Forside Indhold og distribution Film

Gammel Star Wars-laserdisk med fraklip lagt på nettet

  


Hurra for laserdisks! En gammel én af slagsen er dukket op og giver os nu 30 minutters uset råmateriale fra Star Wars Episode VI: Return of the Jedi.


LucasFilm brugte i sin tid laserdisks til at lagre filmstumper på, der skulle en tur igennem deres EditDroid-system, en forløber til vor tids professionelle video-editeringssoftware. En sådan disk dukkede for nylig op på eBay med 30 minutters råmateriale fra Return of the Jedi ombord. Den røg for 669 dollar.


Men køberen er åbenbart en ægte fan, så han lægger nu materialet fra disken ud på en Facebook-side i små bidder.


Indtil nu er det primært materiale fra Lukes besøg hos Yoda i filmen, der er blevet lagt ud, og på klaptræet kan man se filmens oprindelige titel (se billede ovenfor). Den var nemlig Revenge of the Jedi, indtil nogen gjorde George Lucas opmærksom på, at gode Jedi-riddere ikke er hævntørstige, og at den slags negative følelser er vejen til den mørke side. Så blev titlen ændret.


Bidderne bliver lagt ud med henvisning til Fair Use-copyrightlovgivningen, fordi der ikke tjenes penge på siden. Og så har LucasFilm i øvrigt tradition for ikke at sagsøge folk, der benytter deres copyrightede materiale til kreative ting. Spørgsmålet er, om Disney-imperiet, der nu ejer LucasFilm, også ser sådan på det.


Der er i øvrigt også en temmelig morsom ‘Blooper Reel’ fra den førstproducerede Star Wars-film på siden.

Annonce