Forside Baggrund

Dansk opfindelse: Højttaleren 100 år, tjek den gratis bog.

-
Peter L. Jensen ved højttaleren Magnavox. Foto: audiohistory.com
Peter L. Jensen ved højttaleren Magnavox. Foto: audiohistory.com

Den 10/12 var det 100 år siden, at danskeren Peter L. Jensen præsenterede verdens første højttaler.

Den 10. december 2015 var det 100 år siden, at danskeren Peter L. Jensen præsenterede den første elektrodynamiske højttaler.

I 1909 drog den 22-årige Peter L. Jensen til USA. Med i bagagen var eksperimenter om trådløs telefoni sammen med Valdemar Poulsen.

Annonce:

Seks år efter, 10. december 1915, kunne Jensen gå op på toppen af en høj et godt stykke fra det hus, hvor hans opfinder kollega Edvin Prinham stod sammen med verdens første højtaler. Det var i Nappa Valley, San Fransisco.

Hvis han kunne høre Pridham gennem højttaleren, skulle han tænde et bål. Han kunne høre stemmen klart og tydeligt. Han tændte et bål.

Samme års juleaften indviede Peter L. Jensen og Edvin Pridham deres opfindelse af højtaleren på torvet i San Francisco. 75.000 mennesker – en ottendedel af byens befolkning – stod på pladsen foran rådhuset og ventede på at høre den store stemme.

Det lykkedes! Endda så godt at sangen fra den tids store operadiva kunne høres i Napa Valley, cirka halvanden kilometer fra højttaleren.

Peter L. Jensen er senere blevet optaget i den amerikanske Consumer Electronics Hall of Fame. Dermed er Peter L. Jensen i samme klasse som læremesteren Valdemar Poulsen, opfinderen af buegeneratoren og Graham Bell, telefonens opfinder.

 

Gratis bog

Jubilæet fejres nu med bogudgivelse om den danske højtalerhistorie. Bogen er på engelsk, gratis og hedder “Danish Loudspeakers”.

Læs bogen online (bedste kvalitet).

Eller hent den som PDF her (mere komprimeret).

 

Kilde: Danish Sound

Annonce:
Forrige artikelLG og Asus driller Apples batteripakke
Næste artikelRaumfeld musiksystem får Google Cast streaming
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.