Forside Baggrund

Nu restaureres Matador til HD

 
TV-serien Matador skal gennemgå en restaurering der ender med en HD-udgave.

 

TV-serien Matador står overfor en gennemgribende restaurering, der skal ende med en ny digital master i HD til TV og Blu-ray.

Hvergang tv-serien hentes frem på de danske tv-skærme, så flokkes vi om at se med.

Men uanset hvor fængende indholdet er, så vinder serien ingen priser for den tekniske kvalitet. Grynede kopier i SD-kvalitet, der falder igennem overfor dagens ønsker om store tv-skærme og knivskarp HD-kvalitet.

Det er Danmarks Radio der har rettighederne til Matador, og her har man igennem flere år debateret muligheden for en restaurering med moderne teknikker.

 

Restaurering er en krævende process

Når det ikke er sket endnu, handler det om at det er en dyr og tidskrævende proces.

“Negativrullerne skal renses, digitaliseres og farvejusteres, og i den forbindelse har vi løbende dialog med nogle dygtige folk, som har forstand på denne svære og tidskrævende proces”, fortalte Lotte Lindegaard, daværende kanalchef på DR1, til tvnyt.com tilbage i august 2012, og fortsatte:

“I stedet for en hurtig løsning, der kun holder et par år, ønsker vi at opdatere Matador til den bedst mulige opløsning, så den kan opleves og genopleves i mange år frem”.

Matador er optaget på 16mm farvefilm der teknisk set kan overføres til HD. Serien vil selvfølgelig fortsat være i 4:3 på skærmen, men løftet op i en HD-opløsning.

 

De bedste kræfter til opgaven

“Vi har sat de bedste kræfter ind på opgaven. For DR er det nemlig meget vigtigt, at resultatet er Matador værdigt, og at seriens unikke kvaliteter bevares”, lød det fra Lotte Lindegaard, dengang i 2012 overfor tvnyt.

Nu skriver vi 2015, hvor bliver de kræfter så af?

Recordere.dk erfarer at restaurerings-arbejdet blev udskudt dengang, men nu sker der endelig noget.

Vi har talt med en person med kendskab til filmrestaurering, der fortæller at DR nu har booket specialister ude i byen til opgaven.

DR bekræfter overfor recordere.dk at projektet med restaureringen pågår, men at det endnu er for tidligt at gå i detaljer med det.

Så hvornår det færdige resultat kan opleves på tv-skærmen må vi afvente at se.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.