Forside Baggrund

Klumme: Teknologi-forstand forpligter


 


I denne klumme spørger skribenten, om der bør anvendes et mål af respekt overfor mindre teknologi-kyndige mennesker, når man bruger gadgets i det offentlige rum.


D. 18. januar gik en mand i Columbus, Ohio ind i en biograf, der tilhører den amerikanske biografkæde AMC for at se Jack Ryan: Shadow Recruit. Midt i filmen bliver han og konen dog forstyrret af en mand, der kommer hen og viser et politiskilt og derefter river brillerne af manden og beder ham følge med udenfor.


Det kunne jo lyde som overskridelse af privatlivets grænser, hvis ikke det lige var fordi, mandens briller var et eksemplar Googles Glass-briller. Manden, der er immigrant fra Balkan og arbejder som programmør i Ohio, havde brillerne på, fordi han havde fået sat linser på Glass og ikke ville kunne se ret meget uden dem på.


Det viste sig, at politimanden slet ikke kom fra politiet, men fra Department of Homeland Security, nærmere bestemt ICE : Immigration and Customs Enforcement. Det er normalt sådan nogle mennesker, immigranter som manden med Glass-brillen helst ville undgå at støde ind i, da det typisk er dem, der smider dig ud af USA, hvis du har gjort noget ulovligt.


Men i dette tilfælde var det ikke et spørgsmål om, hvorvidt manden havde gjort noget ulovligt, men snarere noget, han måske var ved at gøre. ICE tager sig nemlig også af ulovlig kopivarer importeret fra udlandet, og herunder også piratkopier af film.


Som det formodentlig vil være læseren af denne klumme mere end bekendt, flyder nettet over med dårlige CAM-videoer, som en eller anden har slæbt et videokamera med ind i en biograf og optaget, typisk et sted i Asien, hvor der ikke er så meget kontrol med den slags. Det var sådan en video, manden var mistænkt for at være i gang med at lave med sit Glass-kamera til senere upload.


Hvad biografens personale og agenten fra ICE (der i øvrigt i tre timer forhørte Glass-ejeren i et centerledelses-kontor i storcentret, hvor biografen ligger) ikke kunne vide, er at Glass kun kan optage i 45 minutter, før batteriet dør. Før det sker, vil Glass dog formentlig være blevet så varm, at den ikke er specielt behagelig at have på. Måske var det fordi, han kendte disse fakta, at manden ikke tænkte nærmere over det, da han bare vadede ind i biografen og tog sine Glass-briller på.


Da jeg læste historien, grinede jeg først, så blev jeg lidt småforarget over den hårde medfart, manden fik af myndighederne, der tilsyneladende vidste meget lidt om teknologi. Og så tænkte jeg lidt nærmere over det, og blev enig med mig selv om, at manden havde opført sig temmelig idiotisk.


Når man går ind i en amerikansk biograf er der meget tydeligt skilte, der gør opmærksom på, at man ikke må medbringe optageudstyr. Som programmør må man formode, at han har en vis teknisk indsigt, og formentlig også kender andre menneskers begrænsninger af samme. Han burde have vidst, at Google Glass er så ny en opfindelse, at folk ikke aner, hvad den kan og derfor baserer deres reaktioner på halve sandheder.


Det har han da også siden indrømmet. Overfor TechCrunch siger han, at han optrådte som en ?ignorant idiot?, der slet ikke havde overvejet, at han kunne optage filmen med Glass-brillen, fordi han plejer at lave videooptagelser med et semiprofessionelt Canon-kamera, hvis han endelig skal.


Jeg synes, det er meget sympatisk, at manden selv kan se, at han har kvajet sig, og ikke ? som mange andre ville have gjort det ? råbt hysterisk op og insisteret på sin ret til ikke at blive mistænkeliggjort. Som f.eks. den kvinde fra San Diego, der fik en bøde for at have kørt i sin bil med Google Glass på hovedet. Hun brokkede sig højlydt ? især i medierne ? og endte med at få bøden annulleret, for som dommeren sagde: Betjenten kunne ikke have afgjort, om Glass var tændt eller ej.


Og så er det, jeg tænker: Hov, hvad blev der egentlig af at opføre sig med respekt for hinanden i stedet for hele tiden at presse grænserne for, hvad man kan tillade sig?


Når man går ind i en biograf med Glass på, er det jo ikke bare filmens rettighedshavere, man tager hensyn til ved ikke at filme. Det er også alle de andre biografgæster. Ligesom jeg da bestemt ikke ville bryde mig om at blive overvåget af bilister, der kører rundt med Glass på knolden ? for slet ikke at tale om risikoen for at de kører råddent, fordi en eller anden notifikation på Glass distraherer dem.


I 2003 var jeg til en Annie Lennox-koncert i København, hvor jeg fik min Sony Ericsson P800 konfiskeret ved indgangen til efterfølgende udlevering, fordi Fru Lennox? management ikke ville have ukontrollerede billeder, lydoptagelser og videoer til at svømme rundt ude på nettet. Jeg var i oprør! Så jeg kender godt fornemmelsen af, at man jo blot benytter sig af ny teknologi, og hvorfor skal man straffes for at være på forkant med tingene?


Men det handler simpelthen om social accept og respekt. Det handler om, at blot fordi, vi er nogle, der elsker ny teknologi, så behøver vi altså ikke lade være med at respektere det store flertal, der måske ikke lige nørder så meget ud, som vi gør. Der er kameraer alle vegne nu. Fra smartphones til halskæder med lifelogging-kameraer til smarture og smartbriller.


Det store spørgsmål er, om det er os, der har forstand på forbrugerelektronikken, der skal tage hensyn til de, der er lidt nervøse overfor den, eller om de skal tage hensyn til os, fordi vi har ret til at anvende den.


Jeg holder lidt af det gamle udtryk ?Adel forpligter?. Ikke fordi, jeg anser os med stor forbrugerelektronisk viden som værende nogen form for elite. Men udtrykket dækker i virkeligheden over, at de, der har ressourcerne, er forpligtede over for dem, der ikke har.


Folk skal nok komme efter det med forbrugerelektronikken. Prøv bare at se, hvor meget mere respektfuldt, folk bruger deres mobiltelefoner i offentlige rum nu, i forhold til for 15 år siden. Eller for bare 10 år siden, hvor ringetoner stadig var noget, der sagde noget om ens identitet og derfor absolut skulle brage ud i lokalet.


Jeg synes, enhver med forstand på de nye teknologier har et ansvar for at bruge dem med respekt for andre. Det vil jeg i hvert fald forsøge at leve op til, når jeg optager videoer med min smartphone eller tager billeder, hvor andre kan risikere at være med på. Eller når jeg i højere og højere grad bruger trackere og andre wearable computers, hvor andres data kan risikere at blive opsnappet.


For hvis ikke jeg begrænser mig selv, bliver grænserne sat af folk uden forstand på teknologi, der gør det i panik. Og det er ingen af os interesserede i.

Annonce