Forside Baggrund

År 1978: Matador som værn mod snarlig satellit-tv invasion

-
Matador. Foto fra Wikipedia
Matador. Foto fra Wikipedia

År 1978: Instruktør Balling så Matador som en del af værnet mod den forestående udenlandske fjernsyns-invasion via satellit.

I dag anses andelen af dansksproget TV som en konkurrenceparameter i den voksende strøm af udenlandsk streaming tv.

Både DR og TV 2 sendte sidste år – i 2015 – det højeste antal timer med dansksproget TV nogensinde. For DR blev det til i alt 19.485 timers dansk TV mens TV 2 sendte 24.049 timer heraf udgjorde dansksproget TV på hovedkanalen hele 70%.

Annonce:

I 1978, før første sæson af Matador rullede over de danske tv-skærme for første gang, der blev en dansksproget tv-serie også anset som en “konkurrenceparameter”.

Dengang var det bare den forestående udenlandske fjernsyns-invasion via satellit der lurere lige rundt om hjørnet.

For der, 10 år før TV 2 blev født, anså man de mange udenlandske tv-kanaler som en mulig fjende mod det danske sprog – i film, på teater og på TV.

Det fortæller Matador-instruktør Erik Balling om i dokumentaren “Bandefører Balling”. En dokumentar der er produceret lige før Matador fik premiere på de danske tv-skærme.

 

Instruktør Erik Balling. Foto: DR TVarc
Instruktør Erik Balling. Foto: DR TVarc

 

Uddrag af Bandefører Balling

Dette er en transkribering af nogle minutters uddrag af udsendelsen “Bandefører Balling”. En dokumentar der for tiden kan genses på DR TV.

Instruktør Erik Balling fortæller om Matador:

“Det er en udfordring at prøve at fortælle en historie til et publikum i en sofa. Det er en udfordring, at prøve at få dem holdt fast og tage dem i hånden – i den situation.

Men det er to forskellige ting (film og tv, red.).

Jeg tror først egentlig vi er på de første trin af rigtigt at opfinde fjernsynets fortælleform. Dets lighed med film har været for nem, indtil nu.

Det har været for nemt bare at putte gamle film i fjernsynet, og tro det går nok.

Vi skal i virkeligheden, ligeså vel som vi alle er er enige om at en film, en biograffilm, mister noget ved at komme i fjernsynet, bør vi til fjernsyn lave noget som ikke kan vises i en biograf.

Før da er det (TV, red.) ikke rigtigt defineret som medie.

Allerede nu kan en god tredjedel af Danmarks befolkning se tysk fjernsyn, og hvad enten vi piver eller synger så hænger der jo indenfor en overskuelig fremtid nogle satellitter oppe over hovedet på os, hvor vi så kan trække fjernsynsprogrammer ned i en guds velsigelse, og det vil alt sammen være på udenlandsk.

Så vi må nok til ligesom at prioritere det danske noget mere. Vores eneste svar på det er produktion på dansk, og det gælder ikke bare film. Det gælder både teater og ikke mindst det rejsende teater, og det gælder dansk produktion i fjernsynet”.

Balling fik ret i at fjernsynet ville prioritere dansksprogede udsendelser højere og højere, men han havde ikke fantasi til at forestille sig dengang hvor mange danske fjernsynskanaler fremtiden egentlig ville bringe – og det også ind i stuen via satellitterne oppe over hovedet på os.

 

Tilgængelighed

Se hele udsendelsen på DR TV (interviewet der er transkriberet herover vises 45:48 inde i udsendelsen).

“Bandefører Balling” kan ses frem til den 29. maj 2016.

 

Annonce:
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.