Forside Nyheder

Jelved: TV-håndjern i boligforeninger skal væk

-

 

Kulturminister Marianne Jelved (R), som vil af med de sidste tv-håndjern. Dem der stavsbinder tv-valget i bilogforeninger.

Man kunne kalde det for det evigt aktuelle emne. Det er ihvertfald et punkt der løbende er i fokus herhjemme: Det frie valg af tv-kanaler.

Selvom flertallet af de danske husstande selv kan vælge leverandør af tv-signaler og mænden af dem, så er der fortsat 650.000 som har tv-håndjern på. Det er typisk boligforeninger der kollektivt har forhandlet aftaler på plads for beboerne.

“Der er en stigende efterspørgsel fra borgere, der føler sig provokeret til at vælge en pakke, som nogen andre har bestemt. Det er en stigende irritation, der begyndte for år tilbage. Derfor er der politik vilje til at se på, om vi kan gøre det på en anden måde”, fortalte Marianne Jelved søndag til DR Nyheder.

En rapport som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har fået udarbejdet estimerer at 15% af husstande, der i dag har tv-håndjern, vil benytte et frit tv-valg til at barbere i antallet af kanaler med en månedlig besparelse til følge.

Nyheden om at regeringen igen vil kiggede videre på mulighederne for at lovgive mod tv-håndjern glæder hos rapportens ophavsmænd.

“Det her er en fantastisk god nyhed for de hundredetusinde danskere, der er stavnsbundet til at betale for en bestemt udbyder, som de ikke selv har valgt”, fortalte Formand i Forbrugerrådet, Anja Philip, til DR.

 

15% sparer mens resten får dyrere tv

Men mens de 15% der vurderes at barbere ned kan se frem til billigere TV, så vil de resterende 85% få dyrere TV.

Rapporten konkluderer at de 66% der beholder deres tv-pakke kan se frem til en mindre stigning per måned, mens der vil være 19% der helt mister muligheden for at fortsætte en kollektiv tv-løsning og derfor skal op med flere penge for en tilsvarende tv-pakke i enkelt-køb.

Det vurderer Forbrugerrådet dog er investeringen værd.

“På den lange bane bliver det en sejr for os alle sammen, hvis der kommer flere ud på markedet, så vi får et frit tv-marked. Det er en basal forbrugerrettighed at kunne vælge frit på det kommercielle marked”, slutter Anja Philip.

Hvis der er flertal for en lovændring kan tv-håndjern forsvinde allerede fra efteråret 2015.


 

Konsekvenser af frit tv-valg

Rapporten “Fælles tv-forsyning: Økonomiske konsekvenser af mere frit valg” udkom forleden, og skitserer konsekvenserne af frit tv-valg i gennemsnit per husstand som:

  • 15% ventes at barbere i tv-pakkerne og opnår en månedlig besparelse på ca. 149 kr.
  • 66% der vurderes at beholde deres nuværende tv-løsning på trods af frit valg, og her prisen ca. kr. 7/måned grundet frafaldet.
  • 19% ventes at miste muligheden for en fælles tv-løsning hvis frit valg tvinges igennem, og det giver prisstigninger på 37 kr. (eller derover) per måned.

Så ved frit tv-valg vil anslået 15% af de 650.000 husstande opnå en årlig besparelse på sammenlagt 68 mio. kroner, mens det bliver dyrere for de resterende 85% af de husstande der i dag har tv-håndjern.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.