Forside Produkter Medieafspillere

TEST: Den nye SONOS PLAY:5

-
SONOS PLAY:5 i stereo opsætning.
SONOS PLAY:5 i stereo opsætning.
Recordere.dk har blandt de første testet de nye SONOS PLAY:5 højttalere. Vi har testet både stand-alone og Stereo Pair.

 

Udpakning og design

Indpakningen af SONOS PLAY:5 er et udstyrsstykke i sig selv. Kassen som enheden kommer i har et sindigt låsesystem som man ellers kun kender det fra store TV kasser, dog en hel del mere elegant.

Annonce:

Når man endeligt kommer ind i kassen finder man en SONOS PLAY:5, et strømkabel, et ethernet kabel og en simpel opsætningsmanual.

 

PLAY:5 indpakningen er et udstyrsstykke for sig selv (foto: recordere.dk)
PLAY:5 indpakningen er et udstyrsstykke i sig selv (foto: recordere.dk)

 

Højttaleren selv er pakket ind i flere lag plastik, og når man endeligt har fået dem alle af, står man med en rigtigt flot enhed i enten sort eller hvid finish.

PLAY:5 er lige som sin foregænger lavet i hård plast, og enheden vejer hele 6.4 kg. Så det er ikke sådan en man lige slæber rundt med.

 

De nye touch play knapper
De nye touch play knapper (foto: recordere.dk)

 

På toppen finder man ikke længere de fysiske knapper fra tidligere. Alle knapper er udskiftet med touch knapper så man har play/pause, og volume op/ned.

Det er godt tænkt fordi det som er toppen i dag, kan jo være venstre og højre side hvis man vælger at rejse højttaleren op i et stereosæt, og så er volume op jo volume ned hvis højttaleren står til venstre.

Man kan iøvrigt også skifte mellem numre ved at lade fingeren glide fra play mod volume op eller ned, og på den måde få næste eller forrige nummer.

 

Bagsiden af SONOS PLAY:5 (foto: recordere.dk)
Bagsiden af SONOS PLAY:5 (foto: recordere.dk)

 

På bagsiden finder man strømindgang, minijack, ethernetport hvis man ikke vil køre trådløst, og så finder man også den nye pair knap, som skal bruges for at forbinde højttaleren til ens opsætning. Så det er slut med at holde play/pause og volume op inde på de nye enheder.

 

Indmaden i SONOS PLAY:5
Indmaden i SONOS PLAY:5

 

Inde i PLAY:5 finder man seks højttalere, tre tweetere og tre midwoofere som udover mellemtone også leverer bas. Højttalerne drives af hele 6 klasse-D forstærkere

Højttalerne er iøvrigt lavet sådan at de kan stå i rum med høj luftfugtighed. Så hvis man ikke kan nøjes med en PLAY:1 på badeværelset, så kan også PLAY:5 stå og spille mens man er i bad.

 

SONOS PLAY:5
SONOS PLAY:5

 

Hvordan lyder den så?

Vi hørte SONOS PLAY:5 til forpremiere i et lukket privat arrangement tidligere på året, og der imponerende den, og vi var naturligvis spændte på om det kontrollerede setup man naturligvis har i et lukket rum, kunne efterlignes hjemme i familien Danmarks stuer.

Det KAN det. SONOS PLAY:5 lyder rigtigt godt, og har et flot og bredt sweetspot for sine lyttere. Højttaleren er fra fabrikken sat op til de fleste stuer, men har man højttaleren placeret i et hjørne eller på en reol med tynde hylder kan det være en fordel at bruge deres nye kalibreringsteknologi kaldt Trueplay.

 

 

Lyden er fyldig, og bassen kan være både dominerende og diskret når det behøves. PLAY:5 kan også spille både højt og lavt uden at overstyre lyden.

Vi testede med bl.a. Andreas Vollenweider Belladonna og Pink Floyd’s Time, og var imponeret over klarheden og klangen som PLAY:5 kunne klare.

Vi testde alt musik med egne lossless filer og med DEEZER Elite som er en lossless streaming tjeneste.

Vi sammenlignede også den nye PLAY:5 med sin forgænger, og også der er der en klar forbedring i lyd og klang. Og den forrige PLAY:5 var i forvejen en god højttaler.

 

Kalibrering med SONOS Trueplay

Med SONOS controller version 6 introducerer SONOS deres nye lydkalibrerings teknologi kaldt Trueplay. Og med den kan du med en iOS enhed kalibrere højttaleren så den giver dig den bedst opnåelige lyd udfra hvor højttaleren skal stå.

Trueplay kræver du går rundt og leger “Paint the fence” ala Karate Kid med din iPhone eller iPad i 45 sekunder i det rum du vil have kalibreret, og så indstiller SONOS højttaleren til det de mener er beste indstilling i rummet.

Vi testede Trueplay på flere forskellige specielle lokationer. En bordplade som gav meget resonans, et badeværelse som gav megetskinger klang og i et hjørne hvor højttaleren også blev presset.

