Forside Indhold og distribution Musik

Fremtidens vinyl-LP’er skal støbes, ikke presses

-

vinylDet er mange år siden, der er blevet lavet seriøs forskning og udvikling i måden, vi fremstiller vinyl-LP’er på.

Men nu er vinylsalget i fremgang igen, og efter en periode, hvor de gamle produktionsprocesser lige skulle startes op igen, er der nu ved at være overskud til at kigge på, om man kan gøre det smartere.

Det er, hvad det hollandske firma Symcon nu prøver på. De var ellers oprindeligt et CD-fremstillingsfirma, men blev ifølge bloggen på Discogs hyppigt spurgt om de kunne lave vinylplader, efterhånden, som efterspørgslen steg.

Det fik Symcons ejer, Harm Theunisse til at overveje, om der ikke var en mere effektiv og miljøvenlig måde at fremstille LP’erne på, i stedet for bare at købe gamle vinylpresser.

Han kom op med et koncept, der er brugt før, men aldrig er blevet moderniseret, hvor man støber pladerne i stedet for at presse dem. Man laver simpelthen en form for den enkelte plade og fylder den op med plastik, ligesom man ville gøre, hvis man lavede plastikfigurer på en fabrik eller lignende.

Energiforbruget kan angiveligt nedbringes med 65% med den nye metode, hvilket er bedre for miljøet, og lydkvaliteten skulle oven i købet være bedre end på presset vinyl. Derudover er det en hurtigere fremstillingsmetode, der kan få vinylplader ud til folk på blot to uger.

Der er dog stadig en række udfordringer, som du kan læse om, sammen med flere tekniske detaljer her.

Annonce