Forside Nyheder

3D lyd: Standard for TV-transmission klar

-
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

4K UHD TV skal også have bedre lyd, og nu er standarden for tv-transmission af 3D lyd klar.

Når TV-tramissioner i 4K UHD bliver almindelige så skal der være mulighed for at sende med bedre lyd også.

ITU (International Telecommunication Union) er nu blevet enige om en standard for TV-transmission af 3D lyd, som er surround lyd der kan komme fra alle sider i rummet som det kendes fra Dolby Atmos og DTS:X.

Annonce:

I forhold til almindelig surround sound, hvor lyden kan komme fra front, sider og bag – så kan lyden i 3D også komme fra oven og nedefra. Altså hele vejen rundt.

Den nye standard der specificerer et “long-form file format for the international exchange of audio programme materials with metadata” hedder ITU-R BS.2088-0.

Den ny standard kan bruges til det hele: Stereo, surround og 3D lyd og understøtter en modtager ikke eksempelvis 3D lyd kan afspille den del af lyden de kan.

Der er dog en udfordring med det nye format. Det fylder mere at udsende end de eksisterende lydformater, og det gør 4K TV også. Så spørgsmålet er ikke kun hvornår vi ser de nye muligheder taget i anvendelse af TV-stationerne, men også om der overhovedet er udsigt til 4K TV med 3D lyd indenfor en overskuelig årrække.

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.