Forside Nyheder

Spillet du skal eje er landet. Far Cry 3 anmeldt.


Ubisoft formår med Far Cry 3 at ramme det perfekte mix af historie, førstepersons skyderi og sandkassesjov. Vi er tryllebundet og kan ikke få armene ned.


Dit liv som Jason Brody er ubekymret. Ligesom de fleste andre unge mænd, handler dit liv mest om fest, farver, kvinder og sprut. Sammen med dine to brødre og tre fælles venner, drager I til en øgruppe langt ude i det Indiske Ocean. Turen starter da også skønt med faldskærmsudspring, drinks og ren bountystemning.


Sådan er starten på Far Cry 3, men med et ændres det hele og du befinder dig pludselig bagbundet, siddende på jorden i et bur. Overfor sidder din bror Grant. Udenfor sidder en ganske usympatisk mand, Vaas, og fortæller at I vel nok ser smarte ud og nok skal give en god sjat penge i en forestående slavehandel.


Med held og hjælp fra brormand, lykkes det dig heldigvis kort efter at slippe væk. Eller det vil sige, Vaas lader dig løbe ind i junglen, vel nok mest for sjov skyld, mens du jagtes af hunde og hujende soldater. En brusende flod og en bakkeskråning bliver din redning, indtil lokale indbyggere dukker op og tager sig af dig. Velkommen til dit livs mareridt, velkommen til Far Cry 3.


Opstarten i Far Cry 3 er en af de bedste jeg nogensinde har oplevet. Hele flugten tjener som tutorial og er rasende spændende. Med til at underbygge er et af de bedste gang stemmeskuespil længe set. Vaas i sær er genial, men alle andre figurer i spillet har ligeledes gode stemmer. Den slags skal man bestemt ikke kimse af.


  


Ingen kære Rambo her


Målet i Far Cry 3 er herfra at redde sine venner og slippe væk fra øen i live. Da du som nævnt blot er en ung og uerfaren knægt, er det dog ikke nogen let opgave og du kan godt glemme alt om at lege helt og valse ind i fjendens lejre bevæbnet til tænderne. Du må derfor først lære at begå dig som “bushman” før du kan bekrige nogen som helst.


Far Cry 3 er opbygget som en sandkasse, hvor opgaverne er mange og måden du løser dem på, stort set er op til dig selv. Men hvor mange andre sandkassespil godt kan give følelse af at have sidemissioner for at du skal “spilde” tid på spillet, ja så har alt i Far Cry 3 et formål.


Til at starte med har du f.eks kun plads til et enkelt våben. For at få plads til flere behøver du læder. En lille våbentaske, som skal åbnes før du kan få adgang til større tasker, skal laves af gedeskind, to stk for at være præcis. På dit fundne kort over øen, kan du se, at der på øens nordside er markeret områder med vildtgående geder.


Turen op til området går igennem områder med pirater, så turen bliver en blanding mellem kørsel i bil, svømning under vand (med fare for haj- eller krokodilleangreb), sejlads og generel snigen i vildnisset. Med din kikkert, finder og markerer du fjender, eller i dette tilfælde geder, før jagten går ind.


  


Med møje og besvær  lykkes det mig at nakke to geder, hvorefter de flåes og omdannes til tasker, så jeg nu har plads til to våben. Skal jeg nu gå igang med første hovedmission, som er at overtage en af fjendes outposts, eller skal jeg jage flere dyr så der kan kreeres tasker til ammunition eller vil jeg hellere laves pile til min bue, samle blade, der kan omdannes til medicin, sansefremmende stoffer, eller vil jeg hellere prøve kræfter med opgaver, der kan gøre mig mere populær hos lokalbefolkningen så de måske hjælper mig i nødens stund og så videre.


Der er virkelig meget at tage sig til og jagt af dyr er mindst ligeså stor en del af spillet som kamp mod piraterne.


 


Fast travel, ja tak.


Kortet i Far Cry 3 er kæmpe stort. Til at starte med ser du kun en smule af kortet, men kan stadig bevæge dig frit, også i områder du ikke ser på kortet. For at få kortet gjort “synligt” skal du klatre op i de mange sendemaster, placeret rundt på øen. Masterne har en jammer, som skal slås fra, hvorefter kortet bliver synligt og viser dig hvor fjenderne har baser, hvor hvilke dyreraser går og hvor de vigtige blade samt kasser med ting er gemt.


Fjendens lejre bliver hurtigt en vigtig del af spillet. Selvom dine venner ikke holdes i fangenskab i forposterne, så tjener de det formål, at når du har indtaget lejren, er stedet et sikkert sted, hvor øens befolkning flytter ind. Du kan fremover hurtigrejse til disse steder, så du ikke behøver bruge timevis på transporttid fra en opgave til en anden.


