Forside Baggrund

Klumme: Kan du se forskel på HD og 4K UHD?

-
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Er 4K UHD TV egentlig nødvendigt og kan man overhovedet se forskel. Det er der delte meninger om.

Lige siden fabrikanter af TV og projektorer begyndte med 4K TV, det der senere blev døbt UHD (Ultra HD) der har debatten gået for/imod den opløsning til hjemmebrug.

For et er 4K blæst op på et stort lærred i biografen, men er det muligt at se forskel hjemme i stuen på skærme noget mindre end biografernes lærreder.

Annonce:

 

Norsk blindtest: Mest nej

Forleden gennemførte det norske teknologi-magasin tek.no en blindtest hvor 20 personer skulle se på 3 TV i et mørkt rum.

Det ene TV var fuld HD, det andet opskallerede HD til 4K og det tredje var ægte 4K UHD. Alle TV var 55″ i skærmstørrelse og såvidt muligt indstillet ens.

Test-deltagerne skulle bedømme billederne fra 3 forskellige afstande (1,5 og 2,6 og 4 meter) og her vælge hvilken af de 3 gengivelser som de fandt bedst.

Resultatet overraskede magasinet. Ved 4 meters afstand var det 14 ud af 20 der foretrak billederne i fuld HD og ved 2,6 meter var det 13 ud af 20 der foretrak fuld HD.

Først ved 1,5 meters afstand var spredningen større, aligevel var der flest (9 ud af 20) der foretrak billederne fra TV’et med den laveste opløsning.

Under forsøget blev der vist animationsfilm (Big Buck Bunny) og norsk spillefilm (Bølgen). De 20 test-deltagerne blev hentet internt hvor tek.no har til huse, hvervet i redaktion, reception og salg/event.

 

Mindlab målte hjerneaktivitet. Foto: Samsung
Mindlab målte hjerneaktivitet. Foto: Samsung

 

Samsung test: Mest ja

En undersøgelse som Samsung forleden gennemførte i samarbejde med engelske Mindlab International konkluderer at vi reagerer forskelligt på HD og 4K UHD.

Mindlab er et firma specialiseret i marketing baseret på ubevidste valg serveret ud fra følelser, motivation, opførsel mv. De ved en masse om hjernens reaktion på det vi ser og oplever.

Deres undersøgelse nåede frem til at UHD TV har en billedkvalitet, der opleves hele 38% mere “medrivende” end HD TV.

 

Hvad reagerer hjernen med på? Foto: Samsung
Hvad reagerer hjernen med på? Foto: Samsung

 

Dette kom til udtryk ved at der både var en øget motivation for nærhed (en måling der er forbundet med at være tiltrukket af noget) og en øget visuel bearbejdning og beta-kraft (en måling der hænger sammen med aktiv tænkning og koncentration).

Forsøgsdeltagerne blev tilkoblet elektroder, og deres reaktioner blev målt via pulsmålere, EEG (ElektroEncephalGram) og EDR (Elektrodermal Respons).

Her så de henholdsvis Netflix og en fodboldkamp fra en europæisk fodboldliga, i både HD og UHD.

På fodboldkampen var den visuelle oplevelse 62% højere på UHD og generelt var 20% flere mere til UHD end HD.

Om undersøgelsen: Forsøget blev udført på Mindlabs laboratorium på Sussex Innovation Centre i Brighton mellem den 26. og 28. oktober 2015. 24 deltagere i alderen 18 til 65 år (gennemsnitsalder: 36) deltog i forsøget. Alle deltagerne havde set TV mindst to gange inden for den sidste måned. 12 af deltagerne var mænd og 12 var kvinder. Deltagerne blev betalt for deres tid.

 

Forskelle i de to test

Ægte UHD er ikke kun et spørgsmål om opløsning, der er også mulighed for flere farver og bedre nuancer, og det kan opleves uanset afstand.

De to undersøgelser har dog også hver sin præmis.

I den norske skulle deltagerene pege på det de bedst kunne lide, og her er det muligt at elektronikken i de anvendte TV blot er meget bedre til HD end til 4K, hvor der i billedbehandlingen bearbejdes 4 gange så mange data.

I testen fra engelske Mindlab sad forsøgspersonerne formentlig tæt nok på skærmene til at opleve de største forskelle, og især ved sport kom de flere detaljer til sin ret. De mange flere detaljer gjorde oplevelsen mere medrivende.

 

Hvad er bedst?

Alle der har oplevet et godt 4K UHD billede vil nok give mig ret i at der er forskel imellem HD og UHD, men som begge disse tests viser er der også mange andre faktorer som spiller ind.

Både i forhold til om og hvordan forskellene opleves, men også om man subjektivt så foretrækker den ene fremfor den anden.

Det overraskende i den norske test er hvor mange der foretrak at se på full HD fremfor opskalleret 4K og ægte 4K UHD.

Som tiden går vil det dog blive sværere og sværere at opleve den gode full HD fordi markedet går mod UHD nu. Så snart vil de fleste displays være 4K UHD mens HD vil være discount.

Til den tid vil der også være kommet meget mere indhold som kan leveres i den højere opløsning og ringen er sluttet.

Men hvad er din egen oplevelse, på det stadie som markedet er lige nu?

Kan du se forskel på HD og 4K UHD – og hvilken foretrækker du?

 

Annonce:
Forrige artikelKom med bag kulisserne hos Apple
Næste artikelApple klar med hi-res streaming i 2016 (rygte)
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.