Forside Streaming Audio

TEST: Sonos PLAY:1Galleri: SONOS PLAY:1 anmeldelse


 


Anmeldelse af Sonos PLAY:1


Sonos er efterhånden blevet højttalernes LEGO, hvor man bygger sit hjem op med enten lange, korte eller endnu mindre højttalere.  Nu har Sonos så introduceret PLAY:1, som er den mindste højttaler i serien. PLAY:1 opfattes af Sonos som en prisbillig førstegangs højttaler til Sonos familien, men bør nok opfattes som den perfekte baghøjttaler i stuen.


Lad os inden selve anmeldelsen lige slå et par rygter ihjel…


Det er ikke en rejsehøjttaler med batteri, og den har heller ikke mulighed for afspilning uden at være en del af den normale Sonos infrastruktur.


PLAY:1 fungerer på præcis samme måde som alle allerede kendte enheder i Sonos CONNECT og PLAY serien.  Sonos tror så meget på deres eget mesh netværk, at de ikke vil gå på kompromis, ved at lave om på det. Så hvis du tror du skal til at læse om Sonos første rejsehøjttaler, så tager du fejl.


 


 Bagsiden af Sonos PLAY:1. Ethernet stik og gevind til at montere den på enten stativ eller på væggen.
(foto: recordere.dk) 


Udpakning og installation


Sonos PLAY:1 kommer en elegant lille sort kasse med Sonos kunst på siden, og et lille PLAY:1 logo på. Højttaleren findes i sort og hvid. De enheder vi testede var hvide.


Kassen indeholder udover den lille PLAY:1 højttaler et strømkabel, der er elegant vinklet så det passer perfekt under højttaleren og et Ethernet kabel, ligesom der ligger en lille elegant tilslutningsmanual, der fortæller hvordan man får højttaleren sluttet til.


Højttaleren virker ekstrem solid, og er dækket af et aluminiumsgitter, der går hele vejen rundt om højttaleren. Inde i højttaleren finder man to højttalerenheder. En tweeter og en midrange woofer. Det er wooferen, der gør at man får så en ud fra størrelsen god bund ud af en så lille højttaler.


Højttalerne vender fremad, og selvom de spiller mono, har de et fint bredt sweetspot.


Udover højttalerenhederne sidder der også et avanceret DSP kredsløb. 


 


 Det vinklede kabel. Placeres i bunden af højttaleren, så kablet kommer vinkelret ud af højttaleren
(foto:recordere.dk)For nogle uger siden lækkedes billedet af bunden af højttaleren, men det er lettere at forstå formen nu
(foto: recordere.dk)


 


På bagsiden af højttaleren finder man Ethernet indgang og et gevind, der gør at man kan montere højttaleren på enten væggen eller på en højttalerfod. I bunden af højttaleren finder man 230V stikket, som med det medfølgende strømstik får ledningen til at komme ud i ret vinkel bag på højttaleren.


Sonos har i øvrigt ikke nogen planer om selv at sælge stativer eller vægkit, men regner med at folk køber det stativ eller ophæng de ønsker igennem de forhandler der sælger dem man ønsker.


Se: Vægbeslag og standere til Sonos PLAY:1


 


 Bemærk at MUTE knappen nu er blevet til Play/Pause (foto: recordere.dk)


 


 


På toppen af højttaleren er der en Play/Pause og en volume op og ned knap.


Det er nyt at man har play/pause, fordi man tidligere der har haft en mute knap. Trykker man to gange på knappen springer den til næste nummer. Det er i øvrigt en funktion man også får på alle eksisterende enheder ved en software opdateringer. Læs mere om det i afsnittet som Sonos Controller 4.2


Højttaleren fylder ikke meget, og kan let placeres overalt. Den virker ualmindeligt solid i sin samlingskvalitet, og selvom jeg drømte om at skille den ad, var det ikke muligt uden at gøre hærværk på enheden, så det undlod jeg at gøre. Se billedet længere nede i artiklen, for hvordan enheden tager sig ud inden i.


Det er ikke svært at komme i gang med Sonos, og for dem som allerede har en Sonos enhed, vil dét at installere en PLAY:1 ikke kræve at man åbner manualen. For den uindviede kommer her en hurtig opsætnings gennemgang.


 


Hvordan installerer man Sonos?


Hvis PLAY:1 er din første Sonos enhed, så skal du tilslutte den  via Ethernet kabel, eller sammen med din PLAY:1 købe en Sonos Bridge. Det er nemlig et krav at mindst én Sonos enhed er tilsluttet det kablede net i hjemmet.


