Forside Nyheder

Test: Nokia Lumia 920

 


 


Anmeldelse af Nokia Lumia 920


Nu er der kun få dage, til Nokia Lumia 920 lander på de danske butikshylder. De både gode og onde rygter er gået forud: Den er stor og tung, kameraet er bedre end nogensinde, skærmen skulle være fantastisk, den er Nokias sidste håb.


I denne test forsøger vi at skære igennem alle rygterne og få nogle sandheder frem. Har Lumia 920 været værd at vente på?


 


 Øverst Nokia Lumia 900 og nederst Lumia 920


 


 


Sådan føles Lumia 920


Lad det være sagt med det samme: Nogle af rygterne taler sandt. Lumia 920 er tung med sine 185 gram. Det mærker man tydeligt, når man står med f.eks. en iPhone 5 i den anden hånd. Men hvor tit har man egentlig brug for at sammenligne to telefoner på denne måde? I praksis handler det mere om, hvorvidt vægten generer én, når man ikke hele tiden bliver mindet om sammenligningsgrundlaget. Når 920’eren befinder sig i forreste bukselomme eller i jakke-inderlommen, mærker man den ikke mere end så mange andre smartphones.


Så er der tykkelsen, der heller ikke lader sig fornægte. Her har Nokia lavet en typisk Nokia-finte og har sat funktionalitet over design. Den trådløse opladning og det store batteri får 920’eren til at fylde godt i landskabet. Men igen er det noget, man vænner sig til og holder op med at tænke over, indtil man sammenligner direkte med en anden telefon. Så hvis man er typen, der får mindreværdskomplekser over, at andre har en lettere og tyndere telefon end én selv, skal man nok holde sig fra Lumia 920.


Eller også skal man bare holde den i sin egen hånd, når man viser den frem. For det er nemlig svært at fornægte, at Lumia 920 er superlækker. Især den røde version, vi fik fingre i, trykker på nogle designknapper indeni én, der leder tankerne hen på Ferrarier på kajen ved den franske riveria. Den har blødere kanter end sine forgængere i Lumia-serien, og dens overflade er glat som en barnenumse. At køre hånden henover bagsiden føles ikke plastikagtigt som på Samsung-telefoner eller gummiagtigt som på Motorola RAZR-serien og HTC Windows Phone 8X. Nej, snarere føles det som kulfiber med et godt lag billak, som om det rent faktisk VAR en Ferrari, man stod og gned på.


At skærmen nu også flugter med kanten, gør bare oplevelsen endnu bedre. Der er, som med næsten alle telefoner i Lumia-serien, en fornemmelse af robusthed. Men denne gang følges robustheden af et design, der for alvor er attraktivt. Robustheden understreges i øvrigt af små detaljer som at knapperne er mere faste i det, og at MicroUSB-stikket i bunden “klikker” på plads i stedet for bare at glide ind i stikket som på mange andre telefoner, inklusive 920’erens forgængere. Stikket er i øvrigt blevet flyttet fra toppen, hvilket sikkert vil genere nogle og glæde andre. Til gengæld er hovedtelefon-stikket blevet flyttet ind på midten i toppen, hvilket betyder, at man har stik i begge ender, når man for eksempel har den sat til at spille musik i bilen. Det kan godt være lidt irriterende.


 


 Til venstre Lumia 900 og til højre Lumia 920


 


 


Skærmen


Nokia har gjort meget ud af den PureMotion+ HD ClearBlack-skærm, der har erstattet AMOLED-skærmen i Lumia 900. Den skulle give mere kontrast, dybere sort, og en tekst-skarphed, der siger spar to. Lumia 920 har en pixeldensitet i den høje ende med en opløsning på 1280×768 på en 4.5 tommers IPS TFT-skærm, hvilket giver 332 PPI.


