Forside Nyheder

PRISM sporer ikke amerikanerne…men dig


 


Den såkaldte skandale om PRISM har nu taget en ny drejning, der retter pilen mod udlandet.


Medierne har i de sidste dage været fulde af panik-historier om internetovervågning-systemet PRISM, der angiveligt skulle aflure alle de store sociale netværks og internetudbyderes datatrafik, sådan at den amerikanske, nationale sikkerhedstjeneste NSA kan følge med i alt, hvad amerikanerne laver.


Medier som The Guardian og Washington post, der først pustede den såkaldte ?skandale? op, har dog trukket en hel del i land siden, for det viser sig nemlig, at ?aflytningen? er helt lovlig og en generel del af den amerikanske sikkerhedspolitik. Desuden bliver datatrafikken ikke monitoreret generelt, det er kun, hvis en amerikansk specialdomstol med navnet FISA giver tilladelse til det, at NSA må dykke ned i trafikken og se, hvad der foregår.


Lørdag udsendte den chefen for alle USA’s efterretningstjenester, James P. Clapper så en pressemeddelelse, der ud over at fortælle, at systemet nu ikke længere var hemmeligstemplet, også forklarede, hvorfor systemet var lovligt. Det er det blandt andet, fordi det ikke er trafik fra amerikanske IP-adresser, der spores ? men trafik TIL USA fra udlandet.


Dermed spionerer NSA ikke på amerikanerne, hvilket er forfatningsstridigt, men derimod kun på dig og mig, når vi tilgår amerikanske servere. De fleste af de store, amerikanske tjenester har distribuerede server-systemer, så selvom du går på Google, er det ikke sikkert, at du rammer en amerikansk server.


Mindre websites som TV.com eller forskellige blogs i USA er dog en helt anden historie. Der kan du godt regne med, at NSA har adgang til informationen i dine IP-pakker, hvis de altså får lov til at kigge af FISA.

Annonce