Når man så skal slå PLAY:1 til, starter man sin Sonos fjernbetjenings app på enten iOS, Android eller på Mac eller PC, og vælger at tilslutte en enhed. Dette gøres ved at trykke to knapper samtidigt på enheden, og så begynder tilslutningen.


 


 

I den perfekte opsætning står PLAY:1 som baghøjttalere. Her ses de sammen med Sonos PLAYBAR 


 


Når enheden er fundet, kan man med PLAY:1 så vælge tre forskellige muligheder: 1. Stand-alone højttaler
  PLAY:1 kan fungere som en helt almindelig trådløs højttaler, som kan stå
  i reolen, på bordet eller hvor man ellers har lyst til at stille den.  Husk at
  det er en lille mono højttaler, der samler stereosignalet.


 2. Højre eller venstre højttaler i et stereo sæt
  PLAY:1 kan ligesom PLAY:3 og PLAY:5 fungere i par, hvor man sætter
  to ens enheder sammen og så skaber en højre og venstre opsætning,
  hvor hver enhed så spiller samme kilde, og optræder som én enhed i
  Sonos oversigten. Det kunne f.eks. være i stuen.


 3. Højre eller venstre baghøjttaler i et surround sæt
  Sidste år præsenterede Sonos deres PLAYBAR, der har været en
  enorm succes over hele verden, og i Danmark har Hi-Fi klubben
  solgt flere tusinde af den populære soundbar.

 


Vil man have surround, med Sonos, har man været tvunget til at købe to Sonos PLAY:3, der indtil nu har været den mindste aktive højttaler i familien.  PLAY:1 kan også fungere som baghøjttalere i et surround sæt. Dette fungerer på samme måde som stereoopsætningen, men det kræver også en PLAYBAR som front center og højre / venstre front.


Uanset hvilken opsætning man vælger er den ualmindelig let at installere, og man er hurtigt klar til at tage den nye højttaler i brug.


En ting som er forskelligt fra Sonos og f.eks. AirPlay højttalere er at Sonos skaber deres eget trådløse netværk, og derfor ikke belaster dit eget trådløse netværk i hjemmet.


Sonos skaber et såkaldt mesh netværk, hvor hver enhed faktisk forstærker det trådløse Sonos netværk, da hver enhed på nettet fungerer som en accesspunkt.  På den måde sikrer man altid den korteste afstand mellem alle enheder og derved opnår man et bedre signal i et stort hjem.


Det som også gør Sonos så stærkt er deres zone system, der gør at du kan spille forskelligt eller samme musik i en eller flere zoner.


Du kan også vælge Party mode, og så spiller samme musik i alle zoner. Og de sidste år har Sonos virkeligt satset på indhold, og kan derfor tilbyde næsten alle de kendte musiktjenester i deres system. Her i Danmark er der både Spotify, TDC/YouSee musik, Wimp og mange flere.


Desuden kan man lytte på et væld af net radiostationer og masser af podcasts.


Vil man også gerne spille sin egen musik, understøtter Sonos både NAS, Windows og Mac foldere.  Det er ikke svært at sætte op.


 


 

Sådan ser Sonos PLAY:1 ud inden i.
 


Hvordan lyder PLAY:1?


Jeg er dybt imponeret over hvor meget lyd den lille højttaler kan afgive, og hvor rent den spiller. I en stue kan den ikke stå alene, og der er man ude i at man skal købe både Sonos SUB og endnu en Play:1 før man får anstændig lyd.


Er man ude i det, men stadig ønsker Sonos funktionalitet vil jeg anbefale at man kigger på Sonos CONNECT:AMP i stedet, og så finder et par gode højttalere i stedet. En anbefaling jeg i øvrigt også gav da jeg anmeldte Sonos PLAY:3 i 2011.


Læs vores anmeldelse af PLAY:3 her


Men jeg ser heller ikke PLAY:1 som en stue højttaler, men den perfekte baghøjttaler hvis man ønsker at lave surround til sin Sonos PLAYBAR.


Skal man i øvrigt have god surround med Sonos skal man dog stadig være opmærksom på, at Sonos surround stadig ikke understøtter alle lydformater. Det  er stadig kun Dolby Digital og almindeligt stereo, så DTS og HD lydformater er stadig udelukket.