Løftet i skærmspecifikationerne ses med det samme. Vores røde Lumia 920 havde en matchende farvekonfiguration, da vi startede den op første gang, og de røde live-tiles så nærmest ud som om, de var klar til at springe helt ud af skærmen. Teksten står knivskarpt, og især under webbrowsing får man glæde af dette. Man behøver ikke zoome særlig meget for at kunne læse teksten på en hjemmeside, hvilket gør hele oplevelsen og overblikket meget bedre. Skærmen er også super-responsiv, når man så endelig beslutter sig for at zoome. Dette er naturligvis et resultat af en kombination af CPU-kraft, styresystem og skærmteknologi. Men skærmen virker bare nemmere at lade fingeren danse rundt på, end hos forgængeren, Lumia 900.


Det vil sikkert også glæde mange i denne kolde tid, at skærmen er så responsiv, at hvis man sætter følsomheden helt op på High, så kan den bruges med vanter på.


Hvor meget bedre, skærmen egentlig fremtræder for det blotte øje, bliver dog helt tydeligt, når man sammenligner det samme billede med en Lumia 900 med de samme indstillinger. Som det kan ses på billedet, hvor vi har testet med ‘Hobbitten’-traileren i HD, og med begge skærmes lysstyrke sat til Auto, er 900’erens skærm både mere grøn og mere “mælket” og kontrastløs i farvegengivelsen.


 
Dette stillbillede fra trailer nummer to til ‘Hobbitten’ viser, at 920’erens skærm er mere farvetro og har højere kontrast end 900’eren.


 


Traileren blev i øvrigt afviklet flot og uden problemer, men det gjorde den nu også på 900’eren, billedkvaliteten undtaget, som nævnt.


 


 


Kamera


Et af 920’erens vigtigste salgsargumenter er dets kamera, som Nokia har antydet skulle være det bedste mobilkamera på gaden, lige med undtagelse af deres egen PureView 808-telefon. PureView-teknologien er også til stede i Lumia 920, hvilket især skulle give bedre optagelser ved lavt lys. Det kan vi bekræfte.


Som man både kan se af billedet af indkørselen til Universal Studios i Hollywood, taget spontant lige ud af forruden på anmelderens bil uden at pille ved indstillingerne, så er der en langt større farverigdom og lysgengivelse end man normalt kan forvente af et mobilkamera i mørke. Sensoren i 920’eren er simpelthen bare bedre til at tage informationer ind fra mørket.


 


 Et spontant øjeblik: Et billede taget ud af forruden på bilen giver noget genskin fra forruden, men 920’erens evner i mørke lader sig ikke fornægte.


 


Det gør, at videoer taget om aftenen også bliver bedre.


Videoen sat ind herunder er taget af biler i regnvejr på Sunset Boulevard ved aftentide. På denne video er det både tydeligt, at Lumiaens indbyggede videostabilisator kan opveje anmeldernes usikre hænder, men til gengæld er der stadig de samme problemer med bevægelse, som der altid er på mobilkamera-video. Igen skal man dog lægge mærke til, hvor godt kameraet klarer at skyde video ved lavt lys. 


Videoen er optaget i 720p, da det er den indstilling, smartphonen stod til, da vi tog den ud af kassen. Den kan dog også klare 1080p.


 


 Sunset Boulevard i mørke og regn, skudt med Nokia Lumia 920.


 Det bliver dog helt tydeligt, hvor godt, kameraet er i 920’eren, når man sammenligner med dens forgænger.


En tur op til Hollywood-skiltet i regnvejr kastede de nedenstående to billeder af sig. Der er ikke gjort noget ved standardindstillingerne i begge kameraer, vores 900 stod til at tage billeder i 4:3, mens 920’eren stod til 16:9, da vi startede dem op. Derfor er der forskel i billedernes formater.


 


 Nokia Lumia 900Nokia Lumia 920


 


Der burde teknisk set ikke være ret meget forskel på opløsningen i de to kameraer, eftersom 900’eren er et 8 megapixels kamera og 920’erens er på 8.7 megapixel. Men prøv alligevel at se, hvad der sker, når man zoomer helt ind på billedet. 900’erens billede bliver pixeleret længe før, 920’erens gør det.


