Forside Nyheder

Radioavisen fylder 90 år i dag

-
Radioavisen 90 år (foto: DR/Arkiv)
Radioavisen 90 år (foto: DR/Arkiv)

Den 1. august er det 90 år siden, at DR havde premiere på Pressens Radioavis og begyndte at sende daglige nyheder i radioen.

Her ni årtier senere er Radioavisen stadig en helt central spiller i nyhedsbilledet for mange danskere. En status, som DR Medieforskning har lavet op til fødselsdagen, viser, at halvdelen af danskerne – eller helt præcis 49 procent – lytter til radionyhederne dagligt fra DR. Og i løbet af en uge bliver Radioavisen, nyhedsoversigter og P3 Nyheder hørt af cirka 3,4 millioner over 12 år i Danmark.

Annonce:

Mest hørt er 12-Radioavisen, som i gennemsnit havde 761.000 lyttere hver dag i 2015, efterfulgt af 8-Radioavisen, som 712.000 hører dagligt på hverdage. Færrest ved hørebøffer og højttalere er der klokken 3 og 4 om natten, hvor radioavisværten i gennemsnit læser op for cirka 9.000 lyttere.

”Hver dansker hører i gennemsnit omkring tre radioaviser om dagen, men da der også er nogle, der slet ingen hører, er nogle kernebrugere oppe på både seks, syv, otte eller flere,”

siger lederen for DR Medieforskning, Dennis Christensen.

Middagsradioaviser er størst

Han forklarer også, at hvor det tidligere var morgenradioaviserne, der havde flest lyttere, er det de senere år blevet ved middagstid, at flest stiller ind og hører, om verden stadig står.

”Selv om lyttertallet er faldet en lille bitte smule de senere år, er det nærmest fem år i træk nu, at antallet af daglige lyttere har kredset omkring 50 procent af befolkningen. Tallet er faldet lidt, fordi der er blevet flere, der slet ikke hører radio,” forklarer Dennis Christensen.

I de første mange år sendte DR slet ikke radioaviser om morgenen. Statsradiofonien, som det hed dengang sendte først radioaviser klokken 19.00 og 22.00, mens middagsradioavisen kom til lige før Anden Verdenskrig – i 1939.

Morgen-Radioavisen havde premiere i 1947 med to udgaver: klokken 6.15 for de morgenduelige og klokken 8.00 for kontorister og andre, der blev lidt længere i sengen. Timenyhederne, som man kender dem i dag, blev lanceret i 1975.

Mød gamle og nuværende medarbejdere

Radioavisen ser i forbindelse med jubilæet tilbage på 90 års virke. Mandag 1. august sendes derfor en ekstraudsendelse på P1 mellem 12.15 og 13.00.

Radioklassikeren klokken 10.00 samme dag er også en time i Radioavisens arkiver.

I ekstraudsendelsen klokken 12.15 er gamle og nuværende medarbejdere inviteret i studiet til tilbageblik på nogle af de største og mest bevægende øjeblikke i radionyhedernes historie. Fra attentatet på Kennedy til branden på Scandinavian Star. Udsendelsen har også inviteret den første kvindelige vært på Radioavisen i studiet. For selvom det i dag er det mest naturlige, at der både er mande- og kvindestemmer i radioen, så lød der ramaskrig, da Alice Vestergaard i 1963 læste Radioavisen som den første kvinde.

Med muligheden for at få nyheder hele tiden og ikke kun når klokken slår hel kunne man tro, at Radioavisen efterhånden havde udspillet sin rolle. Men det er ikke tilfældet. Alligevel læner man sig ikke tilbage, for de yngste lyttere finder i højere grad deres nyheder andre steder. Så efter 90 gode år, ser Radioavisens jubilæumsudsendelse også på frem på, hvordan DRs nyhedsudsendelser skal udvikles for at være et tilbud til alle i Danmark.

Medvirkende i ekstraudsendelsen er Kai Selliken, Palle Hermund, Ole Meisner, Alice Vestergaard, Janie Strüwing, Jette Bjernum, Nina Høgsberg og Thomas Falbe. Vært er Kasper Hartmann.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.