Forside Nyheder

BFE: DR skylder dokumentation for anklager
Foto: recordere.dk 


Brancheforening svarer igen på Samsung-sagen fra DR kontant. De mener at DR mangler dokumentation for anklagerne.


Sagen, hvor Samsung er blevet beskyldt for at benytte underdimmentionerede komponenter i deres TV-apparater, så de hurtigere går i stykker, har fået Brancheforeningen Elektronik (BFE) på banen.


Se: Samsung beskyldes for dårlig TV-elektronik.


De skriver følgende i deres nyhedsmail:


 DR skylder dokumentation for anklager


DR retter i programmet Kontant alvorlige beskyldninger mod Samsung. Branchen Forbrugerelektronik er overrasket over, at DR viderebringer en række påstande uden dokumentation.


DR-programmet Kontant havde i aftes et indslag om nogle kondensatorer i Samsungs tv- og computerskærme, som er gået i stykker.  I programmet siges det flere gange, at Samsung har planlagt at kondensatorerne skal gå i stykker; altså »indbygget forældelse«.


En enkelt medvirkende siger, udokumenteret, at fejlene »altid opstår efter 2 år og 1 dag«; altså når garanti- og reklamationsperioden er udløbet.


Programmet lader flere medvirkende fremsætte påstande om indbygget forældelse – og nogle af  påstandene er anonyme. På intet tidspunkt i løbet af udsendelsen fremlægges egentlig dokumentation.


 


Samsung afviser


Samsungs landechef Claus Holm afviste i tv-programmet i en mail påstandene om planlagt forældelse: “I Samsung ønsker vi at bygge langvarige relationer med forbrugerne ved at levere kvalitetsprodukter – og dette vil vi ikke under nogen omstændigheder risikere at sætte over styr”.


Claus Holm ønskede ikke at lade sig interviewe i programmet, da Samsung har en politik om, at de ikke oplyser markedsandele og fejlprocenter.


“Når Kontanten stiller kamera og mikrofon til rådighed for anklager om planlagt forældelse, må programmet kunne dokumentere anklagerne”, udtaler BFE’s direktør Laila Kelp Rasmussen og understreger, at der er tale om anklager, der kan være skadelige for virksomheden.


 


Og sådan ser virkeligheden ud


DIGImail (BFE’s nyhedsbrev, red) har dykket ned i sagen ? Lidt efter samme metode som DR programmet Detektor ville have gjort.  • BFE laver årlige forbrugerundersøgelser, hvor TNS Gallup interviewer lige over 2.000 forbrugere. Bl.a. spørges de, hvilket mærke fladskærm, de har købt. Fladskærmssalget tog fart i 2006 og toppede i 2010. Ifølge TNS Gallup er der solgt 3.190.000 tv, og Samsung havde i perioden en markedsandel på 20 % ifølge TNS Gallup. Der er  altså solgt 630.000 Samsung fladskærme i perioden.


  • Kontant har talt med flere teknikere, som i forskelligt omfang angiver, at de har oplevet fejl på 100 til 300 skærme. Faktum er imidlertid, at jo flere fjernsyn man sælger ? jo flere kommer til reparation. Hvis blot en procent af Samsungs solgte fladskærme i perioden 2006 – 2010 sendes til reparation, så er der tale om 6.300 skærme.


  • Der ville være tale om en temmelig kortsigtet strategi for en stor producent af fladskærme at give sine kunder et dårligt produkt.


 


Note: BFE er branchens forening, og dermed ikke upartisk i forhold til sagen. Det er et af deres medlemmer der blev hængt ud i TV-programmet DR Kontant. Formand for BFE er den nu tidligere salgschef fra Samsung, ham der stoppede hos Samsung midt under TV-optagelserne.

Annonce