Forside Nyheder

Nu får vi 100 Mbit/s i kobbernettet
Teknikken flyttes fra centralerne og ud i skabene ved vejen. Foto: TDC 


Ny teknologi er på vej, som giver internetforbindelser på op til 100/30 Mbit/s igennem telefonkablerne.


Ny teknologi kan øge bredbåndshastigheden på kobbernettet markant. Det vil kunne give en række slutbrugere op til 100/30 Mbit/s, og en afgørelse øger TDC’s incitament til at rulle teknologien ud, fortæller Erhvervsstyrelsen.


Vectoring er en ny teknologi, som kan øge bredbåndshastigheden på kobber markant. Effekten er størst på korte strækninger, og det gør vectoring særligt interessant i TDC’s gadeskabe, som er placeret tæt på slutbrugerne.


Ved vectoring kan der kun være en teknik-leverandør, og ikke som i dag hvor hver bredbåndsudbyder installerer egen teknik i telefoncentralerne. TDC er derfor udpeget til at stå for teknikken, og give konkurrenterne adgang via et såkaldt virtuelt netadgangsprodukt (VULA).


TDC står for udgifterne, også for de øvrige selskabers forbindelser, og er forpligtet til at opgradere gadeskabe med vectoring, hvis de konkurrerende teleselskaber ønsker dette.


Ifølge Erhvervsstyrelsen har der været bred enighed om, at vectoringteknologien bør kunne anvendes, idet den forholdsvis billigt og hurtigt kan øge slutbrugernes bredbåndshastigheder, men det har samtidig været vigtigt, at indførelsen af vectoringteknologien ikke svækker konkurrencen.


TDC har oplyst, at selskabet forventer at udbygge kobbernettet, så mere end 400.000 slutbrugere ved udgangen af 2015 vil være inden for 400 meter fra et gadeskab, som er kravet for at opnå de 100 Mbit/s download og op til 30 Mbit/s upload .


Erhvervsstyrelsen undersøger desuden muligheden for også at bruge vectoring på centraler, da det vil kunne give endnu flere slutbrugere højere hastigheder.


Se også: YouSee kommer med 300 Mbit/s internet til sommer

Annonce