Forside Nyheder

International våbenlov forbyder 3D-printet pistol


Har du hørt om den 3D-printede pistol The Liberator? Den havde et kort liv på nettet, men nu er den forbudt. Og det er der gode grunde til.


Da Cody Wilson fra den amerikanske våben-organisation Defense Distributed annoncerede, at han ville lægge opskriften på en 3D-printet pistol ud på nettet, blev der slået alarm i visse medier.


Men fordi alverden havde travlt med alle mulige andre nyheder, var der ikke så mange, der lagde mærke til det, da han mandag rent faktisk lagde opskriften ud, så alle kunne downloade den, smide den i printeren og skabe sig et billigt skydevåben, der kan gå igennem en metaldetektor.


De amerikanske myndigheder havde dog et problem: Der er ikke ret meget i den amerikanske lovgivning, der kan forhindre én i at 3D-printe en pistol. Men alligevel lykkedes det det amerikanske udenrigsministerium at stoppe udbredelsen af opskriften.


Hvorfor det amerikanske udenrigsministerium og ikke indenrigsministeriet? Fordi folk udenfor USA downloadede opskriften. Dermed havde Cody Wilson de facto gjort sig selv til international våbenhandler ved at lægge opskriften ud. Og det er ikke noget, han har tilladelse til, selvom han rent faktisk har licens til at producere våben inden for USA.


Men skaden er formentlig allerede sket. Opskriften er nemlig blevet downloadet mere end 100.000 gange. Hvis du vil læse mere om hele fænomenet, kan du for eksempel besøge Defense Distrbuteds hjemmeside.

Annonce