Forside Nyheder

Computerpioneren Douglas Engelbart er død


En af Silicon Valleys helt store giganter, Douglas Engelbart, gik bort tirsdag morgen dansk tid, 88 år gammel.

Engelbart kendes umiddelbart bedst som værende opfinderen af musen, som han designede og derefter satte en af sine medarbejdere, Bill English, til at bygge. English tog siden konceptet med over til Xerox PARC, hvor den siden blev en del af Xerox? tidlige, personlige computere, som Steve Jobs lod sig inspirere af til Apples ditto.


Musen i sig selv var dog et biprodukt af noget meget større og langt vigtigere, som Engelbart havde gang i. Den blev nemlig opfundet som en del af oNLine System ? NLS. Sidstnævnte var et lokalt netværk af computere, hvorpå brugere kunne samarbejde over netværket på dokumenter, lave reel tekstbehandling, som vi kender det i dag, udføre videokonferencer á la Skype, og ikke mindst klikke på ord som links og blive sendt videre rundt til andre dokumenter.


Det lyder måske som så meget her i nutiden, men taget man i betragtning, at Douglas Engelbart demonstrerede et funktionelt NLS foran 1000 mennesker i 1968 under en computerkonference, bliver det straks mere imponerende. På det tidspunkt var der kun en håndfuld computere i USA, der overhovedet brugte skærme til at kommunikere med. Du kan se demonstrationen, der kaldes The Mother of All Demos HER.


Gennem de af hans unge ansatte, der fortsatte ud i Silicon Valleys miljø i 70?erne, har Engelbarts arbejde været direkte eller indirekte inspiration til alt fra Windows og MacOS, World Wide Web, Office, Google Docs, VoIP, videokonferencer og meget andet. Og det er jo ikke så lidt.


Douglas Engelbart sov stille ind efter flere år med skrantende helbred i sit hjem i Silicon Valley. Han efterlader sin kone, fire børn, og en række børnebørn.


 

Annonce