Forside Indhold og distribution Musik

Apple forsøger at ramme Spotify på royalties

-

AppleVsSpotifyMusikeres betaling fra streamingtjenesterne har i flere år været en kontroversiel diskussion.

Mange musikere, såsom Taylor Swift, Adele, Radiohead, Kanye West og andre mener ikke, royalty-udbetalingerne er store nok, når man sammenligner med såvel downloads som de udbetalinger, der kom fra salg af fysiske medier i gamle dage.

Annonce:

Især tjenester som Spotify og YouTube, der giver gratis adgang til musikken, er problematiske, fordi udbetalingerne lige nu bliver beregnet som en procentdel af indtægter fra reklamer (for gratisabonnementerne). Det siger sig selv, at disse udbetalinger bliver små, hvis f.eks. Spotify ikke formår at tage tilstrækkeligt høje priser for reklamerne.

Af samme grund har flere musikere boycottet Spotify. Og det udnytter Apple nu i konkurrencen med deres musikstreaming-rival.

Et dommerpanel nedsat af den amerikanske regering er nemlig lige nu i gang med at afgøre, hvad minimums-royalty’en skal være i perioden 2018-2022 for streaming på det amerikanske musikmarked, der er det største i verden. De er i gang med at vurdere indsendte forslag fra forskellige spillere, herunder den amerikanske musikbranche-organisation RIAA og kommercielle aktører som Apple, Spotify, Google, Amazon og Pandora.

Som New York Times beskriver det, har Apple indsendt et forslag, der forøger royalty-satsen til 9.1 cents (ca. 60 øre) pr. 100 afspilninger. Det svarer til, hvad musikere normalt får for et download.

Det kan Apple Music sagtens tåle at udbetale til kunstnerne, fordi de udelukkende kører efter en abonnementsmodel. Men det vil lægge yderligere pres på f.eks. Spotify, der pludselig ville skulle betale den samme pris for både gratis-streams og abonnements-baserede streams til kunstnerne.

Der er dog, som websitet Engadget også nævner, endnu en lang proces foran dommerpanelet i forhold til at vurdere Apples forslag og de forslag, der er på vej fra andre spiller.

Annonce:
Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.