 Lumia 900 til venstre, Lumia 920 til højre.
Lumia 900 til venstre, Lumia 920 til højre.


 


Også farvegengivelsen er langt bedre på 920’eren. Hvis man zoomer ind på et andet hjørne af billedet, kan man se der er langt mere farvespil i de grønne farver i buskene og stolpernes røde og gule farver er langt mere til stede i 920’er-billedet end i 900-billedet.


Billedet taget med 900’eren er unaturligt lysere, hvilket gør at detaljerne brænder ud og bliver “mælkede”, hvor 920’erens højere kontrast gør billedet mørkere, men mere naturtro og langt mere detaljerigt.


 Lumia 920 øverst, Lumia 900 nederst.


 


Hvis man så tilmed begynder at pille lidt ved indstillingerne, kan man få endnu mere ud af 920’erens kamera, men softwaren sætter nogle begrænsninger. Vi kunne f.eks. ikke finde en indstilling til billedopløsning, der dermed konsekvent står til den højeste, 8.7 megapixels opløsning.


Vi kunne heller ikke finde en indstilling til at slå billedstabilisatoren fra under videooptagelser. Nokia kunne godt overveje at lave en app á la Camera Extras, der giver én lidt flere muligheder. Man skal i øvrigt også downloade funktioner som panorama og ansigtsgenkendelse som separate apps, der så kan tilgås som “linser” i kameraets indstillinger.


En anden ting, Lumia 920 ikke har, som mange af konkurrenterne for længst har fået med, er en ordentlig burst mode. Det mangler virkelig, så forhåbentlig kan dette løses med en softwareopdatering på et tidspunkt – hvis altså Windows Phone 8-systemet kan lege med på det.


 


 
 


 


Lydkvalitet


Et af de steder, hvor Lumia 920 virkelig halter, er som musikafspiller.  Nokia har ikke benyttet lejligheden til at forbedre den middelmådige lydkvalitet, der kommer ud af minijack-stikket på Lumiaerne. 920’eren spiller relativt lavt, men selv ukomprimeret musik lyder udefineret og uden bredde. De høje overtoner er helt væk, og bunden roder. Der er ret langt op til såvel iPhone 5 som HTC Windows Phone 8x’ indbyggede miniforstærker i kvalitet.


920’eren har dog til forskel fra forgængeren fået en equalizer ombord, så man kan gøre lidt for at gøre lyden bedre. Men 920’eren forbliver en mere praktisk musikafspiller end en musikafspiller for folk med kritisk sans for lydkvalitet. Vores 920’er kom dog med adgang til musiktjenesten Nokia Music om bord, hvilket på ingen måde er en dårlig bonus. Nokias Mix Radio-funktion giver én et ret godt udvalg af både kendt og ukendt musik, som man kan gå på opdagelse i.


 


 
 


 


CPU


Der sidder en Dual-core 1.5 Ghz Krait Snapdragon-processor fra Qualcomm i 920’eren, en processor, der er til stede i en hel del andre smartphones i dag. Da vi gav 920’eren en tur med benchmark-programmet WP Bench, var det igen tydeligt, hvor stor forskellen er fra forgængeren, til trods for at der ikke er særlig lang tid imellem deres lanceringer. 920’eren fik en score på 228.57, mens 900’eren typisk ligger på omkring 89-90 stykker i gennemsnit.


Der var ikke noget, vi kunne foretage os i testen, som fik 920’eren til at klynke det mindste over manglende kræfter, hvad enten vi pressede den med spil eller HD-video.


  


 


Software


Der er både sagt og skrevet meget om Windows Phone 8-softwaren, så det vil vi ikke spilde spalteplads på her. Konklusionen er stadig den samme: Windows Phone 8 kan konkurrere med iOS på brugervenlighed og design, slår Android på brugervenligheden, men halter helt enormt på udvalget af apps.


