Forside Nyheder

Reaktioner på DRs 5.1 surround-sluk


 


YouSee, Stofa og BFE mener at DR griber opgaven forkert an ved at slukke for 5.1 surround. Hos en af landets store forhandlere af TV-lyd hilses fokus på forbedret lyd velkommen.


DR slukker for 5.1 surround-lyd på DR1 og DR3, som er de kanaler der i dag sender den type surround. Læs mere om det her.


Vi har indhentet reaktioner fra TV-distributører, TV-fabrikanter (ved brancheforeningen BFE) samt en større dansk forhandler af TV-lyd.


 


YouSee


Hos landets største tv-distributør mener man at DR griber opgaven forkert an.


“Dette er en ærgerlig udviklingsretning, der vil forringe lydoplevelsen for de TV-seere med 5.1 kompatible lydsystemer”, fortæller Jacob Mortensen, Underdirektør hos YouSee TV til recordere.dk og fortsætter:


“Stop af distribution af 5.1 lydsporet sker fra DR for at sikre en acceptabel lydoplevelse hos de TV-seere, som desværre oplever en forkert downmikset version af 5.1, hvilket giver en utilfredsstillende lydoplevelse”.


Istedet for at slukke for distribution af 5.1 lyd foreslår YouSee at branchen går sammen om en fælles indsats på området.


“For YouSee kunder, som oplever utilfredsstillende lydoplevelse, er der muligheden for, at de kan vælge stereo-lydsporet og derved afhjælpe problemet. Denne løsning sikrer den bedst mulige lydoplevelse hos alle TV-seere”, lyder det fra Jacob Mortensen der fortsætter:


“Derfor vil vi hellere anbefale, at vi som branche både hos TV-forhandlere, TV-distributører og TV-kanaler gør en indsats for at informere forbrugerne om, hvordan der sikres den bedst mulige lydoplevelse på deres TV-apparater. Dette vil samlet give den bedste lydoplevelse og vil understøtte at 5.1 lyddistributionen kan udvides til flere kanaler og TV-forbrugere”.


 


Stofa


Hos landets næststørste tv-distributør, Stofa, ser de helst at der fortsat er mulighed for at distribuere flere lydspor, så seerne har valgmuligheden hjemme i stuen.


“Normalt har vi selv mulighed for at vurdere om vi vil distribuere de forskellige lydspor, men den mulighed får vi ikke her. Generelt vil vi jo gerne tilbyde et produkt af høj kvalitet, og synes jo derfor det er ærgerligt, at man ikke har kunnet finde en løsning hvor det kunne fungere”, fortæller Kommunikationschef i SydEnergi (Stofa), Jan Lyng Lauridsen, til recordere.dk, og fortsætter:


“Vi vil gerne sikre kunderne de bedste tv-oplevelser, men det er umuligt at sige om DR?s ændring er en fordel eller en ulempe, fordi det i sidste ende er kunderne der afgør det. Vi havde selvfølgelig gerne set en løsning fra DR, hvor vi ikke samtidig var nødt til at sige farvel til surround/5.1 lyd på DR1 og DR3”.


Men Stofa erkender at det her og nu kan løse DRs udfordring med lyden på dramaserien 1864.


“Man kan vel sige, at hifi-entusiasterne vil modtage et dårligere produkt fra DR, mens hr og fru Jensen, som har oplevet problemer med en dårlig downmixer i deres tv nu får en bedre oplevelse, fordi det så altid virker”, slutter Jan Lyng Lauridsen overfor recordere.dk.


 


BFE


BrancheForeningen Elektronik repræsenterer bl.a. tv-fabrikanterne og her er man ikke vilde med udsigten DRs 5.1 sluk.


“BFE er ked af DR’s beslutning: – Hollywood-film, som DR gerne indkøber, er produceret med 5.1. Det samme er DR’s dramaproduktioner og derfor er det ærgerligt, at DR ikke ønsker at lade den gode lyd komme helt ud til forbrugerne”, lyder der fra BFE direktør Laila Kelp Rasmussen, til recordere.dk.


BFE giver et forsigtigt skøn på at der er lydudstyr der kan modtage 5.1-lyd i ca. hvert 3. danske hjem. Dette inkluderer dog alt, også soundbars. Hvor mange rene 5.1 (eller bedre) surround-systemer der er i danske husstande har ingen af dem vi har talt med kunnet give et præcist bud på.


 


Hi-Fi Klubben


Hos en af landets store forhandlere af TV-lyd, Hi-Fi Klubben, hilser man det øgede fokus på god TV-lyd velkommen.


“Hvis DR’s initiativ er gjort for at forbedre lydkvaliteten, så byder vi det velkommen, også selvom det koster på “surround-delen”. Tv-lyd handler for os om langt mere end surround – det handler i første omgang om noget så banalt som stereo-perspektiv, bas, klar diskant og afbalanceret mellemtone. Ting som er en saga blot i alle TV i dag. De højttalere som sidder i de fleste tv er i bedste fald hamrende elendige”, fortæller Christoffer Arensbach, Direktør i Hi-Fi Klubben, til recordere.dk og fortsætter:


“Men det ER da fedest at se fx film og gode dramaserier i hjemmebiografen med ordentlig surround-lyd, så vi håber i Hi-Fi Klubben at dette skridt kun er midlertidigt”.


 


Se også


DR dropper 5.1 surround-lyd på TV


Baggrund: DR uddyber 5.1 surround-sluk

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.