Forside Baggrund

Radio/TV i hørebøffer: BBC forsker i 3D lyd
BBC vil have radio/tv lyd i hovedtelefonerne. Foto: Shutterstock 


Nu skal lyden fra radio og tv gøres mere 3-dimmensionel i hovedtelefoner, så man kan få samme oplevelse på farten som i stuen.


BBC er blandt verdens førende indenfor forskning i teknologi til radio og tv, og mange defacto-standarder indenfor radio/tv-teknik er udsprunget af deres laboratorier igennem årene.


Nu har de kastet sig over lyden i hovedtelefonerne, der skal gøres mere 3-dimmensionel som i stuen.


Lyden fra hovedtelefoner kan give fornemmelsen af at lyden kommer fra hovedet, eller fra en højttaler-position umiddelbart ved øret, fremfor at lyden kommer fra rummet udenfor.


BBC har derfor kastet sig over opgaven, med at finde metoder til at optage og udsende “binaural audio” – 3D lyd.


 


3D lyd i optagelser


Det indebærer også nye metoder i selve lydoptagelsen, men samme råoptagelser kan også bruges til at gøre den normale lyd på radio/tv mere fyldig og rummelig. Mere som at være der selv.


I “gamle dage” optog man 3D-lyd via et dummy-hoved med mikrofoner i ørene, placeret foran det der skulle optages. Men i praksis var det en dårlig løsning, for det gav færre muligheder for at bearbejde lyden bagefter som at fremhæve en vokal, dæmpe en tromme eller hvad det nu måtte være.


Siden er der udviklet teknikker til at optage og mikse lyden som normal 5.1 lyd, og via software (digital signal behandling) bearbejde det til en realistisk 3D lyd for hovedtelefoner. Det kan sammenlignes med virtuel surround, men her udført i produktionsfasen af lydfolk der ved hvordan det skal lyde.


 


Fra small til large


Udfordringen lige nu er at få 3D-lyden løftet ud af laboratoriets “small scale” forsøg, ud til teknologi, metoder og transmissionsstandarder anvendelig til “large scale” broadcast indenfor radio og tv.


3D lyd – “binaural audio” – til hovedtelefoner er ikke direkte er brugbart som normal stereo. Så begge lydspor skal udsendes parallelt.


 


Kan gøres socialt


Ideen med 3D lyd er ikke ny, men BBC forsøger at gøre det bredt anvendeligt.


En nyskabelse der arbejdes på i laboratoriet er et socialt element, hvor lydingeniørene vil flette private optagelser sammen med de professionelle.


Ideen er at når mange aligevel står og optager live-events på smartphone, hvorfor så ikke gøre nytte af muligheden for at hente en ekstra mikrofon eller to ind ude fra lyttepositionen.


De tænker på en mulighed for at private kan uploade deres optagelser, som så kan bruges til at give den professionelle lyd en ekstra dimmension. Gøre den mere 3D agtig.


Mange lydfolk vil sikkert gyse ved tanken over arbejdsbyrden ved bearbejdning den slags, men ikke desto mindre er det hvad der forskes i hos BBC lige nu.


 


For og imod


Der er fagfolk der er imod ideen om at vække 3D lyd til live igen. Som de siger, det har været forsøgt før i forskellige varianter igennem tiderne, uden nogen væsentlig succes.


Samtidig er det ikke helt ufarligt, hvis det lyttes på farten i hovedtelefonerne. For realistisk lyd kan give farlige situationer i trafikken, hvis der høres noget der opfattes som noget andet, eller omvendt hvis der undertrykkes lyde udefra fordi det tolkes som en del af 3D-universet. Men det kan man jo bare lade være med så, altså at lytte til 3D lyd i trafikken.


Hvad de mange forsøg ender ud med er endnu for tidligt at spå om. Men hvem ved, måske kan 3D lyd få succes der hvor 3D video ikke vandt gehør.


Hvad tror du, er der et marked for mere rummelig radio og tv-lyd i hørebøfferne?

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.