Læs vores anmeldelse af Sonos PLAYBAR her


I en surround opsætning fungerer PLAY:1 godt, men jeg vil ikke sige at jeg faldt ned af stolen af surround oplevelsen. På film virker det godt, men ved TV kigning oplevede jeg flere gange at  PLAY:1 som baghøjttaler  levede sit eget liv, og kom og gik som det passede den.


Det skal dog siges at vi har testet højttaleren her på beta software, og der kom flere opdateringer af 4.2 softwaren mens vi testede, og problemet blev mindre for hver gang, men det forsvandt aldrig helt.


Til gengæld havde vi ingen problemer med PLAY:1 som baghøjttalere når de spillede fra musik kilder. Der fungerede de fint som Stereo x2 lyd. Dette uanset om vi spillede fra musikbiblioteket eller fra lydtjenester som f.eks. Sonos og TDC Musik.


På arbejdsværelset, soveværelset, børneværelset og også badeværelset kan man sagtens bruge PLAY:1 som eneste højttaler eller som stereo par. Den spiller ikke stereo alene, og den forsøger heller ikke, men den giver en rigtig god lyd.


Bemærk at PLAY:1 er den første højttaler fra Sonos, hvor de selv melder ud at kabinettet passer godt til badeværelser og rum med høj fugtighed. Der er dog mange brugere, der allerede har PLAY:3 og PLAY:5 på deres badeværelser. Sonos PLAY:1 er ikke meget højere end en iPhone
 


Sonos Controller 4.2


Sonos opdaterer deres controller software til version 4.2 i forbindelse med lanceringen af PLAY:1, og udover understøttelse for den nye højttaler er der kommet nogle nye funktioner i controlleren og på de gamle enheder.


Alle nuværende enheder ændrer funktionaliteten på MUTE knappen. Ligesom på PLAY:1 vil man nu have play/pause funktionalitet og spring til næste nummer ved at trykke på knappen. Holdes play/pause knappen nede fungerer den som MUTE.


Sonos vil i øvrigt skifte knapperne ud på fremtidige versioner, så man på PLAY:3/5 og CONNECT og PLAYBAR får en play/pause knap i stedet. Fra hvornår det sker vides endnu ikke.


Desuden har man nu lavet det sådan, at hvis man har en playlist i en zone med flere enheder, og man splitter zonen ad, så man f.eks. har to zoner, så vil begge zoner bibeholde playlisten som den var, så man kan genoptage den uanset hvad zone man vil bruge efterfølgende.


Ellers er der ikke de store ændringer eller nye funktioner i softwaren.


 


 

Endelig en højttaler fra Sonos, der passer til badeværelset, og er modstandsdygtig for fugt. 


 


Konklusion


Sonos har med PLAY:1 skabt endnu en god trådløs højttaler til deres fantastiske zone univers, og Sonos PLAY:1 er en naturlig tilføjelse til Sonos familien, fordi der er et behov for en mere diskret baghøjttaler til Sonos surround familie, og en mindre højttaler til de mange rum, der endnu ikke har sin egen Sonos zone. 


Selvom højttaleren er ment som en billig måde at komme i gang med Sonos, bør den ikke være den første Sonos enhed du køber. Men har du allerede en PLAYBAR, og overvejer du at lave surround i stuen, så er PLAY:1 på mange måder et bedre alternativ end PLAY:3. Den kan let monteres på stativ eller i en vindueskarm, den er mere diskret, og så er prisen mere attraktiv.


Den  passer også perfekt til mindre rum, hvor stereo ikke er nødvendigt, og som stereosæt i mindre rum er den også fin.


PLAY:1 skal nok blive en succes, og har man først fået Sonos inden for døren, er det som LEGO, og så ender man som begejstret Sonos samler, og kan pludselig ikke få Sonos klodser nok. 


 

Sonos PLAY:1 i de to tilgængelige farver 


Pris og tilgængelighed


Prisen er kr. 1.499,-


Frem til 31. december 2013, kører Sonos kampagne på PLAY:1, hvor man får en Sonos BRIDGE med i prisen.


Vi spurgte Sonos om der var planer om en 2 x PLAY:1 bundle, og det er der ikke.


Sonos PLAY:1 kan købes fra 29. oktober i Danmark, og forhandles af Hi-Fi Klubben, Fona, Eblehuset, Komplett.dk samt Sonos.com.


 


Specifikationer: • 11,91 cm. x 16,15 cm x 11,91 cm (B x H x D)
 • Vægt: 1.8 kg.

 


Deltag i debatten i vores forum


Har du spørgsmål til produktet, så deltag i debatten i vores forum.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.