Forholdet mellem Windows Phone 8-softwaren og computerkraften i Nokia Lumia 920, er dog lidt ligesom en Porsche Boxster. Det er en kraftig motor til en lille bil, og det gør, at softwaren aldrig lunter bagefter brugeren, men responderer med det samme. Det føles virkelig, som om der er noget overhead, rent kraftmæssigt.


Nokia har inkluderet Nokia Drive og Nokia Maps i Lumia 920, og det er en fordel. Nokia Maps er formodentlig den bedste, gratis kort-app, du kan finde lige nu?i hvert fald indtil Google er klar med deres standalone-version af Google Maps. Nokia Drive er også blevet forbedret, og leverer stadig klokkeklare, talte instrukser og et simpelt navigationsinterface, selvom man godt kunne savne en større integration med Nokia Maps, så app’en for eksempel kunne sættes til at tage højde for trafikken.


Én ting, der dog er en kæmpe fordel frem for tidligere Windows Phone-telefoner, er at man nu ikke længere behøver bruge Zune for at overføre ting til og fra telefonen. I stedet dukker 920’eren op som et almindeligt drev i Windows, hvor man har adgang til billed-, musik-, video-, dokument- og ringetone-foldere.


 Nokia Lumia 920 kan fås med trådløs opladning.


 


 


Batterilevetid


Andre tests har oplevet, at Lumia 920’erens batteri ikke holder ret længe på en opladning. Det var dog ikke den opfattelse, vi fik, da vi testede telefonen.


Efter 18 timer, hvor vi havde presset telefonen noget mere, end man normalt ville, var der stadig 14% tilbage på batteriet. Vi pressede den ved at streame musik via mobilt netværk i mere end en time uden at tilslutte strøm, lod Facebook, E-mail, Twitter m.m. køre i baggrunden og give os notifikationer hele tiden, havde alle radiosendere slået til hele tiden (Bluetooth, NFC, Wifi, 4G/LTE) og bevægede os i et område, hvor der er langt mellem masterne, og telefonen derfor kommer på overarbejde.


Under vores test brugte vi tilmed meget tid på nettet på 920’eren, hvilket betød at skærmen var konstakt aktiv i minimum 30-40% af de 18 timer. Og så lavede vi selvfølgelig et antal telefonopkald. Man kan diskutere, om dette er et godt resultat for en smartphone, hvor der er gået på kompromis med designet for at indsætte et stort, 2000 mAh-batteri. Men vores vurdering er, at Lumia 920 sagtens kan holde til en hel dag med almindelig smartphone-brug uden at kny, og at man kan nøjes med at lade den op hver nat.


 


 


 


 


 


Konklusion


Lumia 920 er smartphonens svar på en Range Rover. Den er flot, men også robust og stor. Den kan alle de rigtige ting, selvom den ikke er bedst i alle kategorier.


Hvis du vil have en strømlinet, let telefon, skal du kigge andetsteds. Hvis du ikke har tålmodighed til at vente på at de sidste, manglende apps lander på Windows Phone 8, skal du købe en anden smartphone. Hvis du går meget op i lydkvalitet fra din smartphone, er 920’eren heller ikke optimal.


Men hvis du gerne vil have en modstandsdygtig telefon, der grundet dens overskud af computerkraft ikke bliver uddateret indenfor et år, og som har det nok bedste smartphone-kamera på markedet lige nu, så er 920’eren et godt valg. Den er også et godt valg, fordi den simpelthen er en fornøjelse at bruge, lige fra skærmens responsivitet til den kvikke software-afvikling. Og fordi Windows Phone 8 er et fantastisk godt styresystem.


Taget i betragtning, at ingen smartphones er perfekte, må vi konkludere, at Lumia 920 ikke skuffer. Den kan sagtens leve op til hypen.

Annonce