Forside Nyheder

Nye fiberkabler kommer tæt på lysets hastighed


 


Hvad er hurtigere end fiberoptiske dataforbindelser? Fiberoptiske forbindelser, der minimerer den fysiske modstand i de fiberoptiske kabler, naturligvis.


For selvom det er lys, der sendes igennem fiber-forbindelserne, og selvom dette giver langt hurtigere og bredere forbindelser end gammeldaws kobber, så er der stadig tale om fysiske materialer. Og glasset eller plastikken i kablerne er den sidste hindring for at transmittere signaler med lysets hastighed.


Sagt på en anden måde, hvis der ikke var noget til at hindre lyset, ville lyset naturligvis rejse med lysets hastighed.


Det er netop, hvad en gruppe forskere på University of Southampton i Storbritannien er kommet frem til. Så de har udviklet en ny type fiberoptisk kabel, der minimerer ?optikken?. Fordi kablet i stedet er hult, er forhindringerne for lysets naturlige vej gjort så små som muligt. Det skriver det videnskabelige magasin Nature.


De nye kabler er omtrent 1000 gange hurtigere end de nuværende, og kommer meget tæt på lysets hastighed. Der er stadig tale om, at lyset skal igennem luft, hvilket nedsætter hastigheden en smule i forhold til, hvis lyset rejser i et vakuum. Men de nye kabler skulle kunne klare 99,7% af lysets hastighed, så det er meget tæt på at være den hurtigste hastighed, vi rent praktisk har med at gøre i naturvidenskaben.


Hvor hurtigt er det så, målt i rene datahastigheder? Pænt hurtigt: omtrent 10 Terabytes i sekundet.


Hvilket vel nogenlunde svarer til al digital musik i hele verden i fuld opløsning downloadet på under 30 sekunder.

Annonce