stuen, hvorefter jeg kunne se vandet dryppe fra siderne. Jo Book of Spells kan virkelig noget spændende.


  


Flere historier på vej


Mens Book of Spells er første udspil til Wonderbook, så stopper det ikke der. To yderligere titler er allerede offentliggjort, og mon ikke flere kommer til, hvis bogen får succes. Det ene spil er Walking With Dinosaurs, hvor du både lærer om- men også for lov at besøge fortidens herskere. Vi har set spillet på video og det ser interessant ud.


Endnu bedre ser næste spil, Diggs Nightcrawler dog ud. Her er tale om en lille bogorm, som efterforsker mord begået i en lille boghandel. Ormen taler til dig og du skal hjælpe ham igennem spillet. Diggs ligner, hvad der godt kunne blive lidt af et ikon på Ps3, og spillet ser virkelig spændende ud.


I første omgang gælder det dog Book of Spells, som lover rigtig godt for konceptet. Har du et barn som er Harry Potter fan og vil du gerne kombinere det at spille med historiefortælling og magi, ja så kan jeg på det varmeste anbefale Wonderbook: Book of Spells, der giver os en helt ny måde at spille og “læse” bøger på.


Det er ydermere første gang i lang tid at jeg har så set så meget nytænkning i et spil. Børn som blot vil have action vil måske ikke finde Book Of Spells nok spilorienteret og genspilsværdien er heller ikke den største. Men så længe det varer, er underholdningen og magien helt i top. Jeg tipper Wonderbook til at blive en stor succes, det fortjener den.


Tjek dagspriserne her


 


Karakter: 8/10


 


Udkommer onsdag den 14. november til PlayStation 3


 

Annonce