Forside Baggrund

Google om første iPhone: Holy crap
Googles hovedkvarter i Silicon Valley. Foto: Michael Larsen / recordere.dk 


iPhone og Android


Google var godt igang med første bud på Android, lige indtil Steve Jobs gik på scenen og præsenterede første iPhone.


I 2005 havde Google samlet et særligt team i bygning 44 i deres hovedkvarter. Af Googles mange teams var dette med ca. 50 ingeniører et af de mest hemmelige og ambitiøse, nemlig deres Android smartphone-udvikling.


Udviklingen kørte på skinner, frem mod målet om at skabe de revolutionerende enheder, der ville ændre mobilbranchen for evigt.


15 måneder senere, i januar 2007, havde de hver knoklet 60-80 timer ugentligt. De havde arbejdet med prototyper af telefoner de seneste 6 måneder, og gjorde klar til første lancering i slutningen af det år, fortæller magasinet The Atlantic.


Men så gik Steve Jobs på scenen, for at løfte sløret for Apples iPhone…


 


 Steve Jobs ved præsentationen af den første iPhone i januar 2007.


 


Oveni CES 2007


Apple havde valgt en særlig dag til præsentationen. Datoen var den 9. januar 2007, og den årlige elektronik-udstilling CES (Consumer Electronics Show) i Las Vegas havde lige slået dørene op.


Derfor var Andy Rubin, chefen for Android-teamet, også i Las Vegas. Der skulle holdes møder med nogle af de mange mobilproducenter og teleselskaber som var samlet til messen. Dette som led i forberedelserne til deres egen lancering senere på året.


Android-teamet havde arbejdet på en prototype de kaldte Sooner, som på flere områder var foran iPhone på teknologi. Softwaren var revolutionerende for sin tid. Den bød på en fuld internet-browser og adgang til Google-applikationer som Maps og YouTube, og så var det designet til at kunne køre på alle smartphones, tablets og øvrige mobile enheder endnu ikke født.


Android tillod at flere applikationer kørte samtidig, og det var nemt at hente og installere nye programmer fra nettet.


I kontrast til dette var den første iPhone født med en fast samling af applikationer. App Store fandtes ikke dengang, og telefonen havde brug for jævnligt at blive tilsluttet iTunes for opdateringer, og så kunne den kun køre én applikation ad gangen.


Men Sooner var en grim telefon. Den mindede om en Blackberry, med et tastatur forneden og en lille skærm uden touch foroven.


 


 Google Sooner


 


Apple iPhone præsenteres


Apples lancering blev fulgt med spænding af hele Silicon Valley, inklusiv hos Andy Rubin der nu havde bedt sin chauffør i Las Vegas om at holde ind til siden, så han kunne følge resten af eventet på webcast.


Her kunne han se Steve Jobs præsentation af en – for tiden – yderst cool smartphone, med et stort display, smarte sensorer og en touch-styring der smeltede sammen med applikationerne på skærmen på en ny, anderledes og cool måde.


“Holy Crap” udbrød han, henvendt til kollergerne i bilen, “Jeg gætter på at vi ikke kommer til at lancere den telefon”.


Hos Google-ingeniør Chris DeSalvo lød reaktionen på iPhone:


“Som forbruger slog den benene væk under mig, jeg ville have en med den samme. Men som Google-ingeniør tænkte jeg: Vi må starte forfra”, fortæller han til The Atlantic, og fortsætter:


“Det vi havde lignede pludselig noget fra 90’erne. Der er bare ting der er så indlysende når du ser dem”.


Så mens de lo eller trak på skuldrene af iPhone hos Nokia, Blackberry, Microsoft m.fl. – så indså Google straks at de måtte skifte fokus væk fra Sooner.


 


Google Dream


Indenfor få uger havde Android-teamet lagt en ny kurs. Google havde undervejs i projektet arbejdet med to prototyper, Sooner og Dream. Sidstnævnte var deres fremtidige drømmetelefon, en prototype af en touch-telefon, og nu kom den i fokus for den videre udvikling.


Samtidig blev lanceringen af Android skubbet til foråret 2008, for at have mere tid til klargøringen. Googles ingeniører begyndte at bore ned i de ting som iPhone ikke kunne, for at have noget at skille sig ud på den dag de ville være klar til lancering.


“Jeg havde aldrig den følelse, at vi skulle skrotte hvad vi havde arbejdet med – at iPhone betød “game over”. Men baren var sat, og hvad end vi besluttede at lancere måtte som minimum nå det niveau”, fortæller Android Project Manager, Erick Tseng, til The Atlantic.


iPhone kunne ting Google-ingeniørene enten ikke troede mulig, eller havde vurderet var for risikable at benytte.


Men selv Google kunne ikke benægte at de havde undervurderet Steve Jobs og Apple. Med iPhone kom nye måder at interagere med sin telefon, uden de mange knapper og med fingrene istedet for en stylus-pen.


“Vi vidste at Apple ville lancere en telefon. Alle vidste det. Vi troede blot ikke at den ville være så god”, fortæller Ethan Beard, en af de tidlige chefer i Android Business Delevopment, til The Atlantic.


 Google Dream aka HTC G1. Første Android-telefon, med tastatur under skærmen.


 


Drømmen om et tastatur


Én ting holdt de dog stædigt fast i hos Google. De troede ikke på ideen om kun at have et tastatur på skærmen, som det eneste. Her mente de at Apple var på afveje.


Derfor havde den første Android-telefon som byggede på Google Dream, HTC G1, da også et rigtigt tastatur under den skærm som kunne skydes til siden. Senere blev den idé dog også skudt ned, og Android-telefonerne fik også ren touch-skærm.


Apple løb med æren, om at have lanceret det revolutionerende produkt der ændrede mobilindustrien for evigt, men på et punkt fik Steve Jobs ikke ret:


På scenen sagde Jobs at deres software var mindst 5 år foran nogen anden mobil. Det kom ikke til at holde stik, hvilket netop skyldes Googles Android-team og deres hurtige fokusskifte tilbage i januar 2007.


Resultatet af Googles anstrengelser gjorde iøvrigt Jobs så rasende, at han svor “atomkrig” mod Android. Men det er en anden historie.

Annonce