Måden du indtager lejrene på bestemmer du selv. Til at starte med er de lette og måske kun befolket med to pirater, men hurtigt bliver lejrene store opgaver, med både soldater, snigskytter og hundepatruljer . Igen bestemmer du selv det meste.


Du har dine våben, din kikkert til at markere fjenders positioner med og så et uendeligt antal småsten, der kan benyttes til at lokke fjender væk, hen til steder hvor du kan dræbe dem lydløst osv. Opdager fjenderne dig, vil de forsøge at flankere dig. agressivt og hurtigt, ligesom de vil trykke på alarmen, så flere tropper kommer til. Har du været lidt snedig, har du måske forinden været inde og sabotere alarmen, hvilket betyder at du nu “kun” skal deale med de soldater der nu engang er i lejren.


  


Indtagelse af forposter kan være svært, men er også fantastisk når du sniger dig rundt i vildnisset, markerer fjender og lægger en plan. Hos mig har det de fleste gange været en blanding af snigen og brutal kamp, der har ført til enten overtagelse eller død.


En fed detalje var f.eks en lejr, hvor jeg tog enkelte soldater ud med kniv, sneg mig op og ødelagde alarmen, hvorefter jeg blev opdaget så ildkampen begyndte. Piraterne lukkede pludselig en tilfangetagen tiger ud og prøvede at genne den i min retning. Desværre for dem var tigeren dog mere i humør til piratsteg, hvorfor den med et vendte om og gik til angreb på sine tilfangetagere.


Det endte derfor med at tigeren gjorde det af med de fleste i lejren for mig. I andre situationer er det gået helt anderledes og det er en af de helt store styrker i Far Cry 3. Tingene føles utroligt levende og både dyr og pirater virker som levende væsener.


 


RPG element


Livet på den gudesmukke ø er ingen dans på roser og overalt lurer som nævnt farer fra både dyr og pirater. Til at hjælpe dig optjener du i bedste rollespilsstil XP point, som omsættes til evnepoint. Disse point kan du bruge på at forbedre din karakter, alt efter hvilken spillestil du ønsker.


Der er hele tiden interessante og brugbare evner at stile efter og langsomt mærker man, hvordan din figur, Jason Brody, ændrer sig fra spinkel bybo, til hardcore ø-guerilla. Dette markeres i øvrigt med tatoveringer på din arm, du tildeles en, hver gang du erhverver en ny evne.


  


Dårlig oversættelse


Far Cry 3 indeholder kun et punkt jeg finder værd at kritisere – oversættelsen til dansk. Det er ikke så tydeligt når der tales under cutscener, men menuen, stedet du fremstiller tasker, medicin og erhverver nye evner, er temmeligt ringe oversat.


Således skal du lære ord som “kastetasker” og “Gennemsøg tasker”. Det første er en taske, hvor du har ting i du kan kaste (granater), mens gennemsøg tasker, er tasker, hvori du kan have flere forskellige ting. Ikke synderligt imponerende eftersom du ikke kan ændre til engelsk inde i spillet.


  


Bør være blandt bejlerne til årets spil


Bortset fra en håbløs oversættelse, er Far Cry 3 helt igennem fremragende. Det er smukt og dragende at begive sig omkring på øen, historien er medrivende og så er det fedt at opleve, hvordan alt i spillet har et formål.


Jeg husker ikke hvornår jeg sidst blev skræmt så meget som da en haj angreb mig uden varsel på en svømmetur, eller da et buskads jeg gemte mig i viste sig at huse to velvoksne tigre. Få spil formår som Far Cry 3 at skabe mindeværdige øjeblikke som disse


Ja du kan spille det som et slavisk skydespil, hvor du tager fra opgave til opgave, men i så fald får du det svært. Far Cry 3 spilles bedst hvis du bruger tid på at forbedre dine evner, tager på både haj- tapir- krokodille eller kasuarjagt og i det hele taget suger oplevelsen til dig. Det sidste er nærmest uundgåeligt, da Far Cry 3 er mere stemningsfuldt og gennemført end længe set.


Efter singleplayerdelen er overstået, og det tager en hel del tid, kan du spille online multiplayer eller en separat co-op kampagne ligesom du har en baneeditor, hvor du kan lave dine egne multiplayerbaner. Da spillet ikke er udkommet endnu har vi dog ikke kunne teste disse områder. 


Nedenstående karakter er kun givet ud fra singleplayerdelen.


 


Karakter: 10/10


 


Udgives af Ubisoft


Udkommer til PS3, Xbox 360 og Pc den 29. november.


Testet på PS3

Annonce