Forside Nyheder

Paradise Hotel skal gemmes for eftertiden


Kulturarv? Hvad syntes du (Foto: TV3)


Paradise Hotel skal gemmes for eftertiden


Medieforskere og studerende får det bedste udgangspunkt, hvis de en gang i fremtiden sætter sig for at studere danske tv- og radiofænomener anno 2012 som f.eks. Paradise Hotel, Smagsdommerne eller TV 2 Nyhederne.


En ny aftale mellem Statsbiblioteket i Aarhus og YouSee betyder, at YouSee fremover skal levere en komplet digital kopi af 57 tv- og 22 radiokanaler til Statsbiblioteket. Det betyder, at radio- og tv-kulturarven indsamles mere effektivt og bevares i en bedre kvalitet end tidligere.


Baggrunden for aftalen er Pligtafleveringsloven, der pålægger Statsbiblioteket at indsamle radio og tv i store mængder. Siden 2005 har biblioteket indsamlet kanaler i mange forskellige formater via antenne, kabel, satellit og internet.


“Det er et stort fremskridt for Statsbiblioteket, at vi, ved at samle leverancen af de mange kanaler hos én udbyder, kan effektivisere indsamlingen samtidig med at kvalitet og fleksibilitet øges. Løsningen giver os mulighed for at hente kanalerne digitalt 28 dage bagud ud i tiden i kliplængder efter eget valg, og i det tempo som vi ønsker,” siger Statsbibliotekets IT-chef Arne Sørensen.


Han venter, at aftalen vil betyde en mere ensartet og stabil indsamling og bedre udnyttelse af Statsbibliotekets IT-infrastruktur. Det digitale format giver desuden forskere og studerende mere præcise og fleksible søgeredskaber ? og dermed bedre mulighed for formidling af dansk radio/tv-kulturarv.


“Vi danskere ser i gennemsnit tv i næsten fire timer hver dag, så det er virkelig noget, der fylder og er med til at tegne vores hverdagsliv og -kultur. Jeg er glad for, at det netop er YouSee, der er blevet valgt til at hjælpe med til denne efter min mening meget vigtige opgave,” siger adm. direktør Niels Breining, YouSee.


 


Mere om aftalen


De 57 tv- og 25 radiokanaler spænder vidt.


På tv-siden er det alle kanaler fra bl.a. DR og TV 2, folketings-tv samt de fleste kanaler fra Viasat og SBS herunder TV3, TV3+, Kanal5 og Kanal4. Desuden får Statsbiblioteket for første gang direkte adgang til både alle TV2-regioner og lokal-TV, der siden 2009 har været sendt via det digitale sendenet men i sagens natur kun har kunnet nås via antenne i den enkelte region. De mange radiokanaler er DRs DAB-kanaler samt de vigtigste kommercielle landsdækkende radiostationer. Udsendelserne fra disse kanaler er grundstammen i Statsbibliotekets arkiv over danske tv- og radiostationers udsendelser.


Nedtagningen og digitaliseringen af de enkelte kanaler sker løbende på YouSee?s hovedstation på Borups Alle i København. Time for time sendes de digitaliserede kopier til YouSee?s afdeling i Slet i Århus, hvorfra Statsbiblioteket via en nyetableret fiberforbindelse i løbet af døgnet henter og arkiverer foregående døgns udsendelser.


Kilde: YouSee

Annonce:
Forrige artikelSony Xperia V er på vej
Næste artikelAller lancerer gratis filmstreaming til ugebladslæsere
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.