Men med Trueplay fik vi faktisk en meget bedre lyd ud af PLAY:5 højttaleren. På bordpladen forsvand alt den basresonans som ellers kom p.g.a. det underlag den stod på. I badeværelset fik vi fjernet det skingrende og fik en fin og klar lyd i et rum med skrå vægge og fliser på væggene.

Vi siger ikke at Trueplay er løsningen på alt, men da det er noget som man kan slå til og fra, så koster det altså ikke andet end 45 sekunders “Karate kid” maling at prøve det, og så vælge eller fravælge om man syntes bedre om Trueplay sounden.

Lige nu understøtter Trueplay kun iOS, og vi går ud fra at det skyldes at det er lettere at styre resultatet på ensartet iPhone telefoner end de mange arvearter af Android der er på markedet.

Men mon ikke SONOS finder en løsning på det problem snart.

En ting der dog undrer os, er at man ikke kan slå Truesound til/fra på desktop remoten. Det er fint nok at man ikke kan kalibrere, men det ville da være smart at man kunne slå det til/fra.

Men nu er det sikkert de færreste der overhovedet ved at der er en equalizer funktion på deres SONOS enheder.

 

[caption id="attachment_43874" align="aligncenter" width="640"]SONOS PLAY:5 sat op i stereo mode. SONOS PLAY:5 sat op i stereo mode.[/caption]

SONOS_PLAY_5_4

 

En er god, to er bedre

SONOS giver mulighed for at sætte to PLAY:5 op i stereo, og det skulle naturligvis prøves.

Opsætningen kræver udover to PLAY:5 ikke meget mere end et par minutter hvor man vælger hvad højttalere der skal sættes sammen, og til sidst identificere den højttaler som er venstre.

Som stereopar får man udover det naturlige stereo sweetspot også et bredere lydbillede. Men underligt nok følte jeg faktisk at bassen blev lidt slappere i stereoopsætningen i forhold til en enkeltstående PLAY:5.

Sjovt nok hjalp en Trueplay kalibrering på det problem, så igen kan vi kun anbefale at man lige giver det en chance når man sætter sine højttalere op.

 

 

Konklusion

SONOS PLAY:5 er en sindsyg god trådløs højttaler. Der findes andre lige så gode i samme prisklasse, men når man lægger SONOS økosystem oven i, så er SONOS stadig kongen af streaming af lyd.

Uanset hvad slags musik vi smed efter den, gav den god og fyldig lyd tilbage.

Prisen er ved lanceringen kr. 4.349,- for én højttaler, så du skal altså af med ca. kr. 8.700,- for et stereosæt. Højttalerne kan ifølge SONOS købes i butikkerne i Danmark fra 25. november.

Prisen kan godt skræmme, men er man allerede i SONOS økosystem, så er PLAY:5 en ny god model i familien.

Se dagspris på ny Sonos PLAY:5

 

LÆS OGSÅ: Vores anmeldelse af den forrige PLAY:5

 

Specifikationer

 • Forstærker: 6 digitale klasse-D forstærkere, der er perfekt afstemte til at matche højttalerne og den akustiske arkitektur.
 • Tweetere: Tre tweetere, der skaber en tydelig og præcis højfrekvensrespons.
 • Midwoofere: Tre dedikerede midwoofere sørger for en klar gengivelse af mellemtonefrekvenserne, der er afgørende for nøjagtig gengivelse af vokaler og instrumenter. De leverer også en dyb, fyldig bas.
 • Audio line-in: Autoregistrering 3,5 mm audio line-in-tilslutning
 • Vægt: 6,36 kg
 • Mål (H x B x D):203 x 364 x 154 mm
 • Inkluderet i pakken: Sonos PLAY:5, netledning, ethernetkabel, Quickstart Guide og juridiske/garantioplysninger
 • Strømforsyning: AC 100-240V, 50-60Hz, universal input
 • Opbevaringstemperatur: -20 °C til 70 °C
 • Driftstemperatur: 0°C til 40°C
 • Kontrolknapper: Berøringsfølsom brugergrænseflade med lydstyrke op/ ned, forrige/næste nummer og afspil/pause.
 • Statusindikator: Lys indikerer PLAY:5 status
 • Fugtresistent: Designet til at modstå høj luftfugtighed, som f.eks. i et badeværelse med en tændt bruser. (PLAY:5 er ikke vandtæt eller vandresistent).
 • Produktudseende: Mat hvidt eller mat sort kabinet, grafitgråt gitter
 • Gummi- og filtfødder: Indbyggede gummifødder
 • Understøtter flere sprog: Sonos-systemsoftware understøtter: Dansk, hollandsk, engelsk, fransk, tysk, italiensk, japansk, norsk, forenklet kinesisk, spansk, svensk og brasiliansk portugisisk.

 

Annonce:
ANMELDELSE KONKLUSION
Design
Lyd
Brugervenlighed
Pris
Forrige artikelGodt nyt til Micro Machines fans
Næste artikelVideo og galleri: Apple TV 4 med nye danske apps
test-den-nye-sonos-play5SONOS PLAY:5 er en sindsyg god trådløs højttaler. Der findes andre lige så gode i samme prisklasse, men når man lægger SONOS økosystem oven i, så er SONOS stadig kongen af streaming af lyd.
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.